THE HOOTERS

text JOHANNA LEVÉN, foto JASON MILLER
Nr 5/2010


Hooters är en snabbmatrestaurang som öppnade för första gången 1983 i Clearwater i Florida av L.D. Stewart, Gil DiGiannantonio, Billy Rainer, Dennis Johnsson, Ed Droster och Ken Wimmer. Idag så kan du finna åtminstone en Hooters i nästan alla amerikanska delstater.



Idén om Hooters koncept kom då ett par vänner satt och spelade Parchessi. De alla fick ett stort sug efter buffalovingar, men eftersom att köra till Buffalo var inget alternativ, så började de tänka på möjligheten att öppna upp ett eget ställe där folk kunde samlas på och äta, prata, dricka öl och så klart se på de amerikanska fotbollsmatcher som sändes. Efter flera månaders budgivningsstrid fick de äntligen byggnaden i Clearwater, Florida. Vad de nu behövde var ett namn. Det som män i denna del av USA gillade mest var kycklingvingar, amerikanska fotboll och ugglor, därför så blev namnet på den första restaurangen Hooters Six.

Den fjärde oktober 1983 öppnades snabbmatsrestaurangen upp sina dörrar för allmänheten för första gången av målaren L.D. Stewart, spritbutiks ägare Gil DiGiannantonio, pensionerade Billy Rainer, muraren Dennis Johnsson, fastighetsmäklaren Ed Doster och målaren Ken Wimmer. Det fanns mycket som talade emot att de skulle lyckas och den främsta anledning var att ingen av dem hade någon som helst yrkeserfarenhet inom restaurang branschen. Idag så kan man nog säga att de visste vad de gjorde eftersom du idag kan finna Hoooters lite överallt i USA. Den första Hooters tjejen var Lynne Austin, som också blev en del av deras logga i Clearwater. Idén med servitrisernas väldigt speciella klädsel fick Ed Droster från hans vackra sekreterare som brukade ta sin lunchrast till att jogga. Därför har servitrisernas uniform blivit bland annat joggingshorts, joggingskor med urringade linnen och strumpbyxor.
L.D. Stewarts fru hade också en del idéer i deras skapande av restaurangen då det var hon som designade Hooters logga.

Att det gick bra för Hooters Six och att de blev mer kända kunde man konstatera redan året därpå då affärsmannen Hugh Connerty ville göra dem internationella. 1985 kom nästa lyft för dem då Lynne Austin var med i mittuppslaget av Playboys juni nummer. Lynne Austin är än idag ett känt ansikte som skådespelerska och modell. Hon kom att fortsätta vara med i några Playboy videos, men har idag dragit sig tillbaka från rampljusen med sin familj.  Det som sist skrevs om henne var 2008, för Hooters 25 års jubileum, då hon blev vald som en av de hetaste Hooters servitriserna någonsin.

Under 90- talet hade Hooters kändisskap vuxit betydligt. Bland annat var de sponsorer för föraren Alan Kulwicki i NASCAR. Deras samarbete blev en succé då han vann loppet på Winston Cup 1992. Olyckan väntade dock inte länge. Tio år efter det att Hooters Six öppnats för första gången, omkom den unge föraren i en flygplanskrasch utanför Bristol i Tennessee den förste april 1993. 1997 började det talas om att en film skulle göras om Hooters, men så blev det tyvärr aldrig.

Sjätte mars 2003 gjorde det första Hooters planet sin debutflygning från Myrtle Beach i South Carolina och lades ner den 17 april 2006. Samma år som Hooters Air lades ner utökade restaurangerna deras alkoholtillstånd vilket gav dem nu rättigheterna att servera alkoholdrinkar

Intervju med servitrisen och Hooters tjejen Courtney Waller



Hur länge har du jobbat här?
I cirka ett år.

Är det jobbigt att gå klädd i denna typ av uniform?
Det måste vara väldigt många män som är närgångna.

Faktiskt inte. Kläderna i sig själva är väldigt sköna och bekväma. Kunderna här är aldrig närgångna. De respekterar oss för det vi är och vad vårt jobb är. Ifall det nu skulle hända att en kund är för närgången så finns det alltid en av föreståndarna här för att hjälpa till.

Hur många servitriser är ni som jobbar här en vanlig dag/kväll/högtidsdag?
Det brukar inte variera så mycket med arbetsstyrkan här även ifall det är en högtidsdag. Vi har ungefär fyra bord per servitris så vi brukar vara ungefär sex till åtta servitriser här, men vi hjälper så klart varandra om det behövs.

Hur ser en normal arbetsdag ut för er?
Vardagarna är relativt lugna, men vid lunchtid får vi förstås lite mer och göra.

Hur ser en högtidsdag ut för er?
Kunderna är så klart fler och mer generösa med dricksen än i vanliga fall.

Har ni blivit påverkade av den lågkonjunktionen som rått nu så länge?
Faktiskt inte, jag tror till och med att vi har fler kunder nu än vad vi hade innan låg konjunktionen. Kanske beror det på att vi ligger precis bredvid en av- och infart till motorvägen.

Har du planer på att fortsätta som servitris här en längre tid?
Jag tror inte det tyvärr. Jag jobbar här för att tjäna lite extra pengar under tiden som jag utbildar mig till lärarinna.

Jag vill passa på att tacka alla de som jobbar på The Hooters i O’Hare i Illinois. Ni gav mig min första upplevelse av någonting som vi inte har i Sverige. Samt vill jag passa på att tacka alla de servitriser som sjöng ”Ja må hon leva” för mig på min sista kväll i USA. Sist men inte minst vill jag tacka min vän Courtney Waller för intervjun och önska henne lycka till med sin utbildning.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0