SPELKULTUR

text & foto Joakim ottosson
Nr 5/2010


TV och datorspel omfattar väldigt mycket idag. Det har blivit en del av vardagen för den yngre grenerationen och många har det med sig sedan tidigt 80-tal. Finns det dock något som heter Spelkultur? Kan man katigorisera denna media som kultur över huvud taget?



I TV-spelens värld händer det väldigt mycket. Marknaden blir större och större, spelen blir fler och fler, nya spel idéer skapas, nya och populära karaktärer skapas, nya berättelser kommer till, ja mycket tid och pengar läggs ner i det. Både från tillverkarna och konsumenterna. Numera när en spelkonsol släpps är det köer och trängsel utanför affärerna och en del människor till och med köar utanför butikerna någon dag innan de släpps.

Äldre spel som släpptes för 20 år sedan blir kultförklarade och många minns sina första TV- eller datorspel. När en ny del i en spelserie kommer ut där serien i sig är gammal så blir det masshyssteri. I affärer som säljer dessa spel finns det stora plankat på de spel som är nytt och efterlängtat.
Karaktärer i dessa spelserier blir mer och mer kända, precis som käraktärer i film och serier. En karaktär som är ett jättebra exempel är Super Mario. En ikon som är maskot för ett helt företag.

Företagen börjar göra figurer, plancher, musikalbum, smycken, dräkter och mycket annat efter dessa spelserier och karaktärerna i dem. En del saker kan man få när man köper specialutgåvor av ett spel men mycket annat säljs normalt. Ett expmpel på en serie där man får extra materiel är Super Mario.

För att fira att Mario just fyllt 25 år kommer en version till Nintendo Wii som heter Super Mario All-stars, komplett med historiebok och CD som samlar musik från hela Marios karriär.
Leksaker, samlarprylar, repliker på olika karaktärer och dylikt blir allt mer och mer populära att införskaffa. Det finns allt från billiga små klistermärken, nyckelringar till svindyra smycken och statyetter.

Just i dagens läge är det mest i Japan man ser hur detta växer som mest. Men det börjar ta sig mer och mer in i resten av världen. Idag finns det olika evenemang där spelandet förekommer mycket. Lanpartyt Deramhack är ett av dem. Dit kommer folk från många delar av Sverige för att delta. Det finns tävlingar o lika former, förhandsvisningar av nya dator-delar, program och spel. evenemanget är några dagar
så sängplatser anordnas också.

Det finns de som ringer till sina kompisar och ordnar en spelkväll där man spelar tillsammans i flera timmar, kollar på nån film som har sitt urspring från TV- eller datorspel eller så kanske man är ett par stycken och gör sitt egna små spel. Man kanske kan säga att den berömda filmkvällen eller videovakan har fått sig ett syskon?

Varje år anordnas mässor för TV- och datorspel i runt om i världen men de största är i Japan och USA. Dessa mässor är stora och alltid välbesökta. Där visar företagen upp sina nya ideer, konsoler, spel och mycket annat för omvärlden. Detta gör de genom att placera ut sina spel i olika montrar där man får se och prova spelen innan de är klara. Sedan hålls en presskonferans. Den hålls på en stor scen med en stor projektor eller skärm där olika trailers spelas upp, visnig på hur man spelar osv. På mässgolven klär människor ut sig till sina favoritkaraktärer och visar upp sig, kanske spelar upp en scen ur något spel och medverkar i en tävling för bästa spelkostym.

Många spelföretag släpper också sin musk från sina spel i olika former. Orgnial soundtrack är det vanligaste men en del gör också kanske lugnare versioner vid sidan om eller andra mixar av sina låtar och släpper det som andra album vid sidan om. Företaget Square-Enix har släppt ett album där de gjort om alla låtarna från några av sina spel i ett lugnt pianostuk. Deras främste musikkompositör har även ett eget band som kallar sig för The Black Mages och gör om låtarna i bl.a. rockstuk. Men företagen släpper inte bara sin musik på skiva. De anorndar koncerter med sin musik i kända musik- och teaterhus. Koncerterna är för det mesta välbesökta och uppskattade. I Sverige anordnades en koncert med spelmusik enbart i Bitpop. Bitpop är en elektronisk musikstil där åtminstone en del av musiken är chipmusik, och alltså framförs på spelkonsoler såsom Nintendo Entertainment System och Sega Master System eller datorer som Commodore 64. Musikstilen är starkt inspirerad av äldre TV-spel.  
Ämnet med äldre spel blir mer och mer populärt nu när mediet har blivit så stort. Söker man efter ett TV-spel som var populärt förr kan det kosta en stor summa pengar precis som med antikviteter. Ju bättre skick, ju mer pengar får man ge. På auktonssidan Tradera kan man se exempel på vad det kan kosta för dem som samlar.

Skolan idag erbjuder TV- och datorspel kurser. Det använder också spel i sin utblidning i andra ämnen som t.ex mattematik. Militären använder spel som simulatorer av olika slag, både i strid och fordonslära.

Så är detta kultur? Finns det något som hom heter spelkultur? Kan man katigorisera denna media som kultur över huvud taget? Forskar man runt så är det delade åsikter. En del säger till och med att spelen i sig inte är kultur men spelandet är. Det är en ständigt debatt. Avgör gärna själva vad ni tycker.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0