plötsligt händer det

Gästkrönikör EMMA ANBRAND
Nr 6/2012
 
Hejsan på er läsare!
Vem är författarinnan till denna något annorlunda text? Jo mitt namn är Emma Anbrand och till vardags jobbar jag som gymnasielärare i ämnena historia, religion och filosofi på af Chapman gymnasiet. Historieämnet har alltid varit spännande och bidragit till att jag nu mera har ett genuint intresse för Karlskronas historia detta utmärker sig främst genom mitt engagemang i Föreningen Gamla Carlscrona. När jag inte undervisar på skolan eller engagerar mig i föreningen, gillar jag att vara ute i trädgården på Björkholmen och då gärna i sällskap med bonuskatten. Utöver katten består min familj av en sambo och två tonåringar, en hemmavarande och den andra utflugen. När det är för kallt för att vara ute gillar jag pyssla med allt möjligt, måla akvarell samt att fika och umgås med såväl gamla som nya vänner.
 
Plötsligt händer det, helt oväntat och ifrån ingenstans. Troligtvis har även du funderat på vad det är  som egentligen händer när du helt oväntat återupplever en situation. Som exempel; Du är ute och vandrar en vacker höst eftermiddag, till höger längs grusvägen står en björk. Högt uppe i trädets krona sitter en blåmes och följer dig med blicken, vinden blåser lätt genom löven och skapar ett prasslande ljud. En fotboll flyger fram genom luften och landar straxt framför dina fötter, i bakgrunden hörs vrål och skrik, den som nyss sparkat bollen kommer springandes snabbt bakom dig. Plötsligt stannar du upp på grusgången, vad är det som händer? Du har varit med om detta tidigare, exakt samma sak in i minsta detalj som du nu i denna stund upplever.
 Du har en Deja vu! Är detta måhända ett ögonblick från ett parallellt liv? En fritagning från skuggvärlden? Kanske är det din nyckel du behöver för att tolka de ständigt pågående undermedvetna  drömimpulser som utspelar sig i ditt inre?

De verkliga människorna
Humanistiska frågor likt denna har behandlats under århundraden och som det brukar heta, ”Redan de gamla grekerna” klurade på detta. Men vad kom de då fram till, när de satt i samtal bland goda vänner, funderade, diskuterade och försökte filosofera sig bort från den metafysiska världen dvs tänka sig till en värld  bortom den vi tror oss uppfatta.  Vad är det vi uppfattar i våra drömmar, är det våra tankar som lever sina egna liv fritt, svävande och associerande kring allt vi upplevt och varit med om eller är drömmar önskemål, stora och små förhoppningar om något vi vill åstadkomma?
 Kanske är det så att drömmar i själva verket är verkliga och att det är de stunder då vi inte drömmer som är de overkliga. Många filosofer har kommit fram till makalösa förslag, ta bara Platons idé om Skuggvärlden. Vi människor sitter inne i en grotta med våra ryggar vända mot en stor eld och våra ansikten riktade  mot grottans vägg. Det är nu här enligt Platon, på grottväggen i form av ett stort skuggskådespel den värld som vi anser vara den  riktiga* utspelar sig dvs vårt vakna tillstånd. Men i själva verket sitter de verkliga* människorna  lugnt och fridfullt i grottan och ser på hur deras skuggor lever sina liv, vår drömvärld.

Vad ska man med drömmar till?
Ett förlag kommer från Gamla Testamentet där Josef ger sig i kast med att tolka en av Faraos drömmar. Drömmen handlar om sju feta och sju magra kor, där de feta korna äter upp de magra. Josef tolkar korna likt år och deras kroppsform som symboler för antingen överflöd av mat eller stor avsaknad av detsamma dvs sju år av överflöd och sju år av svält. Freud var av en annan uppfattning då det gällde att försöka tolka drömmar, han hävdade att drömmar är en form av sändebud från vårt undermedvetna. Dessa kan ses likt en form av nyckel som vi med  vårt förstånd kan använda för kan tolka vårt inre, dvs vårt verkliga jag, detta till skillnad från vårt yttre fysiska  jag som vi uppfattar som det riktiga.

Deja vu
För att slutligen knyta ann till början på denna filosofiska reflektion som startade med en deja vu tätt följd av Platons skuggvärd , Josefs drömtolkning och Freuds tankar om vårt undermedvetna kommer en modernare reflektion hämtat från  filmen The Matrix. Denna film beskriver samma sak som Platon men i en något modernare tolkning, grottan är utbytt till en tid där datorerna tagit över världen och skuggfigurerna har ersatts av individuellt programmerade data program.... och de verkliga människorna befinner sig i en grå kall värld.  Medan den värld som vi uppfattar som riktig endast är ett programmerat  hologram.
 Vad är det då som sker när det plötsligt händer? Kanske är det som huvudrollsinnehavaren i filmen The Matrix Thomas A  Anderson (alias Nemo) får förklarat för sig, att det helt enkelt bara är en bugg i datasystemet. Men svaret är knappast enkelt gällande detta humanistiska spörsmål, kanske de nyss nämnda filosoferna har kommit en bit på vägen och kan hjälpa oss förstå vad drömmar egentligen är.

*Den riktiga världen: Syftar i texten till den värld vi dagligen uppfattar och anser vara vår riktiga värld.
*Den verkliga världen: Syftar i texten till den värld som vi tror endast existerar i våra drömmar, men som enligt filosoferna kanske vår verkliga värld.
 
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0