dröm...

text CHRISTINA ERICSSON
Nr 6/2012
 
Det var en gång en ung flicka som just då, den kvällen den 18 maj 1922, var på väg till ett möte. Hon skulle träffa HONOM igen. De hade träffats första gången på hennes arbetsplats, hon jobbade som servitris på ett café, och det var där han fick syn på HENNE. Så otroligt vacker. Han hoppades att hon skulle märka honom bland de andra gästerna. Han försökte fånga hennes blick, vid tredje försöket lyckades han.

Nyfiken på vad denna unge man kunde vilja gick hon
fram och frågade
 – Önskas det beställas något?
 – Ja, svarade han. En stund i ditt sällskap. Jag vill lära känna dig och undrar om jag får komma tillbaka efter att du jobbat färdigt?

Detta möte följdes av flera. Korta möten med intensiva pratstunder. Han ville verkligen veta allt om henne. Han frågade så mycket om vad hon tyckte och tänkte, han fick henne att känna sig utvald.

Hon hyrde ett rum som låg i närheten av hennes arbetsplats där de fortsättningsvis träffades. De var unga och kära, världen var deras.

Ytterligare nio månader senare: En son föddes. Utom äktenskapet. Den unga flickan fick inte gifta sig med sin stora kärlek. Hennes föräldrar tyckte inte han var ett gott val för han var från en familj som inte sågs med blida ögon.

 – Han är inte ett gott parti för dig, sa de. Vi har sett ut en annan man åt dig som verkligen kan ge dig allt. Dina drömmar blir uppfyllda av honom.

Men vilka drömmar har en ung flicka som mött sin stora kärlek? Hon fick inte bestämma själv. För är det egentligen inte drömmen? Att få vara älskad för den man är och få älska tillbaka? Denne man fick henne att blomstra en kort tid i sitt liv för att sedan tvingas bort från henne.

Detta är en berättelse om min mormor, en mycket bitter kvinna som inte berättade så mycket om sig själv. Vi stod varandra nära men jag fick egentligen aldrig veta så mycket om henne. Trots att jag var väldigt frågvis som ung. Var det orsaken till att hon tappade sin livsglädje, att hon inte fick gifta sig med sin ungdoms kärlek?

Hur var tiden då? Det glada tjugotalet. Rycktes hon med av omvärlden och kände sig stark och oövervinnerlig? Kvinnorna hade fått rösträtt och i och med det fått rättigheter i samhället. Hade hon tillsammans med sin hjärtans kär en dröm och ett hopp om att kunna göra skillnad i livet. Eller hade hon bara drabbats av hybris och var hög på sig själv.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0