KARLSKRONA-RONNEBY MODELLFLYGKLUBB

text JOAKIM OTTOSSON
foto JENNIE EK
Nr 4/2011

Presspunkten blev inbjudna till KRMFK för att titta på när
Lasse och hans kompisar utövade sin hobby.




Radiostyrda flygplan var ämnet
och där fick vi se dem ”in action”. Loopar, dykningar och landningar i lätt blåsigt väder är inte en konst man bemästrar på en halvtimme. Entusiasterna som styrde planen var duktiga och vi fick se ett och annat trick i luften.

Först ut var Krister Andersson
som startade sitt flygplan. Högt uppe i luften så fick vi se när han gjorde looping och spann runt planet i luften. För att sedan flyga några varv och göra en fin landning. Trots vinden gick det bra och vi fick veta att det går bra att flyga i upp till 10 sekundmeter vind. Över den marginalen så blir det svårstyrt.
Lasse som började med detta för ca 30 år sedan hade sitt egna plan som var gjort i balsaträ och playwood, dock mest i balsaträ. Motorn på planet var bränslebaserad och kunde driva planet i ca 100 km i timmen.
Det finns också motorer som är eldrivna och går på batteri. Till skillnad från bränslebaserade motorer så startar planet direkt och kan lyfta mycket snabbare. De eldrivna är dock dyrare och att köpa ett batteri kan ha en
prislapp på uppåt 5000 kr.


Lasse förbereder inför start

Bränslebaserade plan kan gå på mellan 4 – 5000 för hela paketet och det som kostar är bränsle framöver. Det lyfter inte lika snabbt som ett eldrivet plan men skillnaden, när det väl är i luften är inte så märkbar.
När många människor flyger så finns det markörer på vilken frekvens man använder med sin radiosändare. Om fler än en använder sig av samma frekvens så är risken stor för att det störs och att man tappar kontrollen över sitt egna plan. Räckvidden mellan sändare och flygplan är ca 1km så det gäller att inte låta planet flyga för långt iväg så man inte ser det.
Krister berättade också om att det finns tävlingar där man ska imponera på domare genom att utföra olika svåra manöver och dylikt. Kan man så går det få planet att stå still i luften. Att se planen lyfta, snurra och dyka var riktigt häftigt och vi fick veta väldigt intressanta saker om utövandet av flygplanen.
Vi tackar Krister och Lasse för en trevlig uppvisning.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0