Blod, svett & tårar del 2

text MARIA SVENSSON
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 3/2012

Nu har det gått ytterligare några veckor som jag tränat tillsammans med Marie. De sista gångerna så har vi tagit långa promenader på morgonen.


Helt otroligt vilken energi det ger. Vi pratar om allt, tiden bara flyger iväg och helt plötsligt har vi gått i 1,5 timme och är tillbaka i stan. De dagarna har jag märkt att jag mår så mycket bättre, en otrolig påfyllnad av energi. Har man tankarna att man skulle vilja börja aktivera sig men känner att man inte vågar gå till gymmet eller gå ut på promenader. Försök att ta steget och kontakta Marie. Hon har en fantastisk stöttepelare.
Glöm inte att allt går i din takt. Som jag skrev i den allra första artikeln om henne, det enda man behöver är viljan. Det enda kravet hon har är att man kommer på avtalade tider och meddela i tid om man ej kan komma. Inför varje träningstid så checkar vi av. Jag hör av mig ifall jag skulle behöva byta tid, meddelar ifall jag skulle vara sjuk eller inte kan komma alls och det är likadant för henne. Det är viktigt att visa respekt för varandra, ge och få!

Våga!
Jag tror verkligen inte att du kommer ångra dig, det är så mycket positivt som kommer med träningen.
Många gånger så skrivs det ut fysisk aktivitet på recept vid t ex lindring depression och ångest, tänk vad härligt att kunna slippa medicinering. Ge det en chans.
Det finns vetenskapliga bevis på att det blir bättre med träning, några tillstånd som blir bättre är:

Övervikt
Högre ämnesomsättning både förebygger viktuppgång och hjälper viktnedgång. Bättre hungerreglering. Bättre humör gör det lättare att avstå från att överäta.

Värk och smärta
Mindre ont på grund av endorfinerna som ger bättre humör och avspänning. Starkare muskulatur avlastar.
Personer med värk känner ofta sig rörelserädda, det är viktigt att motverka den rädslan.

Ryggproblem
Rörelse förebygger. Stelhet och smärta minskar. Rörelse är A och O vid ont i ryggen.

Klimakteriebesvär
Ett rörligt liv förebygger och lindrar svettningar och humörsvängingar. Inkontinens kan lindras eller botas genom knipövningar. Klimakteriet är ett normalt tillstånd. Efter klimakteriet ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes, vilket också påverkas positivt av träning.

Depression
Träning förebygger och lindrar. Bryter passivitet och tillför må bra hormonet endorfin.

Demens
Rörelse både förebygger och behandlar olika demensbesvär, en enda timme i veckan kan förbättra minnet.

Stress
Träning minskar stresshormoner. Bättre humör och psykisk förmåga. Hjälper hjärnan att fungera optimalt.
Stress kan bidra till övervikt och högt blodtryck och därmed hjärt-kärlsjukdom.

Ångest
Ångest dämpas ett par timmar efter motion.

Sorg
Träning bryter stämningsläget och hjälper på sikt att man orkar leva med de svåra känslorna. Sorg är en normal reaktion som måste få finnas.

Yrsel
Förbättrar balans, styrka och smidighet för att förhindra fall. Har du svåra besvär kan vård behöva sökas.

Det finns en anledning till varför det skrivs ut så mycket träning på recept nu för tiden, varför det finns så många träningsanläggningar. Människan är gjord för att röra på sig, för att kroppen ska fungera allra bäst. Kroppen stelnar till väldigt fort utan rörelse och risken för t ex fysiska och psykiska
sjukdomar ökar.

Våga testa och ge det en ordentlig chans, känn när endorfinerna kickar in, njut av det!  Försök att inte låta rädslan och ångesten vinna, det är du som har befälet!

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0