BLI BLODGIVARE - RÄDDA LIV

text MORGAN PETTERSSON foto KENNETH
Nr 1/2011

Genom att var tredje respektive var fjärde månad låna ut 30 minuter av din tid kan du bidra till att rädda en medmänniskas liv, detta enbart genom att besöka din närmaste blodcentral och bli blodgivare.

Inte ont anande kan vem som helst råka ut för en vardaglig situation där en plötslig händelse kan medföra att man blir tvingad att tillföra nytt blod till sin kropp, till exempel efter en trafikolycka, cancerbehandling eller svår förlossning. När detta väl inträffar är det viktigt att sjukvården har tillgång till tillräckligt med blod samt att även blodgruppen som personen behöver är rätt.


En vardagshjälte, Jan-Christer Olsson, som varit blodgivare i 13 år.
Det har hunnit bli ca 50 besök på blodcentralen.

Som situationen är idag 2011 så finns det cirka 3100 personer i Karlskrona respektive 1200 i Karlshamn som 3-4 gånger/år besöker blodcentralen för att lämna blod. Antalet blodgivare är dock långt ifrån tillräckligt då det hade behövts mer än ytterligare 500 personer som lämnar blod för att det ska täcka det behov som behövs inom sjukvården i Blekinge län. Istället tvingas sjukvården vända sig till andra landsting för att köpa in blod, detta då blod bland annat är en färskvara som måste förbrukas inom en sex veckors period.

När du lämnar blod börjar du med att fylla i en hälsodeklaration där du besvarar samt tar ställning till ett antal frågor som visar att du är frisk och får lämna blod. För att kunna lämna blod måste du även vara mellan 18-60 år och väga minst 50 kg. Vid varje tappningstillfälle lämnar du 4,5 dl blod. Innan du lämnar blod kontrollerar även blodcentralens personal ditt blodvärde som inte får ligga under vissa gränsvärden. Själva blodgivningen tar cirka tio minuter men du bör räkna med att besöket tar 30 minuter då man vill att du efter provtagningen sitter kvar en stund och då bjuds du även på fika. Antalet gånger som du får lämna blod är för män fyra gånger
respektive kvinnor tre gånger/år.

Anmälan att bli blodgivare kan göras såväl via hemsidan www.geblod.nu eller via telefonnummer 0455-734600 (13.00-16.30). På hemsidan finner du även ytterligare information om att bli blodgivare. I samband med att du lämnar blod är det viktigt att du även tar med dig en giltig identitetshandling.

Blodomloppet
Anmäl dig till det årliga Blodomloppet som äger rum den 25/5-2011 på Västa Mark, Karlskrona. Jogga eller spring 5 eller 10 kilometer, individuellt eller i lag. Anmälan görs på www.blodomloppet.se. Blodomloppet är ett samarbete mellan Blodcentralerna i Blekinge och KA2 IF.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0