framgångarna med ips/jobbcenter

text & foto CHRISTINA ERICSSON
Nr 6/2012
 
När de är ute och nätverkar så möter de en stor nyfikenhet och får mycket frågor. Deras arbete är att informera och jobba över skepticismen.
 
Har varit i kontakt med IPS/Jobbcenter för att ställa frågan om vad det blivit för resultat med projektet för arbete till personer med psykiska funktionsnedsättningar, IPS som det heter i förkortad version. IPS eller Individual Placement and Support är ett projekt som Karlskrona Kommun fick pengar till som ska hjälpa personer med psykiska funktionsnedsättningar att komma ut på arbetsmarknaden. Det skrevs om projektet i nummer 2/2012.
 
Här är tre av hjältarna. Mats, Kim och Dan som utbildar sig i IPS. Den fjärde, Anna, saknades vid fotograferingen.
 
Resultatet visar sig vara bättre än vad förväntningarna varit från början. Forskarcentrumet CEPI i Lund som är knutet till detta hade som målsättning att 10 % borde kommit ut i arbete efter ett år men i Karlskrona har 25 % kommit ut i arbete. Vidare är 7 % i studier och 30 % har en praktikplats. Till och med den sista oktober har det varit 43 deltagare, målet nästa år är 60 inskrivna. De fyra handläggarna på IPS/Jobbcenter som nu utbildar sig i denna metod har fått bekräftelse i sin utbildning att de haft det rätta tänket och jobbat på rätt sätt innan och de är ”top of the class” nu. Förhoppningen är att detta projekt ska bli permanent i kommunen men det behövs anslag nästa år med och det blir klart i februari 2013.

Deras jobb är mycket att ”bygga broar” mellan myndigheterna genom att de är med i hela processen och inte lämnar en ensam och bara skickar vidare. För det viktigaste är att personen känner sig trygg ekonomiskt för att kunna lägga energin på jobbsökning eller för att komma fram till vad man ska plugga.

Det viktigaste är att IPS/Jobbcenter inte är någon arbetsförmedling utan vägledarna är just vägledare, de ledsagar dig framåt i denna djungel av lagar och regler och information mot ditt mål. De hjälper till i kontakterna med arbetsgivare för en praktik eller att göra en skolansökan. Men det finns också de inskrivna som fått tänka om för att det inte går att genomföra då verkligheten säger något annat. Kanske har man inte haft rätt förväntningar på sig själv på vad man ska klara eller inte.

Visionerna är att det permanentas i kommunen för det ger en god möjlighet till anställning eller att komma till studier för personer med psykiska funktionshinder.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0