LYSSNAT, SETT, UPPLEVT

text & foto KARIN MATTSSON-COLL
Nr 2/2012

Den 19:e februari körde vi iväg till Karlshamn, för att lyssna på en ung pianist i Carl Gustafs  k:a, som byggdes 1680, samma år som Carlscrona fick sina statsrättigheter. Carl Gustafs k:a invigdes först 22 år senare – 1702 till Carl den X:e Gustafs ära.



Kyrkan var ljus och inbjudande och man riktigt kände förväntan i luften. Vi fick reda på att det blivit en miss med tryckning av program. Tack å´lov för det! Pianisten Julia Dahlkvist Mustonen presenterade sitt program med verkligt livfull inlevelse. Hon ville att vi skulle öppna våra sinnen och följa med på en resa genom tiden till ett Paris fullt av konstnärer och poeter . Hon började sitt program med ”Drömmeri” - en melodi, som böljar fram och tillbaka, som en våg. Skimrande kristallklara toner rullar in från djupaste bas till ljusaste diskant. ”Dimma” hette nästa stycke, som speglar Claude Debussys spanska period, som i dansen Habanera, som Carmen dansar i operan med samma namn, med en annan fransk kompositör George Bizet. ”Sjöjungfun” var en lockande sirén, som lurar sjömännen i fördärvet. Kompositören för kvällen var Claude Debussy f.1862-1918, som i år firar 150-års jubileum. I ett stycke var han inspirerad av en trädocka, som såg ut som en clown.I 3 tre bilder, som följde på varandra, fick vi lyssna på ”Klockorna klingar”, ”Månen lyser” och ”Guldfiskar”, som hoppar och far och jagar varandra med små plask. Därefter var det paus och då passade vi på att köpa Julias färskaste skiva med Debussy förstås.

Efter pausen följde kompositioner från senare delen av Debussys liv. I barnens lekhörna (Childrens corner) får vi träffa alla möjliga dockor och leksaker, som får liv: den dansande     elefanten, de dansande snöflingorna och den lille herdepojken m.fl. Stycken Debussy tillägnade sin lilla dotter Emma-Claude med smeknamnet ”Chouchou” 1906, då hon var 18 månader. Vidare fortsatte programmet med en hjältemodig vaggvisa och tre etyder, små övningsstycken för att träna örat för olika klanger. Julia avslutade sitt program med ”världens snabbaste stycke för piano”, med sådan akrobatik att man önskar pianisten lycka till utan att hon ska bryta fingrarna av sig! Julia kom i mål med den äran och fick oss att längta efter mer musik. När vi kom ut ur kyrkan, upptäckte vi till vår förvåning att konserten varat i 2 timmar. Vart tog tiden vägen? Vi hade verkligen varit med på en resa med Julia och Claude, som gajder.

Vem var Claude Debussy?
Han skapade ett nytt språk av ljud och ville ge bilder till publiken genom sin musik. Han föddes 1862 och dog mitt under brinnande värlskrig 1918. Lille Claude växte upp tillsammans med fyra syskon och var äldst. När han var sju år började han med pianolektioner och tre år senare vid tio års ålder kom han in på Paris Konservatorium (motsvarande Musikhögskolan). Eftersom Claude försökte skapa något nytt hela tiden, som var mycket annorlunda i klangupplevelser, var det inte lätt för hans klasskamrater eller lärare att förstå sig på honom och hans musik.1880 fick han oväntad hjälp av en rysk kvinna, som betalade för att han skulle undervisa hennes barn. Tack vare denna ryska kvinna och hennes familj, fick han resa till Österrike och Italien och var nästan två år  på hennes egendom i Ryssland.
Under första världskriget åkte Debussy runt både som pianist och dirigent, ända tills han drabbades av cancer, som succesivt satte ner hans krafter.

Vad hade Claude Debussy för betydelse för 1900-talets musik? Han införde musik från Orienten med annolunda skalor och klangupplevelser. Dessutom fascinerades han av Medeltida musik. Många är de kompositörer, som inspirerats av Debussy i sitt eget skapande. Claude skrev flera sånger till franska poeter, vilka han beundrade och ibland ville han faktiskt vara något av en poet och det var han ju också med råge på sitt sätt.

Vem är Julia Dahlkvist Mustonen?
Född 1976 av Finsk-Sibiriska föräldrar föddes hon i Sibirien. Det är flera storheter som kommit från Sibirien t.ex den ryske sångaren Dimitrij Hvorostovsky, som är en värlsartist. När Julia var tre började hon spela piano för sin mamma Lidia Mustonen, som studerat i många år vid Sibeliusakademien i Helsingfors, Tyskland, Irland, Stockholm och Köpenhamn. Den unga pianisten Julia började tidigt att regelbundet ge konserter i Ryssland, Central Europa och Scandinavien. När Julia fyllde 10 år beslöt hon sig för att göra ett uppehåll i sina konsertframträdanden. Det tog sju år innan en professor i Helsingfors på Sibeliusakademien kunde inspirera Julia till att börja med konserterna igen. Säkert mindes hon också en hel del umbäranden, när hon turnerade i Ryssland och det var tio minus inomhus. Julia har också framträtt som solist till olika orkestrar och deltagit i välgörenhetskonserter, och på TV och radio. Hon har också vunnit en mängd av utmärkelser och priser, t.o.m en flygel, i början av sin karriär. Redan 2006-2008 framträdde Julia med Debussys kompletta pianoverk på turné i de nordiska länderna. I april 2009 gjorde hon sin debut i Stockholm och spelade Rachmaninoff tillsammans med Stockholms filharmoniska orkester.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0