KATTKOMMANDO SYD - 100 000 HEMLÖSA SÖKER NY ÄGARE

text MORGAN PETTERSSON
foto CHRISTEL ÅGREN-KARLSSON respektive JOAKIM OTTOSSON
Nr 1/2011

I Sverige beräknades det 2006 finnas 1,6 miljoner katter med ägare. Samtidigt över 100 000 utan hem. Siffran är idag inte mindre. En del av dessa hjälper Kattkommando Syd (KKS).

KKS skulle egentligen inte funnits idag men startade år 2000 genom ett vanvårdsärende i Karlskrona där föreningen tog hand om elva katter som inte hade det bra i sitt dåvarande hem. Sedan har det rullat på och år 2010 firade man tio år som förening. Under de åtta första åren var undertecknad med.

KKS arbete sker helt på ideell samt på frivillig basis av djurälskande personer som tröttnat på att se djur lida och vill göra något aktivt för att förbättra deras situation, i KKS fall katter. Under de tio år som fortlöpt så har verksamheten byggts ut. Från att ha bildats i Karlskrona så hjälper man idag nödställda katter över stora delar av södra Sverige men har även kontaktpersoner på flertal andra platser runt om i vårt avlånga land..

En viktig del som verksamheten bygger på är stödhemmen. Stödhem är det samma som att personer kontaktat KKS om att temporärt hjälpa till att öppna upp sitt hem till en eller flera katter, fram tills det att permanenta hem anmält intresse av någon av katterna. Tiden man är stödhem varierar mycket, kan vara allt från någon vecka upp till flera år. Många gånger stannar även katten permanent i stödhemmet. Under tiden man är stödhem skriver man även på ett kontrakt där man förbinder sig på ett visst antal självklara punkter.  

Förutom stödhemmen har föreningen även fem katthem där ett antal katter placeras tills det att permanenta hem uppkommer, katthemmen ligger i såväl Blekingen som Skåne.

Verksamheten överlever ekonomiskt genom att man tar betalt av de som vill ha hjälp av föreningen med att omplacera den katt man av någon anledning inte kan behålla. Man tar även betalt av de som tar hand om en katt permanent. Föreningen får in bidrag från en givmild allmänhet som tycker att verksamhetens aktiva gör ett bra arbete och ger bidrag till ett gott ändamål. KKS får även hjälp av olika företag med till exempel kattmat (även om det på långa vägar inte räcker till). Kostnader kan även hållas nere genom bra avtal med olika veterinärstationer som ger reducerade priser till de katter som söker vård hos dem via föreningen. Aktiva deltar även under olika slags evenemang där man samlar in pengar, ett par sådana evenemang i Karlskrona är bland annat under lövmarknaden, torghandeln som sker på Stortorget under lördagar respektive julmarknaden på Bubbetorp Gård.


Katten Mango

KKS verksamhet är som sagt omfattande och inrymmer många olika slags ideella arbetsuppgifter. Presspunkten har varit i kontakt med en av KKS aktiva, Birgitta Carlsson och bett få svar på några frågor tidningen hade.

Hur länge har du varit med i KKS?
Jag var en av tre personer i Djurens Rätt Karlskrona som startade KKS 2000.

Varför blev du involverad i KKS?
Jag hade länge reagerat på att hemlösa katter var så rättslösa. Istället för att hjälpa dem så var praxis hos kommunerna att skjuta dem. Som tidigare förbundsordförande i Djurens Rätt hade jag länge arbetat för att förändra försöksdjurens situation och mot annat förtryck av djur, men hemlösa katter var inte ett prioriterat område för organisationen.

Vilka arbetsuppgifter har du inom KKS?
Jag är både förmedlare, tar alltså emot ärenden och försöker lösa placering för katterna, och har hand om ekonomin.  Som många av oss aktiva inom KKS hjälper vi till på många olika sätt för att allt ska fungera.

Hur kommer det sig att du brinner så för ideellt arbete och att hjälpa just katter?

Mitt engagemang gäller inte bara katter utan alla djur som far illa. Det sätt som människan förhåller sig till de andra djuren (människan är också ett djur) innebär att en art diskriminerar andra djurarter på godtyckliga grunder – och använder sin makt till att utnyttja de andra djuren för att tillgodose sina egna intressen. Artdiskriminering är lika illa som rasism eller diskriminering enligt kön exempelvis.

Hur många katter hjälpte KKS 2010?
Vi får in ca 1 500 ärenden per år som kan omfatta allt från en katt till en hel hemlös koloni. Varje år pla-cerar vi ett antal hundra katter i permanenta hem och ytterligare några hundra i stödhem eller på något av våra katthem. 2008 placerades ca 800 katter i nya hem som en jämförelse. Vi har inga exakta siffror än för 2010.

Hur många har ni hjälpt totalt sedan föreningen startade?
Vi räknar med att det rör sig uppåt 10 000 katter som på ett eller annat sätt fått hjälp av KKS.

Hur många katter har KKS inom verksamheten?
Vi har ungefär 500 katter som bor på våra katthem eller i stödhem. Verksamheten är koncentrerad till Blekinge och Skåne, men vi har även stödhem i Småland, på Gotland, i Göteborg, Stockholm och på ett antal ytterligare orter.

Hur många stödhem har KKS för närvarande?
Jag skulle tro att det rör sig om ett hundratal. Förmedlarna arbetar självständigt så jag kan inte svara exakt på den frågan.

Hur många katter bor totalt på KKS fem katthem?
Över 200 katter.

Vilka krav har ni på de som köper katter från KKS?
KKS är en livräddarorganisation och accepterar aldrig avlivning av andra skäl än för kattens egen skull när den är obotligt sjuk eller så skadad att livet inte går att rädda. De som tar emot katter via KKS skriver på ett kontrakt där man förbinder sig till att följa denna policy. Alla katter ska också kastreras.

Slutligen, vad anser du behöver göras för att höja kattens status?
Katten är i princip rättslös i dag, vilket innebär att lagstiftningen behöver skärpas. Avskjutning av katter ska inte tillåtas. Om staten eller kommunerna istället stödde kattorganisationer ekonomiskt så skulle problemen med hemlösa katter kunna minimeras, eftersom alla kattorganisationer tillämpar kastration. En katt ska också kosta pengar för den som vill ha katten som familjemedlem.


Solskenskatterna Henning & Hildur

Liten solskenshistoria
Många av de katter som KKS hjälp under årens lopp har olika lång tid levt som hemlösa innan de tagits omhand och kommit in under mänskligt beskydd. Ett ärende bland många som inkom redan 2003 var där KKS kontaktades av privatpersoner om en kattfamilj som uppehöll sig på Brändaholms koloniområde i Karlskrona. Fällor placerades ut för att fånga in kattmamman samt hennes tre kattungar. Vad aktiva då inte visste var att det på koloniområdet även fanns en, som det visade sig hankatt som först gick in i fällan. Undan för undan gick sedan även kattfamiljen in i fällorna och de infångade katterna fick åka vidare till sitt anmälda stödhem i Karlshamn som sagt att de kunde hjälpa såväl familjen som hankatten.

Såväl mamman samt hankatten var skygga och behövde därför socialiseras vilket visade sig ta lång tid. Ungarna placerades sedermera ut till nya permanenta hem. Mamman döptes till Hildur och hankatten till Henning och bägge två stannade permanent i stödhemmet där de även fick andra kattkompisar.

Idag när det skrivs februari 2011 är fortfarande Henning lite skygg av sig men är väldigt god kompis med Hildur. De lever numera ett tryggt liv som innekatter och de sedan länge permanenta ägarna, Christel & Mikael Ågren-Karlsson berättar att Hildur och Henning är deras ögonstenar och har aldrig ångrat en sekund att de öppnade upp sitt hem till det före detta hemlösa paret från Brändaholm.

För mer information om KKS besök www.kks.nu

Kommentarer
Postat av - lena ohlsson

Jättebra artikel!! Återspeglar mycket av allas arbete för att hjälpa katter som någon annan svikit.

2011-02-24 @ 22:29:41
Postat av - Lisa Hampel

Så skönt att läsa vettiga värderingar och åsikter, ofta känner jag mig ensam i mina åsikter gällande djur men det är skönt att veta att det finns likasinnade. All heder åt dessa eldsjälar som dedikerar så mkt tid och arbete åt att hjälpa djuren! Fin artikel, Morgan!

2011-04-01 @ 00:27:43

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0