önskedrömmar

textbearbetning JERRY B
Nr 6/2012
 
Det som drivit mänskligheten framåt är
drömmar om en bättre värld.
 
I Have A Dream ( Jag har en dröm ) är det mest kända talet av ledaren för den amerikanska medborgarrättsrörelsen Martin Luther King Jr (1929 - 1968). Talet där King förklarade sin vision av framtiden hölls den 23 augusti 1963 efter Marschen till Washington för Arbete och Frihet. Här följer de mest berömda fraserna:
“Jag har en dröm, att en vacker dag ska nationen resa sig och förstå att alla människor är skapade lika.
Jag har en dröm, om att en dag ska mina fyra små barn leva i en nation där de inte ska bli bedömda av sin hudfärg, utan enligt innehållet i sin karaktär.”
I Have A Dream anses vara ett retoriskt mästerverk. Stilen påminner om en baptistisk predikan. King hänvisade i talet till Bibeln, slavarnas frigörelse och USA:s konstitution.
1964 tilldelades MLK Jr Nobels fredspris för sitt arbete att avsluta rasdiskriminering genom civil olydnad och andra fredliga metoder.

Ingen vet med säkerhet om det var rasistiska högerkrafter som betalade en krypskytt att döda Martin Luther King på en balkong i Memphis den 4 april 1968. Presidentkandidaten Robert F Kennedy gav politiskt stöd för Kings drömmar men även RFK föll offer för en galen mördares vapen den 6 juni samma år.
 Många menar att när Barack Obama svär presidenteden för andra gången i januari 2013, så har Martin Luther Kings vision, trots allt, efter 50 år delvis gått i uppfyllelse.

Sången I Have A Dream, skriven av Björn & Benny, ingår i ABBA Gold Greatest Hits. Albumet är den mest sålda CD-skivan i Storbritanniens musikhistoria. Därmed har den svenska popgruppen lyckats med konststycket att passera storheter som Elvis, Beatles, Michael Jackson och Madonna när det gäller försäljning av ett enskilt album i England. Skivan har sålt över 30 miljoner ex världen över och dessutom närmar sig ABBAs spanska version 10 miljoner.
“If you see the wonder of the fairy tale. You can take the future even if you fail. I´ll cross the stream, I have a dream”

All I Have To Do Is Dream är skriven av äkta paret Felice och Bordleaux Bryant. Den mest kända versionen spelades in av The Everly Brothers i april 1958. Det är den enda hitsong i amerikansk musikhistoria som toppat alla Billboards singellistor samtidigt. Låten anses vara en av tidernas bästa popmelodier och fick priset Grammy Hall Of Fame Award 2004. Många coverversioner har gjorts genom åren. Duetten med Bobbie Gentry och Glen Campbell var framgångsrik med tio-i-topp placeringar i England och Sverige.
 Svärmorsdrömmen Andy Gibb och skådespelerskan Victoria Principal gjorde också en mycket uppmärksammad inspelning. Han var australisk popsångare och hade tre äldre bröder Barry, Robin och Maurice Gibb. De är mer kända som BeeGees. 1977 gick Andy upp på första plats med  I Just Want To Be Your Everything producerad och skriven av Barry Gibb. Shadow Dancing blev tredje listettan i rad och han spåddes en lysande framtid. Ytterligare fem singlar fick höga placeringar men allt skulle sluta i en mardröm.  
 
Andy träffade drömkvinnan Victoria första gången 1981 i ett intervjuprogram i TV. Hon spelade Pamela Ewing Barnes i den mycket populära TV-serien Dallas. När de blev ett kärlekspar skrev skvallerpressen dagligen flera sidor med stora rubriker om deras förhållande. Åldersskillnaden diskuterades ivrigt i alla TV-kanaler. Victoria var 31 och Andy 23 år. Hon försökte få honom att sluta med starka droger men missbruket hade gått för långt. 1988 dog Andy Gibb plötsligt av en infektion i hjärtat. En del amatörpsykologer menar att han hade för lätt att nå framgång och att det, i kombination med dåligt självförtroende, bidrog till hans fall. Flickidolen hade utseende, begåvning och charm. Allt han behövde göra var att drömma.

Drömsheriffen (Follow that dream) är en Elvis Presley-film från 1962. Den handlar om en udda amerikansk familj som beslutar sig för att flytta söderut och söka lyckan i Florida. Där får de direkt problem med staten som försöker ta ifrån dem adoptivbarnen och deras nya hem. Elvis drömde om att utvecklas till en seriös skådespelare i samma stil som Marlon Brando och James Dean. Men när den lättsamma musikalfilmen Blue Hawaii gjorde stor succé fick Elvis i fortsättningen endast spela enkla sångare i allt mer urvattnade komedier. Varje film innehöll minst en hitlåt men flera av sångerna var till slut bara utfyllnad. Titelspåret Follow That Dream blev en framgång och för en ung tonårspojke i New Jersey var sången och texten en betydande inspirationskälla till drömmen att bli rockstjärna.

När Bruce Springsteen hade det besvärligt med livet i början av karriären tröstade han sig genom att lyssna på Elvis. Om det inte varit för den låten vet jag inte vad som hänt, säger Bruce i en intervju. När han gör sin, i högsta grad, personliga “Så mycket bättre-version” på scen blir det nästan en religiös upplevelse när publiken sjunger med i texten:
If your heart is restless from waiting so long. If you´re tired and weary and can´t go on. If a distant dream is callin´you. Then there´s just one thing you can do. Follow that dream whereever it may lead.  Follow that dream to find the love you need.

I Dreamed A Dream är en sång från den franska musikalen Les Miserables som hade premiär i Paris 1980. Redan i första akten sjunger den döende karaktären Fantine om minnet av lyckliga dagar och förtvivlan över allt som sedan gick fel i livet. Showen och sången har översatts till 21 olika språk och spelas ständigt över hela världen. 1987 gjorde Neil Diamond en version där han ändrar några ord i slutet av texten från now life has killed the dream I dreamed till but life can´t killed the dream I dreamed. Genom det enkla knepet ger han lyssnaren hoppet att aldrig ge upp drömmen trots att det känns omöjligt.

Men det är Susan Boyle som sjunger den mest kända versionen av sången. Klippet på You-tube från Idol TV-programmet Britains Got Talent har setts av inte mindre än 110 miljoner tittare. Alla får en klump i halsen och en tår i ögonvrån. Inte ens Simon Cowell är oberörd. Många tar hennes öde och fantastiska röst till sitt hjärta. Susan Boyles debutalbum I Dreamed A Dream sålde redan första veckan 701 000 ex vilket är rekord för en kvinnlig artist. Susan Boyle uppträder i Bingolottos uppsittarkväll på nyårsafton i TV4.
 Leif Loket Olsson gör samtidigt en bejublad comeback. Det var han som fick hela svenska folket att börja spela på Bingolotto och drömma om små och stora vinster i form av resor, bilar och miljontals kronor. Du kan också köpa en lott och med lite tur kanske den uppfyller några av dina önskedrömmar.
Lycka till och Gott Nytt År.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0