PROJEKT FÖR ARBETE

text CHRISTINA ERICSSON
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 2/2012

Presspunkten har blivit inbjudna till en informationsträff om ett projekt i kommunen som börjat i år. Det höll till i Jobbcenters lokaler och bl.a Jörgen Aronsson var där och informerade.


Forskarna Urban Markström och Ulrika Bejerholm informerar om sitt projekt

Karlskrona Kommun har blivit utvald till ett projekt i handikappförvaltningen. Det ska leda till jobb eller studier för personer med psykisk funktionsnedsättning. Våran kommun är en av 16 kommuner i landet som får dela på 35 miljoner per år. Det var 77 kommuner som sökte pengarna av Socialstyrelsen, och vi blev en av de 16 utvalda. Det är alltså regeringen som gett Socialstyrelsen detta uppdrag. Som varar under två år och eventuellt ett tredje.

Regeringen har i en proposition bedömt att en försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning behöver genomföras. Underförstått: denna grupp är eftersatt på arbetsmarknaden. Socialstyrelsen anser att försöksverksamheten bör utvecklas utifrån IPS-modellen: en form av arbetsrehabiliteringsinsatser för personer med funktionsnedsättning. Denna modell har visat goda effekter i internationella och europeiska studier och nu i svenska försöksverksamheter som pågår. IPS står för Individual Placement and Support. Det är en metod som utvecklats genom forskning i olika länder sedan 80-talet. Sedan 5 år har forskningen bedrivits i  Lund, ett nationellt kunskapscentrum kallat CEPI: Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser för att främja forskning, kunskapsspridning och implementering av psykosociala insatser för personer med ett psykiskt funktionshinder. Karlskrona är en av tre kommuner som är utvalda att delta i ett forskningsprojekt knutet till CEPI i Lund. Detta projekt leds av Ulrika Bejerholm och Urban Markström.

Genom Jobbcenter ska denna metod  bedrivas och prövas, som nu är öppen för alla med psykisk funktionsnedsättning. Där får  man en utvecklingsvägledare som hjälper varje person vidare mot sina mål. Centret samarbetar med Finsam-gruppen som har representanter ifrån arbetsförmedlingen, försäkringskassan, landstinget och kommunen. Handläggare från dessa myndigheter är de som rekryterar eller också kontaktar man Jobbcenter själv. Samarbete kommer det även att bli med Brukarrådet som kommer att ha en representant med och NSPH Hjärnkoll som kommer att via sin attitydambassadör ge information på arbetsplatser och i organisationer för att minska fördomar och påverka attityder.

Jobbcenter har på detta sätt ett samarbete med försäkringskassan och arbetsförmedlingen för information som rör privatekonomin och kan på så sätt minimera risken för den enskilde att förlora sin försörjning. De beskriver möjligheten att få vilande aktivitetsersättning eller sjukersättning vid anställning. Så visar det sig att det inte går så får man tillbaka sin försörjning. Deras mål är att kunna erbjuda 60 personer denna rehabilitering. Det kommer att finnas tre utvecklingsvägledare på Jobbcentret som utbildas i denna metod.

Utvecklingsvägledarnas huvudroll är att hjälpa till med jobbsökande eller att hjälpa till att ta reda på en utbildning som leder till det arbete man önskar. Med ledaren så byggs ett stödnätverk upp efter deltagarens egna önskemål. Insatserna  kan vara att förbereda familjen, få en terapeut och/eller boendestöd.

Detta är ett sätt att gå förbi sysselsättningen som förut var ett första försök till jobb. Istället ska dessa personer ut på den riktiga arbetsmarknaden eller studier med en gång. Men OBS det är frivilligt. Det görs ingen bedömning av psykiatrin utan det är helt på den enskildes begäran och vilja.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0