KRISTALLRADION...

text LEIF KÄLLBERG
Nr 5/2010



Världen är internationell sedan många årtionden och det började med radion. De första svenska sändningarna började år nittonhundratjugotre. Folk var helt enkelt nyfikna hur det var utomlands.

Sveriges Radio anställde folk som rapporterade. Stor idol både i USA och Sverige var populärsångaren Frank Sinatra som inledde karriären i radio i mitten på nittonhundratrettiotalet. Man ville av naturliga skäl ha rapporter från världens finanscentrum på Wall Street i New York och från Washington. Den tyske nazistledaren Adolf Hitler som tillträdde som rikskansler år nittonhundratrettitre blev förstasidesstoff i och med den så kallade ‘kristallnatten’ år nittonhundratrettioåtta. Den natten innebar officiellt att Tyskland skulle hålla judarna som någonting att försöka avrätta.

Rent tekniskt var radion en uppfinning som grundade sig på Maxwells elektromagnetiska ekvationer samt Herz arbete och Marconis radioapparat. Heinrich Herz genererade år adertonhundraåttioåtta de av James Maxwell år adertonhundrasextiofyra förutspådda ekvationerna. Marconi satte igång radiosändningar, men i samband med Teslas avlidande slogs det fast att det egentligen var Tesla, Marconis arbetsgivare, som hade uppfunnit radion.

Vad man skulle sända i radio blev faktiskt ett problem. Man fick ju inte vara för rolig, så istället blev man högtidlig. Högmässan kunde sändas, liksom den högtidlige och store skådespelaren Anders de Wahl när han läste in Tennyssons ‘Nyårsklockorna’ vid nyåret. Radioteatern etablerades eftersom det passade. Nyheterna blev ett stående inslag. Underhållningsprogrammen kom och Lennart Hyland blev den store programledaren för ‘Karusellen’. Sedan lockade TV där han var programledare för  ‘Stora Famnen’, ‘Hylands Hörna’ och så vidare. Han refererade också sportsändningarna och spelade också som programråd en stor roll på Sveriges Television. Det har alltså runnit en hel del vatten under broarna sedan de första radiosändningarna. Man hade först problem med radio och TV-licensen. Sveriges Rundradio införde först radiolicens och behövde ju en stor kontorsorganisation för att kunna administrera räkningarna. Det föll på det statliga televerket att sända, finansierad till och börja med genom Radiolicensen, sedan också TV-licensen. Sedan har debatten gått i vågor om reklamfinansierad radio och TV. Lösningen har som alla har märkt nuförtiden blivit en halvmesyr med reklaminslag i TV ungefär fyra gånger i timmen.

De internationella radio- och TV-sändningarna är nu en helt gångbar företeelse. Man kan få se allt från livräddning på en Australisk badstrand i TV4, till Supercupen i innebandy och debatt. Det är het vilja i alla mina tre programuppslag. En livräddare vill aldrig misslyckas. Det skulle tära på hans psyke. TV-sändning av innebandyn sporrar spelarna att ge sitt bästa, liksom att de debattglada förmodligen skärper sig ytterligare en nyans genom medverkan i TV. Lösningen över vad man ska sända till tittarna tycks ha blivit standardiserad. De sänder i varje fall i mitt område TV4, TV2, MTV, TV3 och TV5, och man kan själv betala för ett annat utbud.

Svagheten med TV som generell förströelse ansågs ju först vara att publiken blev passiviserad. Den bidrog till inte till det förtroende tillväxtmässigt sett som behövdes för att garantera framtiden. Nuförtiden har uppfattningen svängt till en helt annorlunda tvärtomsituation. Vi anses skapa välfärd genom att se TV och köpa elektronik. Våra behov blir att sända och uttrycka budskap med köp av tjänster och varor som resultat. I Sverige har vi vårt telesystem i djungeln av möjligheter men med brittiska BBC som förebild. Polisprogrammen är ofta sedda och populära, dvs. när polisen bedriver jakt på brottslingar. De passar ju också in i kommunikationsmönstret, man kan ringa och tipsa, och kanske till och med köpa bredband för uppgiften.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0