ATOMBOMBEN

text JOAKIM OTTOSSON
illustration ÅSE LENNERBORN
Nr 2/2011


Många olika vapen används av väldigt många människor. Men det finns ett vapen som får alla de där andra vapen att blekna i jämförelse.


Många olika vapen används av väldigt många människor. Jägare har sina gevär för olika djur. Soldater har vapen i olika situationer. Från taktiska automatvapen till kniv i närkamp samt prickskyttergevär på långa avstånd. Militären här också fordon som stridsvagnar, flygplan, stridsfartyg och helikoptrar. På dessa fordon använs missiler, bomber och tunga rekylskott.
Vapen används också inom sport så som pilbågeskytte, lerduveskytte och mycket annat. Men det finns ett vapen som får alla de där andra vapen att blekna i jämförelse. Detta vapnet är atombomben. Atombomben är ett kärnvapen och skapar mycket mer än bara en enkel expolosion.
Med värmestrålningar, radioaktiva strålnigar, elektromagnetisk puls samt en tryckvåg som förstör nästan allt i dess väg på flera kilometers avstånd är detta ett utav de farligaste vapen som existerar.

Atombomben och dess syskon vätebomben är de farligaste av kärnvapen. En enda är tillräckligt stark för att kunna orsaka massförintelse på mycket kort tid.
De är så starka att världens ledare strängt kollar varandra, vill ha uppsikt om hur många som extisterar samt att en del avvecklar sina kärnvapen. Skulle en stark atombom detonera bland andra kärnvapen så skulle det starta en kedjereaktion så att de andra atombombera detonerar och världen skulle skadas katastrofalt, kanske till och med förintas totalt.

Atombombens ursprung kommer ifrån Amerika. Under andra världskriget så gick det rykten om att NaziTyskland hade hittat en lösning på en teknik som kallades uranklyvning.
Amerikanerna blev då oroliga och ville komma före tyskarna i det området. År 1941 fick den amerikanska militärforskningen en rejäl budget som bland annat skulle vara avsett för just grunden till en atombomb.
Den 16 juli så hade äntligen amerikanerna lyckats färdigställa ett projekt vid namn Manhattan där de lyckats få fram tillräckligt med ett ämne som kallas plotonium för att skapa en första atombomb.
Augusti 1945 så anföll Amerika Japan med sin första atombomb som de detonerade i staden Hiroshima. Den bomben var en svag variant jämfört med dagens kärnvapen, ändå krävde den ett dödsantal på 140 000 människor. De som inte dog, blev utsatta för radioaktiv strålning.

Atombomben är ett utav de starkaste vapen som finns idag.
Ska en sådan bomb användas så måste beslutet vara väldigt genomtänkt och godkänt på många håll inom regeringar.
Ämnerna i en atombomb består kallas för uran och plotonium. Plotonium finns dock inte att hitta i naturen. Det måste tillverkas i reaktorer av själva uranet. Ämnet är också radioaktivt.
Atomkärnorna i dessa ämnerna klyvs och en enorm energi framkommer. Det man vill är att få upp en så lång kedjereaktion som möjligt. Då blir det en större smäll.
Ju mer atomer som klyvs, ju mer energi framkommer vilket resulterar i en större explosion. För att få kedjereaktionen att uppstå behövs något som kallas för kritisk massa. Dessa ämnen monteras in i stridsspetsar/missiler som kan ta sig fram på långa avstånd. Sedan kan specialanpassade flygplan bära på en mindre sådan stridsspets. Regionala, taktiska och strategiska bomber är de tre kategorierna där vapnet används inom. Ett strategiskt missil kan färdas minst ca 5500 km.

Men vad händer när en atombomb exploderar?
Den energi som frigörs skapar ett starkt sken som ger en oehört stark värmestrålning. Allt som utsätts för denna värme brinner upp direkt och försvinner. Allt som blir över är i princip rök. Av denna process skapas den kända symbolen för atombomben, svampmolnet. Detta moln kan bli enormt stort. Bekräftade siffror visar ett moln kan bli tre mil i diameter och 62 km högt.
Efter denna process kommer det en elektromagnetisk puls som slår ut all elektrisk utrustning. Sedan kommer tryckvågen. Den krossar i princip allt i sin väg. Både hus och andra material. Glas splitttras och blir som projektiler som också skär sönder material. En människa som träffas av denna våg har inte en chans för överlevnad.
Till slut lägger sig en radioaktiv strålning som är livsfarlig.
Denna explosion kan sträcka sig i ett högt antal kilometer beroende på styrkan i bomben.

Kärnvapen är farliga, det är bara att konstatera.
Det finns dock ett avtal som heter CTBT, Comprehensive Nuclear Test Ban, som förbjuder provsprängningar. Dessa ställen är i luften, på marken, under vattnet och i yttre rymden.
Detta är ett avtal som 35 av 44 länder skrivit under. Det har också startats en organisation som kallar sig för Preparatory Commission for the Nuclear Test Ban Treaty Organisation (CTBTO). Här finns alla de stater med och försöker få de länder som inte skrivit under på CTBT att så småning om göra det.
För kärnvapen bör hanteras och kontrolleras strängt med tanke på faran. Nu när detta skrivs har Japan precis råkat ut för en tragedi med ett utav deras kärnkraftverk och konekvenserna kan bli desamma fast på en mindre skala. Hur länder sköter sina kärnvapen får framtiden utse. Förhoppningsvis avvecklas allt.

KÄLLA:
laromkarnvapen.slmk.org/laromkarnvapen

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0