BEAVIS AND BUTT-HEAD

text HENRIK MAGNUSSON
Nr 2/2012

Den 27 October 2011 markerade en höjdpunkt för de av oss som växt upp under glada 90-talet, återkomsten av två av animationshistoriens två mest ikoniska figurer, Beavis och Butt-Head.



Om The Simpsons definierade 90-tals generationen i stora drag, så definierade Beavis och Butt-Head ungdomskulturen och musiken. Ursprungligen producerad mellan 1992-1997, så exploderade Beavis och Butt-Heads popularitet på MTV, långt innan kanalen blivit infekterad av reality shower och i princip övergett sina musikvideo rötter.

Ursprungligen baserad på den tecknade kortfilmen Frog Baseball från 1992, skapad av Mike Judge, Beavis och Butt-Head hade premiär på MTV 8 Mars 1993. För dom som inte vet, så handlade serien om två korkade och möjligen inavlade 15-åringar vid namn Beavis och Butt-Head, vars enda mål i livet var att titta på TV, lyssna på heavy metal, och äta skräpmat. Och det var helt fantastiskt. En personifikation av slacker och grunge kulturen under dess storhetstid, Beavis och Butt-Head blev rollmodeller för en hel subkultur.
Duons äventyr tog dom då och då ut från deras fallfärdiga hus för att skapa kaos runt om i deras hemstad, Highland. Skolan, deras jobb på snabbmatskedjan Burger World, och den lokala servicebutiken Maxi Mart där duon brukar hänga dom få gånger dom har småväxel att köpa skräpmat för. Deras liv kretsar helt och hållet runt deras intressen för rockmusik, skräpmat, sex, våldsam underhållning, vandalism, och i Beavis fall, pyromani. Dom är osympatiska, lata och extremt korkade, vilket är just vad som gör dom så underhållande. Deras debut tog världen med storm, och blev snabbt ett av MTV’s flaggskepp

En klassisk humoristisk duo i stil med Abbot och Costello eller Laurel och Hardy (Helan och Halvan här i Svergie), Beavis och Butt-Heads personligheter spelar mot varandra. Butt-Head är den mer dominanta parten, och också marginellt mer intelligent, och kan förmodligen anses vara duons s.k ”straight man”, till den längd det konceptet ens passar in på serien. Trots sin bristande förmåga i nästan allt de tar sig för, är Butt-Head extremt självsäker på sig själv, för att inte nämna hans inbillade förmåga med kvinnor. Beavis är mer en följare, och brukar lyssna på Butt-Heads instruktioner och planer för vad dom för tillfället har uppmärksamheten på. Beavis har också ett alter ego, som han förvandlas till när han har konsumerat stora mängder socker och/eller koffein. Då inträder han i en hyperaktiv transliknande fas, där han drar upp sin t-shirt över huvudet, och kallar sin ”The Great Cornholio”, och vandrar runt utan mål med sina armar uppåtriktade medan han basunerar ut komplexa diktliknande fraser baserat på hans namn.
Båda två har ett mycket grovt sinne för humor och finner nöje i våld, vandalism, för att inte nämna andras olycka. Beavis är också besatt av toaletthumor, och tidigt i seriens produktion, antyddes det att han var en pyroman, men det karaktärsdraget togs bort efter en kontroversiell händelse när en tittare sades ha influerats av serien och bränt ner familjens husvagn, men det visades senare vara falskt.

Förutom huvudkaraktärerna har serien flera andra figurer som duon interagerar med. Dom bor ensamma, och deras föräldrar visas aldrig i serien, även om dom ibland pratar om deras mammor. Dom känner inte sina pappor, men två karaktärer som antyds vara deras pappor dyker upp i långfilmen Beavis And Butt-Head Do America från 1997, då Beavis and Butt-Head möter två anonyma motorcyklister ute i Nevada öknen, som liknar duon. Grupperna delar läger för natten, men ger sig av utan att någon av dom listar ut släktskapet.
Med andra ord är deras föräldrar helt frånvarande från serien. Istället interagerar dom ofta med sin granne Tom Anderson, en närsynt, lätt senil krigsveteran, som ofta betalar Beavis och Butt-Head för att arbeta i hans trädgård och andra sysslor, trots att detta alltid resulterar i skador både på hans egendom, och honom själv. På grund av hans synproblem, och hans dåliga minne kommer Anderson aldrig ihåg vad duon orsakat, och hyr in dom igen. Detta har sin höjdpunkt i filmen, där en serie missöden orsakade av Beavis och Butthead slutar med att Anderson blir arresterad av den amerikanska säkerhetsorganisationen ATF för terrorism.

En annan vanlig bifigur
är Daria Morgendorffer, en av deras klasskamrater, och en av dom få som dom, om inte precis är vänner med, så åtminstone ligger på någorlunda samma nivå på, då hon är en av dom få som klarar av att umgås med duon någon längre tid. Dock är Daria duons raka motsatt, en hedersstudent som är intelligent och cynisk, till gränsen på misantropisk, en personifikation av en annan del av ungdomskulturen under sent 90-tal och tidigt 2000-tal. Detta skulle leda till att hon fick sin egen spinoff efter att Beavis och Butthead lades ner 1997. Hennes egen serie, Daria, varade mellan 1997 och 2002, och uppnådde också kultstatus.  
Andra bifigurer som är värda att nämnas är deras rektor McVicker, en neurotisk, argsint man som drivits till randen av nervsammanbrott av duons upptåg, och tar både mediciner och alkohol för att orka med sitt arbete, David Van Driesen, en övervintrad hippie och en av duons lärare som oftast försöker uppmuntra sina elever att vara kreativa, men hans försök är helt bortkastade på Beavis och Butthead, och deras sadistiske gympalärare Coach Buzzcut, en före detta marinsoldat som hatar duon och plågar dom vid varje tillfälle.

Det är med dessa och flera andra karaktärer som Beavis och Butthead oftast interagerar på sina äventyr runt om i Highland. Förutom TV-serien själv så har Beavis och Butthead dykt upp i serietidningsformat, publicerad av Marvel mellan 1994 och 1996. Dom har även figurerat i flera TV spel för Super Nintendo, SEGA Genesis, Game Boy och PC, med det mest populära förmodligen Beavis and Butthead in Virtual Stupidity från 1995. En tribute-CD vid namn The Beavis and Butthead Experience släpptes tidigt i seriens produktion, 1993, och bestod av orginallåtar med duon, blandat med populära heavy metal och hårdrockslåtar. Dom sjöng även en duett med Cher, en version av sångerskans I Got You, Babe, komplett med en animerad musikvideo. Långfilmen jag nämnt tidigare i den här artikeln, Beavis and Butthead Do America, kom ut 1997, och handlade om duons resa genom Amerika, från Highland, till Las Vegas, till New Mexico, och slutligen till Washington D.C, när dom blir inblandade i en komplott om ett stulet biologiskt vapen.

Med seriens återkomst förra året har en av animationshistoriens stora legender återvänt till TV. Det står att se om dom kommer att bli lika långvariga den här gången, men i min egen personliga åsikt, vilket jag måste erkänna är något partisk, så är dom nya avsnitten precis lika hög kvalitet som den första serien. Om den TV-tittande allmänheten håller med återstår att se.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0