MÅRTEN OCH METET

text LEIF KÄLLBERG
Nr 2/2012


Mårten kastade ut linan med masken påträdd på kroken, och flötet flöt i vattnet. Han hoppades på att få napp snart. Efter en stund dök flötet och han drog upp en abborre. Han tog då en paus för att tänka över sin situation. Han hade varit i gräl med sin mamma om lämpligheten i att inte passa mattiderna. På rent trots hade han då tagit fram metspöet. Det symboliserade hans egen måltid, som han tänkte laga till i skogen. Han fick ett napp till. Den här gången var det en mört som nappade. Fisketuren blev överlag lyckad. Han fick tre stycken abborrar som han rensade och stekte över öppen eld. Mörten gav han till en katt som dök upp vid bryggan.

Mårten hade kommit hem efter fisketuren. Hans mor frågade om hon skulle laga till någonting, men Mårten tackade nej. Modern lovade då att laga middag vid femtaget. Gossen gick under tiden ut för att leka med sin cykel. Han tog en cykeltur till kiosken där han köpte en serietidning och en ask tabletter. Pojkens pappa kom hem vid fyratiden. Han hade haft en bra dag med stor försäljning av arbetsgivarens  produkter. Han sålde rör till företag som behövde bygga om sina avlopp och cisterner. Nästa dag lovade pappa att Mårten skulle få följa med till jobbet. Mårten  gladde sig åt det och åt snart upp tabletterna och läste serietidningen.

Nästa dag tog fadern bilen till jobbet och tog med sig Mårten som fick en tråkig dag. Han satt på en stol och hörde fadern försöka att sälja produkterna. ´´- Det beror på att det jäser i cisternen hörde han pappan förklara för en orolig kund. Fadern som hette Holger lovade att titta upp till företaget med jäsningsproblemen. Mårten fick då följa med även dit, och de gick över en landgång för att komma till cisternen. Där kände de en obehaglig lukt. Holger lovade att installera ett luftfilter så skulle lukten försvinna. De två männen förhandlade och kom så småningom överens om ett rimligt pris. Holger gjorde slag i saken redan samma dag och återvände i syfte att hämta luftfiltret. Mårten fick lite mindre tråkigt i samband med luftfilterinstallationen.

Så var det äntligen dags att åka hem. Mor väntade med middagen, och Holger och Mårten lät sig väl smaka. Efter måltiden var det dags för läxläsning. Det var det värsta Mårten visste, men pappa sade att han måste läsa läxan. Motiveringen var att när Mårten blev lite äldre måste han gå minst gymnasiet, för att få plats på arbetsmarknaden. Läxan handlade om geografi och export och import. Det verkade också handla om orosområden. Det vill säga sådana områden som ventilerades på nyheterna i stort sett var och varannan dag. Det rörde oljeexporterande länder som ville inhandla vapen. Vapenarsenalen rörde robotar och övervakningssystem. Nästa dag som var en fredag fick Mårten beröm i skolan för att han kunde läxan. Mårten fick också använda dator i skolarbetet, vilket var till stor hjälp.

Han satt  på bryggan med agnat metspö när Holger tittade ned till honom. Fadern lovade att köpa Mårten ett kastspö för att försöka få gäddor på kroken. Sagt och gjort. Holger tog bilen och åkte till staden och inköpte ett fint kastspö med en låda med agn. Mårten kramade pappa som tack för fiskeutrustningen och började att använda den. Han fick mycket riktigt napp från en gädda och fick fullt upp med att bärga fångsten. Det ville sig inte riktigt för Mårten efter gäddfångsten. Han kastade och kastade men nappen uteblev  så han gick efter en stund hem. Pojken tog med sig gäddan hem där han rensade den, och kokade den i varmt vatten. Det blev med vitsås en delikat måltid som den lilla familjen lät sig väl smaka.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0