coming attractions - animationens bortglömda skatter

text HENRIK MAGNUSSON
Nr 6/2012
 
Del 4: The Douchebag Aspect
 
Stogie, Jim, Andy, Kevin och Posie © Warner Bros
 
I den här delen av Coming Attractions lämnar vi MTV’s missar bakom oss, och fokuserar istället på det nu nerlagda Warner Brothers Network. Året är 1999, och producenterna Bill Oakley och Josh Weinstein har precis lämnat succeprogrammet The Simpsons för att utveckla en egen serie åt Warner Bros. Den ursprungliga titeln var The Downtowners, men på grund av likheterna med MTV’s Downtown som jag talade om i förra numret ändrades seriens namn till Mission Hill.

Mission Hill utspelar sig i den fiktiva storstaden Cosmopolis, i kvarteret Mission Hill, och handlar om slackaren Andy, en aspirerande serietecknare som hankar sig fram på att sälja vattensängar i en närliggande affär, hans nyinflyttade plugghäst till bror Kevin, och hans två rumskamrater, reklamdesignern Jim Kuback och New Age hippien Posie Tyler. Serien tar sin början med att Kevin flyttar in med Andy efter att hans föräldrar flyttar till Wyoming av jobbskäl, och Kevin planerar att avsluta sina gymnasiestudier i Cosmopolis innan han börjar på college, och ett genomlöpande tema är syskonförhållandet mellan Andy och Kevin, som aldrig kommit överens särskilt bra, och hur Kevin hanterar att inte längre ha sina föräldrar nära, och den kulturshock han upplever när han konfronteras med den färgstarka storstaden, som skiljer rätt mycket från den lugna, stela förorten Briarhurst han växt upp i.

Andra karaktärer som ofta dyker upp är hyreshusets andra grannar, de nyblivna föräldrarna Carlos och Natalie Lebovitz Hernandez, och deras nyfödda barn Baby Nameless, som ännu inte fått ett namn, då paret vill undvika ”traditionella könsroller”. Barnets kön avslöjas aldrig under seriens gång. Det andra grannparet är Gus Duncz och Wally Langford, ett äldre homosexuellt par i 60-årsåldern som har varit tillsammans sedan dom möttes i Los Angeles på 50-talet. Mission Hill var en av dom första TV serierna att visa homosexuella karaktärer i ett icke-stereotypiskt och positivt sätt, och vann ett pris från Gay And Lesbian Alliance Against Defimation, en organisation som syftar på att just uppmuntra positivt uppvisande av homosexuella i media. Det sista, producerade avsnittet, Planet 9 From Mission Hill, förutom att vara en parodi på Ed Woods Plan 9 From Outer Space och liknande lågbudgetfilmer, handlar nästan helt om Gus och Wally, och hur dom träffades under en filminspelning som Wally regisserade. Som avrundning för sidofigurerna kan räknas Gwen, Andys av-och-till flickvän, Ron, den sliskiga, korrumperade ägaren av Rons Waterbed Warehouse, och Kevins bästa vänner Toby och George.

Seriens humor baseras mycket på både popkultur, och att driva med den generation som växt fram under 90-talet, barnen till 40-talisterna. Andy, en övervintrad sk ”slacker” konfronteras själv med det faktum att hans generation till stor del har övergivit det disillusionerade slackeridealet och istället omfamnat kapitalismen och den då växande it-bubblan, i stil med hur hans föräldrars generation övergav hippie idealen. Kevin, en symbol för den arbetsbesatta kultur som utvecklades under dom sista självande åren av 90-talet och det tidiga 2000-talet, står i skarp kontrast till Andy, och deras förhållande är till stor del ett av ömsesidig avsmak. Trots det, när det verkligen gäller, är blod tjockare än vatten, och bägge två har visat att dom är redo att stödja varandra när det krävs. Jim, Andys bästa vän, är en intressant hybrid av de två, då han fortfarande är samme slacker han var i gymnasiet, men tack vare sin kunskap om datorer, har lyckats ta sig högt upp på karriärstegen, och hamnat som reklamkonsult för ett stort företag, trots hans nästan totala avsaknad av arbetsmoral, dels tack vare hans naturliga talang, och dels tack vare hans förmåga att utnyttja den Dilbert-liknande företagskulturen. Efter 8 avsnitt som vattensängsförsäljare hamnar även Andy på Jims företag som reklamtecknare, efter att Ron hamnar i fängelse för skattebrott och vattensängsaffären blir beslagtagen av regeringen.  I ett av dom oavslutade avsnitten uppstår spänningar mellan de två då Andy blir frustrerad över hur lite hans arbete uppskattas av ledningen jämfört med Jims, och leder till att Andy saboterar ett projekt dom jobbar på.

Ett av Kevins kännetecken är hans besatthet att bli antagen till Yale, och flera avsnitt handlar om hans olika planer att få bästa möjliga referenser och betyg för att öka hans chanser, bland annat ett försök att hitta ett återkommande mönster i dom nationella proven som skulle möjliggöra perfekta poäng, och, i ett oavslutat avsnitt, låtsas vara drabbad av en dödlig sjukdom för att ges en universitetsplats av PR-skäl. Hans värsta skräck är att tvingas nöja sig med ett lägre universitet, eller, gud förbjude, samma universitet som hans bror gick på, det fiktiva Borchmore, vars främsta kännetecken är dess höga dödstal från alkoholförgiftning.

Posie, en symbol för New Age-subkulturen som växte fram bland medelklassen, var på ytan en stereotypisk hippie, pacifistisk, spirituell och en ivrig vegetarian, men under ytan döljer sig på ett elakt drag, och en kapitalistisk, manipulativ själ som dyker upp när hon anser sig vara orättvist behandlad. Mest nämnvärt är när ett feltryck i en annons för hennes massage affär råkar få det att se ut som en front för prostitution och hon blir trakasserad av en hallick som opererar i området, vilket slutar med att hon kastar ner honom från taket, efter att ha botat hans nackspärr, för att han ska kunna känna när han landar.

En intressant detalj för serien är färgskalan och animationen, Mission Hill var en av dom sista animerade serierna att använda handmålade animationsceller, och till detta användes en speciell slags neonfärg som har är mycket intensiv. Detta översätts inte i sin fulla prakt till tv-skärmen, då vare sig filmutrustningen eller tvskärmarna hade förmågan att helt översätta skalan. HD-TV var fortfarande bara en fantasi vid den här tiden. Trots det, syns den ovanligt lysande färgen mycket tydligt i programmen, och särskilt hur karaktärerna står ut från bakgrunderna. Ett annat kännetecken var att dom fyra huvudkaraktärerna symboliserade en primärfärg med deras kläder så att dom skulle kunna kännas igen på avstånd. Gul för Andy, Blå för Kevin, Röd för Jim, och Grön för Posie.
 
Exempel på seriens användande av neonfärger © Warner Bros
 
I summering, vad mer kan sägas om Mission Hill? Det var ännu en serie med hög potential som lades ner före sin tid på grund av företagspolitik, serien passade helt enkelt inte in i Warner Bros dåvarande företagsimage, vars program riktades mest mot tonåriga flickor, ungefär som vad Disney Channel är idag. Som tur är räddades serien från total glömska av Cartoon Networks Adult Swim programblock, och fick till slut en liten upprättelse, och även en officiel DVD-release i 2005, med gott om extramaterial, som står som ett bitterljuvt minnesmärke för vad som kunde ha varit.
 
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0