ELVIS IS STILL GOING

text CHRISTINA ERICSSON
foto LUIZ FERNANDO/SONIA MARIA flickr.com


Lastbilschauffören som blev idol, legend och en kultfigur. En vanlig enkel kille som tycker om att sjunga och har en dröm om att bli upptäckt, och blir det.


Men frågan är om han kunde se vidden då när han 18 år gammal klev in i skivstudion på orten och spelade in en skiva. Den kostade 2 dollar ur egen plånbok som gav honom råge tillbaka. Fyra år senare har han pengar att köpa sitt Graceland.

När jag gör en Googlesökning får jag 23 600 000 träffar, då är man stor. Han har sålt över en miljard skivor och är fortfarande lika stor och inspirerar nya artister ännu 35 år efter sin död. Det finns väldigt många som tjänar pengar på honom fortfarande, han är en hel industri. Det säljs souvenirer, t-shirts bilder/konst och han har t.o.m. en egen tidning  i Sverige. Sen kan man tänka alla andra länder. Han finns med i bloggar, det twittras och han finns på facebook.

Hans liv har skildrats i dokumentärer och det skrivs böcker. Han föddes 8/1-35 av två starkt religiösa föräldrar som sätter honom i gospelkören i kyrkan. Då tänker man nog att föräldrarna inte ska tycka om hans musikval senare som gör honom till denna stora stjärna. Men dom stöttar honom och ger honom hans första gitarr när han är 11 år gammal som gör att han utvecklar sin kommande musikstil.

Med den speciella stil han hade med vickande höfter, så förstår man den predikan som kom av moraliserande personer. Hans kroppsspråk på scenen provocerade. Ungdomarna tog det till sig att äntligen få vara lite frigjorda, men många av de vuxna förfasade sig över det syndiga levernet.Det blev moralpanik i det å ena sidan strängt religiösa och den andra sidan annammade detta frigjorda, livsbejakande

Han kom i en tid då folket hade fått en framtidstro.Andra världskriget var över och tv:n slog igenom. Med hans sceniska utrålning så är det inte konstigt att han blev stor då, men att han fortfarande är det. Det är smått fantastiskt. Han var bara 42 år då han dog. Men var det i rätt tid? Hans hälsa sviktade på grund av drogerna han tog för att klara sitt hektiska liv. Han fick dö med hedern i behåll på sätt och vis. Till hans begravning kom 75 000 fans och det vallfärdar tusentals människor än idag till hans grav för att hylla den bortgångne idolen.

Elvis hyllas och dyrkas världen över precis som en gud. Det gör honom till en av de stora kultfigurerna. Han är evig och han har en mystik runt sig.
Det finns fanclubs i en stor del av världen och så i Sverige. Jag fick kontakt med Hans Lindell i Malmö som är ordförande i Skånska Elvis Sällskapet. Han startade 1977 en rock´n rollklubb som mynnade ut i denna klubb 1980 och har nu ca 130 medlemmar. Så  intresset är fortfarande stort. Medlemmarna är i åldern 30-80 år och har rätt så lika fördelning mellan kvinnor och män. De hette från början Malmös Elvis Vänner men har bytt namn några gånger och heter nu Skånska Elvis Sällskapet. De har mycket kontakt med Danmark, Belgien och Australien.

Oinvigda tror att det inte finns mer att berätta om Elvis men är man med i en klubb så får man information som bara når medlemmar och tips om böcker, cd och dvd som fortfarande  görs och bara säljs via klubbarna. „ Med denna verksamhet att sända mail så kann vi nu även informera Elvis- intresserade ända upp till Lappland“. Klubbarna i dom olika länderna har kontakt med varandra, mycket via nätet.  De ordnar också resor och bjuder in varandras medlemmar till festivaler och konserter.

Hans eget intresse för Elvis började 1962 när han började köpa grammofonskivor och det blev fler och fler av Elvis. „Sedan ville man ha allt som kommit ut“. Samtidigt gick det filmer på biograferna i Malmö. Det kunde bli 4-6 st per år. Detta gjorde även att intresset har stannat kvar. Intresset blev för honom en hobby och lite av ett arbete att driva klubben då det gäller att ha koll på vad som händer i utgivningen av Elvis-material. Han har även fått förmånen genom klubben att träffa många av de personer som jobbat med Elvis. Träffat personerna både i Sverige, Danmark och USA.

Själv blev jag också tidigt involverad i Elvis då jag har en Elvis-tokig mamma. Hon hade alla hans skivor och vi spelade dom ofta. Han har ju en röst som får vem som helst att smälta. Och via min 25-åriga dotter har Elvis-intresset fått en renässans i våran familj.

Elvis is still going.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0