SEKTER

text JENNIE EK
foto ANSIK flickr.com
Nr 2/2012

Ordet sekt används i många fall för att betona avvikande livsstil, eller extrema åsikter eller starkt ledarskap. Även förtryck eller andra farliga åsikter kan åsyftas.

Med sekt menas en grupp människor som är sammanbundna med någon ideologi eller någon/några ledare. Sekter finns inom religiösa respektive icke-religiösa ideologier. Sekter kan vara politiska, religiösa eller vara andra grupper eller föreningar. Många sekter kan påverka människors liv mycket, både sina medlemmar men även andra människor.

Ett vanligt sätt att klassificera sekter:
* Omvändelsesekten betonar personlig radikal omvändelse och ändrad livsföring, t ex. Maranata.
* Den revolutionära sekten betonar världens förfall och menar att världens slut är nära. Den som insett detta måste hjälpa andra att inse samma sak.
* Den introverta sekten vänder sig från den avfallna världen för att skydda sig från den, t ex. Plymouthbröderna.
* Den manipulativa sekten förkastar inte världens värderingar och mål, utan erbjuder alternativa (esoteriska) vägar att nå dessa mål (som hälsa eller framgång), t ex. Scientologikyrkan.
* Den thaumaturiska sekten är ointresserad av samhället och koncentrerar sig istället på individen. Man erbjuder ofta helande, underverk och kontakt med döda, t ex. Spiritism.
* Den reformistiska sekten inriktar sig främst på samhället och verkar för förändring genom att enskilda individer ägnar sig åt att bilda opinion. Sekttypen är ovanlig.
* Den utopiska sekten försöker påverka samhället genom att skapa egna alternativa samhällen som förebilder.

Varför går en människa med i en sekt egentligen?
Många människor söker efter sanningen. En sanning som man ibland tror sig hitta hos destruktiva sekter, där en stark ledare som genom en vision eller en egen tolkning av Bibeln kommit fram till att världens sista dagar är nära. Det kan också bero på att man i en sekt ger tydliga svar på de sökandes frågor. Genom starka ledare får osäkra människor äntligen hjälp med att se de svar de tror sig söka. Hur mycket vi än tror att vi alltid tar rationella beslut och tänker självständigt så är de slutna och destruktiva sekterna ett tydligt tecken på att vi i grund och botten är flockdjur som gör som andra gör. Att bryta mönstret och själv gå sin egen väg är alltid svårare än att följa med resten av gruppen.

Problemen börjar när en person tror sig ha monopol på sanningen, att just hon eller han står i kontakt med Gud och därför inte kan ifrågasättas. Den som kritiserar ledaren sätter sig då också upp mot Gud. I detta kan också ligga en önskan att styra människor. Att inte bara erbjuda dem den tro som man själv har utan att också kräva den av medlemmarna. Manipulationen är tydlig. Valmöjligheter existerar inte, annat än i vi och dem. Antingen är man med eller också är man en motståndare. Exemplen är många och förskräckande. Massmord och självmord har förekommit.

I Sverige, där många vägrat se hur de manipulerande sekternas ledare tagit makten över medlemmarnas liv och tankar, blev mordet i Knutby en väckarklocka;
Den 10 januari 2004 vaknade Sverige upp till skotten i Knutby. Frågan som många ställde sig var: Hur kunde en 26-årig barnflicka plötsligt förvandlas till en kallhamrad mördare? Misstankarna riktades mot pastor Helge Fossmo som övertalade sin älskarinna och tillika familjens barnflicka att döda hans fru. Hon misstänks även ha legat bakom Fossmos första hustrus död. Församlingens medlemmar försvarade sin pastor. Mordet var resultatet av flera års påverkan och manipulation. En slags hjärntvätt där Helge Fossmo i sin roll som Guds talesman i församlingen sakta men säkert tog makten över denna unga kvinna.

När en person har godkänt att världen kan vara magisk blir plötsligt allting möjligt. Guds underverk är en del av livet. Det andra ser som övernaturligheter är istället det mest naturliga. Sjuka kan helas, döende stiga upp ur sängen.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0