ROCK - ETT INDIVIDUELLT STÖDJANDE FINSAMPROJEKT

text MORGAN PETTERSSON, JERRY
foto KENNETH
Nr 2/2011

I dagens hårda arbetsmarknad händer det att individer hamnar ”mellan stolarna” hos olika myndighetsinstanser. RoCK ger här en möjlighet för individen att få individuell stöttning och vägledning tillbaka till arbetslivet samt egen försörjning.



Presspunkten hade den 11/3-2011 möte med utvecklingsvägledarna Marie Svensson, Dan Johansson och Cajsa Zettergren för att få information om deras verksamhet och på vilket sätt de hjälper deltagarna som är inskrivna på RoCK.

RoCK (Rehabilitering och Coatching – Kartläggning) är ett Finsam-projekt* som har en projekttid vilken löper mellan 1/8-2008 - 31/12-2011. Ansökan om förlängning kommer att göras. Projektet arbetar på uppdrag av Karlskrona kommun, Landstinget Blekinge, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Utvecklingsvägledarna som arbetar inom RoCK har beteendevetenskaplig utbildning och tidigare erfarenheter av att arbeta med människor. Antalet utvecklingsvägledare på RoCK är 2,75 tjänster.

Bakgrundsmodellen till RoCK kommer ursprungligen från Boston, USA där de sedan 1970-talet hade arbetat utifrån modellen Supported employment, som från början främst inriktade sig mot målgrupper med grövre handikapp. Supported employment vidareutvecklades i Sverige senare till ISA-metoden** vilken är den som RoCK hela tiden utgår ifrån med
deltagaren i centrum.

RoCK startades eftersom det finns ett stort behov att hjälpa personer som ”hamnat mellan stolarna” hos olika myndigheter,
t ex varit för sjuk för att kunna vara inskriven på Arbetsförmedlingen men för frisk för Försäkringskassan. En växande grupp mellan 18 och 30 år har problem med att etablera sig på arbetsmarknaden. Bakomliggande orsaker till detta kan vara allt ifrån ofullständiga betyg från skolan till att personen har en destruktiv livstil. Långtidsarbetslöshet leder till passivitet som i förlängningen kan orsaka återkommande depressioner.

Behovet av hjälpinsatser är mycket stort så därför sattes målgruppen från början till personer mellan 18-30 år, vilken sedan justerades upp till 40 år. Projektet RoCK har förändrats över tid där de delar som visat sig vara mindre bra vart efterhand har justerats.
Inom projektet är det kontinuerligt mellan 50-60 deltagare inskrivna där varje utvecklingsvägledare har cirka 20 deltagare samtidigt. Sedan projektets ursprung har totalt 130 deltagare på något sätt fått hjälp. Tiden deltagaren är inskriven på RoCK är sex månader, vilken för vissa deltagare kan förlängas. Under första månadens inskrivning gör deltagaren och utvecklingsvägledaren tillsammans en uppföljning/bedömning av vilken hjälp som deltagaren är i behov av. Det skapas en individuell handlingsplan för varje deltagare där det inkluderas såväl att man utgår från en nätverkskarta som till att handlingsplanen i mångt och mycket utgår från deltagarens egen vilja och vad denne vill sätta upp för realistiska mål. Väl därefter ska deltagaren ut i praktik/studier etc. Uppföljning görs efter tre månader men under tiden som deltagaren är inskriven försöker utvecklingsvägledaren att träffa sina deltagare cirka 1-2 gånger/vecka.

De som väljs ut att skrivas in på RoCK bestäms via diskussioner inom en beredningsgrupp bestående av representanter från olika myndigheter, såsom:
Utvecklingsvägledare från RoCK samt chefen Jörgen Aronsson (tf Leif Bohman).
En person från Arbetsförmedlingen.
En person från Försäkringskassan.
En person från Landstinget Blekinge.
Två personer från Socialförvaltningen (en från jobintro respektive en från ekonomimottagningen).

Kärnpunkterna som RoCK arbetar med är:
Att bygga relationer och förtroende för att öka deltagarens självförtroende och självkänsla.
Att tillsammans med deltagaren utforma en individuell handlingsplan med realistiska mål och delmål.
Att aktivt motivera/coacha mot deltagarens individuella mål.
Att kartlägga deltagarens arbetsförmåga, intressen & styrkor.
Att samordna olika myndigheters insatser för
den enskilde.

Utvecklingsvägledarna inom RoCK arbetar hela tiden utifrån att ha deltagaren i centrum. Eftersom alla behöver olika former av stöd och coaching är varje handlingsplan individuellt anpassad och uppdateras löpande. Hjälpbehovet kan vara allt ifrån lägenhetsbyte, körkortstillstånd etc. Utvecklingsvägledarna försöker även att minimera det administrativa arbetet så att de just kan öka den personliga kontakten med respektive deltagare.

Dan Johansson berättade under Presspunktens möte med utvecklingsvägledarna att han tidigare arbetat på Vägvisaren/Lyftet innan han blev handplockad till att början sitt uppdrag på RoCK. Dan betonar vikten med att handlingsplanen är anpassad och skräddarsydd till varje deltagare. Planen skapas alltid i samråd mellan utvecklingsledaren och deltagaren. På fritiden är Dan fotbollstränare.

Marie Svensson har arbetat på RoCK sedan oktober 2011, tidigare arbetade hon på psykteamet. Hon blev kontaktad av Jörgen Aronsson om att gå över till RoCK. Marie har även genomgått den första kursen av koordinatorsutbildningen som du kan läsa om i detta nummer av Presspunkten. På fritiden är friskvård en av favoritsysselsättningarna, ett intresse som hon gärna delger sina deltagare i sitt arbete som utevecklingsvägledare.

Cajsa Zettergren arbetade tidigare som socialsekreterare inom Karlskrona kommun. På RoCK kan hennes arbetsuppgifter se mycket varierande ut. Arbetsuppgifterna kan handla om allt ifrån att stötta och coacha sina deltagare på än mer individuell basis till samtal, leta praktikplatser, söka information om studier, flerpartsamtal med berörda myndigheter m.m. Har när detta skrivs 24 deltagare som hon ”ansvarar” för. På sin fritid gillar hon att lyssna på musik, läsa samt att baka tillsammans med sina barn.

Sammanfattningsvis för RoCK kan ledorden uttryckas som att ”alla deltagare som skrivs in hos RoCK kommer alltid slutligen till rätt instans (Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Psykiatrin, ADS eller annan myndighet som kan erbjuda hjälp)”. Allt bygger på deltagarens egen vilja!

Kontakt
RoCK finner du på besöksadress:
Norra Smedjegatan 51, Karlskrona
Dan Johansson tfn: 0455-304 209
[email protected]

* FINSAM står för finansiell samordning mellan Arbetsförmedling, Försäkringskassa, landsting och kommun i syfte att återställa eller öka den enskildes funktion – och arbetsförmåga.

** ISA (Individuellt stöd i arbete) utgår från en trygg relation där stöd ges för att deltagaren ska kunna utföra arbetsuppgifter så självständigt som möjligt. Stöd kan vara allt ifrån utvecklande av systematiska instruktioner som underlättar deltagarens vardag till att stötta så deltagarens sociala vardag kan fungera (såväl på arbetsplats som privat).

*** Neuropsykiatriska funktionshinder är en samlingsbenämning på ett antal psykiatriska diagnoser såsom ADHD, Asbergers syndrom, Tourettes syndrom, autism, tvångssyndrom, m.fl.

KÄLLOR:
Finsam - finsam.se
MISA (metoder för individuellt stöd i arbete/verksamhet) – misa.se

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0