STAR WARS

text & foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 2/2012



Har du hört talas om termen ”use the force”?  Vet du vad en ljussabel är och vad menas med ”darkside”?
Det är olika citat hämtade från en rad filmer med namnet Star Wars (Stjärnornas krig) och är skapad av filmregissören George Lucas på 70 talet. Gorge Lucas ligger även bakom skapandet av en annan film trilogi vid namn Indiana Jones.
Ett fenomen som fortfarande uppskattas av barn och vuxna än idag. Varumärket hänger kvar sedan slutet på 70-talet och de flesta vet nog vad det är och vad det handlar om. Varumärket Star Wars har vuxit sig stort och håller kvar idag med olika versioner, prequels (uppföljare som utspelar sig innan de tre första filmerna) och dylikt.

Den första filmen hade premiär den 25 maj 1977 och tog världenmed storm. Dock hette filmen Episod IV (4), vilket kanske satte frågetecken hos en del, men svaret kommer på det senare. Filmen handlade om det onda rymdimperiet som härskar i galaxen, ledd av den onde Darth Vader. De tänker fånga Princess Leia, som tillhör galaxens rebeller. De stulit en ritning av imperiets farligaste vapen/rymdstation Dödstjärnan (Deathstar) och säger sig vara på ett diplomatiskt uppdrag . Leia lyckas i sista sekund ge ritningarna till två stycken droider (robotar) vid namn R2-D2 och 3CPO som sedan smiter iväg med en nödkapsel. Nödkapseln landar på en planet där en ung man vid namn Luke Skywalker bor. Han träffar tillslut droiderna. Droiderna letar efter någon som kallas för Obi-Wan Kenobi. Det visar sig att Obi-Wan är en så kallad Jedi riddare, Jedi riddarna bestod av en order som höll fred i galaxen men blev besegrade av rymdimperiet. De slogs med ”ljussablar” och kunde använda sig av något som kallas for the force (kraften). Imperiet som letar efter droiderna spårar dem hem till unge Luke, ödelägger hans hem och avrättar hans familj. Luke väljer då att ta upp kampen mot imperiet genom att via Obi-Wan träna sig till att bli en Jedi riddare. På det sättet blir han indragen i Galaxens inbördeskrig och lyckas tillslut förstöra Dödsstjärnan.

Tre år senare, 1980 kom den andra filmen Episode V (5) med titeln Rymdimperiet slår tillbaka. Filmen börjar på en planet helt täckt av snö vid namn Hoth där rebellerna gömmer sig från imperiet och från deras onde ledare Darth Vader.
Obi-Wan har blivit besegrad av Darth Vader i första filmen och Luke är nu med rebellerna Luke råkar ut för en olycka ute i snön där Obi-Wans ande talar till honom via kraften och instruerar honom att åka till en annan planet för att fortsätta sin träning som Jedi hos Yoda, största Jedi läraren/riddaren som finns. Luke blir sedan räddad av Han Solo (Harrison Ford) för att sedan återvända till rebellernas bas. Imperiet hittar till slut rebellerna på Hoth så de måste fly. Rebellerna lyckas fly och Luke far iväg för att hitta Yoda. Under tiden som Luke tränar under Yoda så hamnar hans vänner i knipa med imperiet. Luke bestämmer sig för att rädda dem vilket resulterar att han får möta Darth Vader. Vader  visar sig vara en ”sith” (ond jedi riddare) och är underhuggare till Härskaren, imperiets sanne ledare. Men inte bara det, det visar sig också att Darth Vader är Lukes far.

Ytterligare tre år senare, 1983 kom slutet på sagan. Episod VI (6), Jedins återkomst.  Imperiet håller på att bygga en ny Dödsstjärna och Luke är nu i princip färdig med sin Jedi träning.  Rebellerna får reda på att Dödsstjärnans sköld går att förstöra från en närliggande planet och tänker göra upp med imperiet i en slutstrid.
Gåtorna med episod fyra, fem och sex avslöjas 1999. Då släpps den första episoden följt av två andra. Här får man reda på Härskarens kliv till makt, rebellernas uppkomst,  hur Darth Vader blir ond och Jedi orderns fall.  Dessa tre filmer  kompletterade de tre första filmerna och stärkte fenomenet ytterligare. Episod 1: Det mörka hotet kom  1999 följt av episod 2: Klonerna anfaller 2002 och till sist episod 3: Mörkrets hämnd 2005.

Star Wars har blivit ett fenomen som man kan se på många olika håll. Star Wars har en egen Tv-spelstudio som heter Lucas Arts och grundades år 1982. Tills idag har studion gjort massor av olika spel  med Star Wars, Indiana Jones m.fl. Idag görs det kläder, leksaker, slogans, special versioner som stödjer dagens teknologi, tv-spel och mycket annat. På senaste tiden har det producerats en datoranimerad version som heter Clone Wars och är baserad på de tre nyare filmerna episod ett, två och tre. Det finns även ett samarbete med Lego. Det innebär att det finns legofigurer och dylikt sedan har vi tv-spels serien Lego Star Wars.

PressPunkten var på Sci-fi mässan 2011 och mycket där handlade om just Star Wars. Folk gick om kring utklädda till stormtroopers (imperiets soldater), Jedi-riddare och så kunde man för en summa, som gick till välgörenhet, fotografera sig med ”Darth Vader” och andra kända Star Wars karaktärer. Där såldes det också leksaker, samlarprylar, kläder, tv-spel och mycket annat med just Star Wars och där kunde man se varumärkets tillväxt. Star Wars är kult för de äldre och en fortsatt underhållningsform för de yngre. Frågan är om det någonsin kommer dö ut?

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0