ROKOKO & ROCK ´N´ ROLL

textbearbetning JERRY
Nr 1/2010


300 år av kamp för frihet, demokrati och kärlek



1710

i den tyska staden Meissen startades Europas första
porslinsfabrik. Meissenporslinet är berömt för att vara bland de vackraste i Europa. Även i Blekinge har det tillverkats porslin av hög klass. AB Karlskrona Porslinfabrik (Porslinan, verksam mellan 1918 och 1968) är numera en nedlagd fabrik för tillverkning av hushållsporslin. I de dåvarande fabrikslokalerna finns i dag ett porslinsmuseum med en betydande samling made in i Karlskrona.
Ryssarnas erövringar av Sveriges baltiska provinser avslutas med att Riga och Reval ( nuvarande Tallinn ) ockuperas. Därefter vänder sig tsar Peter mot Finland och intar Viborg. Efter förlusten vid Poltava 1709 flydde Sveriges krigarkung Karl XII till Turkiet med en handfull soldater. 1714 lämnar han äntligen Turkiet och rider på 14 dagar genom hela Europa till det belägrade Stralsund. I innerfickan har han ett recept på kåldolmar. (Det är faktiskt sant att det var slagfältsgeniet
Kalle Dussin som introducerade den turkiska maträtten i Sverige).
1718 för Karl XII åter en stor här mot Norge men under belägringen av Fredrikstens fästning blir den unga kungen träffad av en kula och dör bara 36 år gammal. Enligt HasseåTage så sörjde hela svenska folket och då kan man snacka om att vara ledsen. Men fakta visar att svenskarna var dödströtta på kriget och började genast att förhandla om fred.

1720
Barockens tunga klädstil ersattes av rokokons graciösa form och lekfullhet. I intima salonger hängav sig aristokrater åt den vågade och raffinerade kurtisen. Detta satte sin prägel på tidens klädedräkt framför allt kvinnokläder. På 1720-talet började kvinnorna använda en vid styvkjol. Den utgjordes av ett antal runda ringar av metall eller fiskben.
Över denna ställning drog man vaxduk, bomullstyg eller siden. Den vida styvkjolen var helt klockformad och plattades till och breddades åt sidorna. Modet föreskrev en smal midja vilket åstadkoms med hård snörning. Galaklänningen var öppen framtill i en trekant så att kjolen under syntes och fötterna skymtade. Ännu tydligare framträdde rokokomodets förkärlek för det pikanta genom galakänningens djupa urringning så att barmen blottades ända ner till bröstvårtorna. Intresset för det frivola och intima tog sig uttryck i att kvinnor avbildades i underkläder och halvnakna i sängen.
I rokokotidens manliga klädedräkt fanns inslag som var ganska feminina. Ett sådant var västen gjord av siden och sammet och försedd med broderi som föreställde blommor, landskap och djur. Man hade kravatt till den spetsförsedda skjortan.  Till byxorna bars åtsittande strumpor av silke som knöts fast under knäna. Även männen bar små vitpudrade peruker. Nackhåret under peruken samlades i en knut med sidenrosett. Det förmögna borgerskapet, hantverkare och tjänstefolk började ta efter aristokratins mode. Den nya borgar-
klassen utvecklade ett eget mode som var en mera praktiskt variant av rokokomodet. Den verkliga stora förändringen i modet skedde i samband med att nya samhällsgrupper trängde fram under franska revolutionen.

1789
Franska revolutionen utbryter med explosiv kraft under parollen frihet, jämlikhet, broderskap. Åskådarna jublar när kungen, drottningen och stora delar av adeln avrättas med giljotin.
“De högg huvudet av dem som limpskivor tjoff-tjoff-tjoff”.
1790 förändrar nationalförsamlingens lagstiftning radikalt hela det franska samhället. De konfiskerade kyrkogodsen bjöds ut till försäljning till ett värde av 3 miljarder livres. Den 19 juni förklarar nationalförsamlingen det ärftliga adelskapet avskaffat. Den 14 juli firar stora människomassor ettårsdagen av Bastiljens stormning. Det blir Frankrikes nationaldag. Samma datum firar svenska kronprinsessan Victoria sin födelsedag på Öland.

1810
Sveriges kung Karl XIII var gammal och barnlös och en tronföljare måste utses. Efter många invecklade turer valde riksdagen 1810 en av Napoleons mest berömda generaler fransmannen Jean Baptiste Bernadotte. Först 1818 blev han kung med namnet Karl XIV Johan men i praktiken verkade han som Sveriges verklige styresman från sin ankomst till Hälsingborg 1810. Han var svensk kung fram till sin död 1844.
Bernadotte valdes med förhoppningen att ta tillbaka Finland från ryssarna. Men kung Karl Johan ville istället förvärva Norge. 1814 tvingades Norge in i en union med Sverige. Men 1905 förklarade det norska stortinget att Sveriges kung upphört att vara kung i Norge och därmed hade norrmännen sagt upp unionen med Sverige. Skilsmässan mellan länderna gick relativt smidigt. Den stora paradgatan i Oslo heter fortfarande Karl Johan efter den svenske kungen.
Om unionen fortsatt fram till våra dagar hade Sverige/Norge varit ett av världens rikaste länder och vi hade vunnit massvis av medaljer i de olympiska vinterspelen. 2010 tillverkas mynt som firar 200-års minnet av ätten Bernadotts första ankomst till Sverige.

1820
I England gör man första försöket med maskinmjölkning. Gymnastik förbjuds i Tyskland med anledning av studentoroligheterna. (jämför med Falun Gong rörelsen i dagens Kina)
Efter sin tronbestigning ställer Storbritanniens kung Georg IV till med jätteskandal när han kräver att regeringen i parlamentet skall anklaga drottning Karoline för otrohet.
Kungen lämnade själv sin drottning kort efter bröllopet. Hon återvänder nu till kontinenten för att försvara sig och blir mottagen med tumultartade sympatidemonstrationer.
Folket hatar och avskyr Georg IV. Överhuset beslutar om skilsmässa men regeringen lägger ner målet eftersom kungen säkerligen skulle bli mycket illa åtgången i underhuset. Detta är inte första och inte sista gången det blir skandal i det engelska kungahuset (jämför med prinsessan Diana och prins Charles. Se även faktaruta  om Edvard och Wallis).

1860
I USA vinns presidentvalet av Abraham Lincoln. Trots att han inte vill ha slaveriet avskaffat utan bara begränsat till de stater där de redan existerar blir hans valseger signalen och startskottet till det amerikanska inbördeskriget. Det blir en mycket blodig historia och pågår till 1865. Fem dagar efter det avgörande slaget mördas president Lincoln. Hans död blir ödesdiger för Sydstaterna (Texas,Mississippi, Tennessee, Florida m.fl).
Själv ville Lincoln behandla förlorarna milt men hans efterträdare Andrew Johnson hade inte auktoritet nog att hävda denna försoningspolitik gentemot kongressen. Sydstaterna stämplas som upprorsmakare och läggs under kontroll av guvernörer och ämbetsmän från norr. Dessa arbetar tillsammans med rena äventyrare (så kallade carpetbaggers.) De var bara ute efter att plundra den värnlösa befolkningen och fylla sina egna fickor. Under mer än 10 år förs ett rent terrorvälde under auktoritetens täckmantel.
De stora plantagerna konfiskeras p.g.a. mer eller mindre uppdiktade skatteskulder. De styckas upp och säljs och naturligtvis hamnar bara en bråkdel av pengarna i statskassan. ( jämför med oligarker och maffia efter Sovjetunionens kollaps ). Den första reaktionen i södern blir grundandet av Ku-Klux-Klan och andra hemliga sällskap som terroriserar den svarta befolkningen genom överfall och mord. De härjar vilt under i flera år men 1871 kommer en sträng unionslag som inskränker övergreppen.


1910
I Karlskrona invigs Vämöparken. Detta år fasade folk för Halleys komet som dök upp på himlen under våren. Kometer sågs sedan gammalt som förebud om onda tider och nu sade dessutom modern vetenskap att kometsvansen innehöll cyanid. Skulle vår planet förgiftas om den fick en släng av svansen. Inget skedde och strax var kometskräcken bara en pseudohändelse i stil med skräcken för galna kosjukan och fågelinfluensan i vår tid. Vintern 1910 var snöig även i sydligaste Sverige.
100 år senare faller det också mycket snö och det tar nästan två timmar för en karlskronabo att skotta fram bilen. Efteråt uppstår viss förvirring när det visar sig vara grannens bil.

1940
Ömtåliga nylonstrumpor med sömmen bak blir högsta mode för damer. Men de går lätt sönder och unga kvinnor som inte har råd att köpa nya ritar sömmar på baksidan av benen och låren. Chaplins film Diktatorn har premiär. Men i Sverige får den inte visas på grund av rädsla för Hitler.
Andra världskriget (1939 – 1945) fortsätter och den svenska järnmalmsexporten som fraktas längs den norska kusten har en vital betydelse för den tyska materialproduktionen. För att säkra leveranserna anfaller tyskarna Danmark och Norge. Danmark kapitulerar direkt men norrmännen sätter sig till motvärn. Men utan effektivt stöd från de allierade måste de ge upp. Norges kung flyr till England där han bildar en
exilregering.
Den 10 maj börjar Hitler ett storanfall mot Frankrike via Nederländerna, Belgien och Luxemburg. Efter segern över Frankrike erbjuder Hitler engelsmännen fred mot att Tyskland får fria händer på det europeiska fastlandet. Storbritanniens ledare Winston Churchill beslutar dock att kämpa vidare och avvisar det tyska anbudet.
Hitler försöker bryta det brittiska motståndet genom intensiva bombningar inför en planerad invasion. Det brittiska jaktflyget lyckades dock att foga fienden så svåra förluster att det tyska företaget slutligen måste avbrytas. Det var efter Slaget om Storbritannien som Winston Churchill höll ett av sina berömda tal där han hyllade engelska flygvapnet för den tappra insatsen:
”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”.

1950-talet
Rock´n´roll betyder ”gunga och rulla” och utvecklades från swingmusik och den taktfasta rhytm and bluesen. Den ungdomsorienterade  rock´n´rollen  förändrade populärmusiken i USA och spreds till Storbritannien och övriga Europa av sjömän som hade med sig skivor från USA.
Själva ordet ”rock´n´roll” hämtades av den amerikanske radiomannen Alan Freed från ett erotiskt slanguttryck inom svart rhytm and blues och betyder egentligen samlagsrörelser. Religiösa grupper i USA fick moralpanik och ville förbjuda att rockmusiken spelades i radio. Den ursprungliga traditionella rock´n´rollen använder sig av sång, elgitarr och tungt bakgrundsbeat. Den har med tiden utvecklats till många högst varierade stilar som exempelvis hårdrock, heavy metal,  punkrock, och modern countryrock.


2010
Från årets första dag blir det olagligt att köra på en utter utan att ringa polisen. Bilister som kör på vilt blir skyldig att polisanmäla detta.  Även om man inte kan konstatera att djuret skadats. Som vilt räknas björn, varg,  järv, lo, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår, och örn.
Det blir rock ´n´ roll eller ramaskri i riksdagen om det nybildade Frihetspartiet kommer in. På elbloggen skriver Gunnar Fabricius att folkhemselen blivit kriminell. De stora elbolagen bluffar svenska folket med för höga elräkningar. Kronprinsessan Victoria Bernadotte och Daniel Westling gifter sig. Vämöparken i Karlskrona firar 100-års jubileum.

källa Alla tiders historia

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0