I SKEN AV ADVENTLJUS

text och illustration ÅSE LENNERBORN
Nr 6 2010




Sken av kvällens stunder, dagar av olika upplevelser. Förmiddag i kyla, eftermiddag i regn, natt i blåst, kanske snö en morgon i advent. Nåja, mina tankar häri finns mest om vad oro kan vara för människor. Advent, julafton, julklappar, mössor liksom… Mycket av detta handlar mina tankar om vid denna tid. Oro som jag kan uppleva att många verkar ha året om, men ändå. Kan det verkligen vara så att människor faktiskt oroar sig över sådana ting som jämförelsevis är som badsäsongsoro inför första advent?

Vilket omslagspapper till julklappar är inte bara bäst utan också modernt? Vilka slags julrosetter, snören, lappar är mest rätt för i år? Oro över olika sorters utseenden på alla saker. Att vara glad också. Liksom när, var, hur? Tänk om, tänk om, tänk om något blir… bra men kanske inte? Att försöka vara glad men tänk om det var helt fel tillfälle också… Om någon kanske verkligen försöker vara extra glad, det är ju snart vinter och allt! Och sedan bara inte vet själv om det var så bra ändå. Jaha, vinter regn, snö kanske, folk är ju trötta, fryser och då är det en person som bara verkar hur glad som helst över allt detta!

Har det inträffat något eller? Utan en fråga. Olika människor tillsammans som kanske gör lite samma sak, för sin egen del, när de pratar med varandra. Ingen som undrar över det . En fråga som bara existerar lite i atmosfären då, har det inträffat något eller? Något kul som är glädjande för andra? Det är kanske för att det är juletider och då brukar människor bli gladare och varmare, av sig själva.
Hm, är det så? Jaha, och också pratar mer vänligt, trevligt, kärleksfullt med varandra . För att det är advent. I affärerna också. Men visst, mycket glädje i allt ljus av all gemytlighet människor emellan. Näst intill alla som inte ens har träffat varandra förut. Hm, av sig själva. Som att, är det ändå inte något speciellt som har hänt, något extremt spännande, roligt. Som alla inte har varit med om, igår eller nyss? Något nytt för i år? Kan detta ha missats av alla? Ingen som undrar det …
Som att hellre frysa än att ha mössa, om inte andra har det. Det kanske varierar, år för år, inte alls beroende på väder och vind utan på vad som är snyggt! När eller var det är bäst att ha mössa!

Tänk om, liksom, det kan vara såhär
, att om en mössa inte är helt modern, att håret, kan påverkas på något sätt, känslomässigt, så att hellre inte mössa … Eller en modern mössa! I så fall! Av alla som ser helt olika ut i alla affärer. Sånt som alla verkar ha full koll på! Året om. Eller inte …
Helt fantastiskt. En människa är som en stjärna. Hur lyckas människor ändå? I all julstress. I irriterade känslor, i oro, i vintermörker.

Stjärnglans av människor, i skenet av adventsljus

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0