VAD ÄR KLARA LIVET?

text & foto KARIN MATTSSON-COLL
Nr 3/2012


Allting började i USA på Stanford University med en kvinna som heter Kate Lorig, sjuksköterska. Hon startade sina första grupper i självhjälp redan 1979 och sedan har det spridits till flera olika länder: Norge, England, Holland, Finland, Danmark och Schweiz.


Till Sverige kom det via Birgitta Billinger Lundberg, som är barnmorska. Hon hade regelbunden kontakt 2002 med O. A Kogstad, läkare i Norge, där alla anställda inom Landstingen fick utbildning i ALF= Att Leva ett Friskare Liv – en bok skriven av Kate Lorig och översatt av Birgitta Billinger Lundberg. Den är en modell för de flesta kurserna, som används för lärande i rehabiliteringscenter och av frivillighetsorganisationer. I Norge hade man en särskild grupp med fibromyalgipatienter redan 1987. Kate Lorig lade också stor tonvikt på KBT = Kognitiv Beteende Terapi, som redan på de ”gamla grekernas tid” var aktuellt. Filosofen Sokrates f. 470 f. Kr är en av grundarna till västerländsk filosofi formulerade frågor som skulle uppmuntra personen till kritiska reflektioner över sina tankar och beteenden. Detta för att i sin tur inspirera till nya idéer och infallsvinklar över vilka vi är. Sokrates menade att människan har svaren inombords och måste själv vara aktiv i de förändringar som vill uppnås.

Folke = Folkhälsa på folkhögskola var ett EU-projekt som startade i augusti 2009 - januari 2010 med Litorina folkhögskola som projektägare. Det fanns en anställd på Litorina folkhögskola, som enbart arbetade med kostfrågor och matlagning. Tillsammans med olika experter vid Landstinget Blekinge inom områden som akupressur, läkemedelskunskap, benskörhet (osteoperos) och rökavvänjning. Litorinas lärare fyllde 50 % av tiden och Landstinget 50 %. Kursen ALF = Att Leva ett Friskare Liv var ett delmoment inom Folkekursen. Utvärderingen efter 7 kurser var mycket positiv och många kom i sysselsättning.  98 % svarade att de hade haft personlig nytta av kursen.


Carina Stjernkvist - kvalitetsansvarig, Eva-Stina Johansson - systemadministratör,
Anna Andersson - Liv i livet ung

Ansvarig på Landstinget var Ann-Margret Kjellander och på Litorina folhögskola var det Lotta Kihlbert. Projektet var ett samarbete mellan Landstinget Blekinge, Litorina Folkhögskola, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Karlskrona kommun. ”Folke” arbetade tillsammans med Samordningsförbundet i Blekinge Län ( Finsam), där ingår Litorina folhögskola, Landstinget Blekinge, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och länets kommuner. Efter Folke, så fortsatte Liv i Livet med början 2007 till 2011 som erbjöd en nystart för de som varit ifrån arbetslivet på grund av sjukdom/arbetslöshet. Liv i Livet ville väcka motivationen och erbjuda upplevelser som förhoppningsvis skulle stärka människor, så de hade ett annat utgångsläge efter utbildningen och kunde stå på en betydligt bättre grund – en ny plattform. Kursen varade endast 6 veckor och eleverna reagerade mot detta och krävde en fortsättning från Liv i Livet till Klara Livet start 2011 till 2013 som stöds av ESF= Europeiska Socialfonden (samarbetspartner), Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Finsam och Coompanion (Kooperativ utveckling), som handlar om att starta företag tillsammans med andra och kontinuerlig rådgivning från Coompanion. Några exempel kan vara sociala företag eller projekt typ Regional Matkultur i Blekinge.   

Nu i vår så planeras Liv i Livet Ung med en driftstart 27 augusti, som ska hålla på till december 2012. Projektledare för Liv i Livet Ung är Anna Andersson, som varit samordnare sedan 2007. Hon talar om att projektet syftar till att hitta vägar vidare till en ny verksamhet och lösningar till fortlevnad av konceptet i en bestående verksamhet. Kursen vänder sig till alla från 18 till 26 år och pågår 16 veckor.
Kursen Klara Livet som började 9 januari och slutar den 8 juni-2012 fortsätter direkt med en ny utbildning den 11 juni - 14 december på Folkhögskolorna i Blekinge: Litorina, Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby och Jämshögs Folkhögskola. Den 14 maj var utbildningsstart för Valjevikens Folkhögskola utanför Sölvesborg, som håller på till den 16 november.

Jag själv, som är elev i omgång 9 januari till 8 juni, fick en liten pratstund med Carina Stjernkvist, kvalitetsansvarig för Klara Livet. Carina Stjernkvist är den som utformar programmet för Klara Livet, så det är till henne man ska vända sig om man har synpunkter och eventuella förslag.
Det som Carina älskar med sitt jobb är att hon får arbeta konkret med sina stora intressen, som hon brinner för och som är byggstenar i Klara Livet:

* Medveten närvaro, vara i nuet till 100 % i ett koncentrerat, avslappnat tillstånd både fysiskt och själsligt.

* Psykosyntes = självförverkligande – att frigöra viljan och kreativiteten, att få igång ett flöde av idéer och tankar, att våga pröva något nytt ger mer och bredare erfarenhet.

* Egenmakt, ”Navigate your Destiny”, att ta sig själv på allvar och ta vara på sin vilja, kombinerad med psykisk och fysisk balans. Att öva tålamod och kunna lyssna. Genom att ta bra hand om sig själv, får man kraft och energi att hjälpa andra människor.

Carina Stjernkvist tycker det är ett fantastiskt sätt att förmedla detta till andra människor samt visa på möjligheterna. Det kan också sprida sig som ringar på vattnet till andra som verkligen behöver en nystart.


Vad är det för aktiviteter i Klara Livet?
Vi har gjort några studiebesök på Samhall och Blekinge Health Arena/ Wellivate på Rosenholm samt gjort ett besök på Lernia i Ronneby.
Vi har lyssnat på flera olika föredrag:
Om sömn, kost och hälsa
Reborn:”Du är din förpackning” av Eva Carlström    
”Allting har sin tid” av Mats Vesterfjärd
”Från värsting till eftertraktad entreprenör” av Putte Svensson www.Hultsfredsrebellen.se

Integrering av teori och konstnärliga uttryck.
Vi har gjort gemensamma collage och målningar på ett givet tema eller en känsla, känna hur jag knådar och formar en lerklump, som jag lämnar över till min kamrat (vi blundar hela tiden och lär oss se med andra sinnen). När min figur återvänder till mig så är den förvandlad till något helt annat och det är riktigt spännande!

Incheckning och stenrunda
Varje dag, när vi inte är på praktik måndagar och tisdagar, lär vi oss lyssna till vår kropp och våra sinnen, för att verkligen kunna slappna av och må medveten närvaro på ett naturligt sätt. Vi har också fått pröva på olika fysiska aktiviteter såsom yoga, zumba gold, stavgång (som stimulerar båda hjärnhalvorna), besökt gym och går dagligen promenader före eller efter maten i en underbart vacker omgivning- där man verkligen andas in atmosfären. Vi lär oss känna varandra – inte minst i stenrundan, där vi delar med oss av våra tankar, funderingar och reflektioner över dagen eller också säger vi ”pass” och lämnar över stenen till vår närmaste kamrat. Gruppdynamik är något vi övar hela tiden och att respektera varandra precis som vi är. Vi får många tillfällen att undersöka vad som finns under vårt ”isberg” av valda sanningar och hur mycket som styr oss i det omedvetna tillståndet. Det är också fascinerande att få ett hum om hur hjärnan och det centrala nervsystemet fungerar. Tankar som man tänker så ofta att det blir en uppkörd motorväg eller små krokvägar. MT = Mental Träning är ett oerhört viktigt redskap. Kursen Klara Livet går ut på att skaffa sig olika redskap för olika situationer. Man erbjuds ett ”smörgårdsbord”, men äter kanske bara av delikatesserna eller det som är nyttigt och näringsrikt just då.

Individuella praktikplatser

Vi har alla varit och är på olika praktikplatser, när detta skrivs ner. Några har varit på handelsträdgård och kyrkogård, fastighetsskötare och skötsel av golfbana, inredningsaffär och förskola, städ och kök, café, vattenverket på ekonomiavdelningen och administrativa uppgifter på BTH, gym och taxi, vårdhem för unga och deras anhöriga och Presspunkten.

Innan kursen slutar ska vi alla ha ett avstämningsmöte med Britt-Karin Franzén på AF, försäkringskassan, handledare för kursen och den du annars har kontakt med. Det fungerar som en utvärdering av kursen i sin helhet, praktikplatsen och en ”plan” för framtiden (som Sickan i Jönssonligan hade sagt: Jag har en plan…) och det är ju inte så dumt. Det gäller ju att fortsätta att klara livet på egen hand, beroende på olika förutsättningar och behov. Det kommer också en återsammankomst i höst och det känns bra efter att man fått lära känna varandra under mycket speciella former och som någon i klassen sa: Vi hade nog aldrig träffats, eftersom vi är så olika. Trots detta har vi så mycket gemensamt och vi lär hela tiden av varandras olikheter och likheter.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0