Stuntshow

text JOHANNA LEWÉN
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 3/2012

Söndagen den 27 maj klockan 16:00 befinner jag och Joakim oss på plats
för Monster Truck Stuntshow i Vedeby.



Trots att det är mors dag
och värmen så har många tagit sig hit för att se på Europas största stunt show med fyrhjulingar, motorcyklar och så klart monstertruckar.
Tre minuter innan föreställningen ska sätta igång strömmar åskådarna in och förväntningarna är höga. Då showen börjar så kör de alla medverkande ut på arenan för att bli presenterade av kommentatorn Patrick, som igenom showen berättar historien om den tyska familjen Klaas.
Arrangören Aranis Klaas har en lång erfarenhet med hela familjen engagerade och varav tre av hans barn är en del av föreställningen. Den yngste av dem är 4 år gammal och får oss alla att jubla då han flyger igenom eldringen.

Karlskrona är en tuff publik att imponera på, men med rätt upplägg så är det inte en omöjlighet. Alla stuntmännen visar att de kan få oss alla att både hålla och tappa andan över de många trick de bjuder på.

Några av de största stjärnorna bland dem är helt klart 16 årige Dustin Klaas och 18 årige Peter från Holland. De visar ett stort samarbete och ger publiken vad de vill ha. Med hjälp av rampar flyger de på sina motorcyklar över de övriga stuntmännen som lagt sig ner på marken, vinkar till publiken medan de hoppar över sex bilar och kör igenom eld.

I pausen får man komma fram och titta på de fyra stora monstertruckarna och världens största Harley Davidson i monstertruckstil hela vägen från Nevada i USA. Barnen rusar fram för att köpa souvenirer, godis och läsk. Den första timmen har peppat igång alla och många barn, speciellt pojkar, visar mod till att även de kan göra sina egna små stunts.

Det farligaste av alla stunttricken utfördes av Martin. De ställer en av skrotbilarna rätt upp med huven neråt marken som stöds upp med hjälp av två träpålar. Med spänning ser vi hur Martin kör med en annan skrotbil rätt in i den uppställda, kliver ur bilen helt oskadd och får publiken att jubla och applådera.


I slutet kommer det som alla väntat på; monstertruckarna. Att stå så nära dessa gigantiska fordon är en upplevelse utöver det vanliga. Deras V8 motorer och på 800 hästkrafter skakar hela marken och du uppfylls med en adrenalin kick som du aldrig tidigare upplevt då de krossar de skrotbilar som ställts upp på mitten av arenan.

Om du får chansen att gå och se på monstertruckar så tacka ja och förbered dig på en föreställning utöver det vanliga. Även om du är som jag, inte ett dugg intresserad av bilar, så får en sådan här show dig att för alltid helt ändra synen på vad allt som har med fordon att göra.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0