DET ENDA SOM BEHÖVS ÄR VILJAN!

Text MARIA SVENSSON
Nr 1/2012

Härom dagen träffade jag en riktigt härlig tjej som heter Marie Svensson. Jag trodde inte att man kunde känna en sån glädje när man träffar en person för första gången, men hennes brinnande intresse och glädje för sitt jobb smittar av sig. Hon berättar med en sådan glädje i rösten och man ser verkligen på henne hur mycket hon älskar detta. I Mars förra året startade Marie upp en friskvårdsgrupp som hon jobbar med på 25 % via Karlskrona kommun. De som går hos henne kommer främst från ROCK/Jobbcenter, där Marie själv har jobbat, och så har hon deltagare från psykiatrin där hon nu jobbar 75 %. När hon inte jobbar så älskar hon självklart att träna. Löpningen betyder väldigt mycket för henne och hon löptränar ofta med Team Blekinge. Har man intresse av att börja med löpning är man varmt välkommen att vara med och träna med dem. Mera information om dem finns på deras hemsida: www.teamblekinge.nu


Hon jobbar individuellt med varje deltagare. Just nu har hon sex deltagare. Det innebär att de träffas en gång i veckan antingen Wellness Studio eller på ROCK/Jobbcenter.
Vad är deltagarens mål? Alla har de olika mål. De går igenom deltagarnas livskvalitetsstörande beteenden, hur fungerar sömnen? Är kosten tillräckligt bra? osv.
När deltagaren sen känner sig redo för att börja med träningen gör de det på Wellness Studio där Marie även kör tre spinning pass i veckan och deltagarna har möjlighet att vara med på de passen.

Resultaten får mig att driva det vidare säger hon och berättar om en deltagare som hade stora problem med både astma och ångest. Efter att de har tränat tillsammans en period så känner han knappt av sin astma längre och ångest problematiken har minskat väldigt mycket. En annan deltagare som hon tränat med under våren 2011 har nu köpt ett eget gymkort och de springer på varandra på gymmet då och då. ”Det lyser om henne och hon har lyckats med det hon trodde var omöjligt för några månader sen.” Hon berättar också om deltagare som varit med på hennes spinningpass de satte sig närmast dörren för att kunna springa ut om ångesten skulle ta över, nu kommer de till passen och sätter sig i mitten av salen som är full med folk.

Det enda kravet Marie har är att man faktiskt kommer till de träffar man har bestämt och hör av sig om man inte kan komma förutom det så är viljan det enda som behövs.

”Jag jobbar mycket med att hitta motivationen och ett intresse för att börja ta hand om sig. Att få deltagarna att växa som personer, känna sig delaktiga i samhället och att förbättra sin psykiska hälsa.”

Det blir vinst för så många. Det blir mindre inläggningar och personer som isolerar sig får en möjlighet att komma ut. Man blir starkare och mer trygg i sig själv, mera självständig. Må så pass mycket bättre att man kanske vågar gå till gymmet själv, kanske t.o.m. lär känna någon där och börja träna tillsammans.

”Att ångest kan lindras och självförtroende och kroppskännedom ökar med fysisk aktivitet, det är vetenskapligt bevisat.”

När jag gick igenom materialet kom en idé upp om att hon kan jobba med mig och sen skriver jag en uppföljning på hur det går. Jag kommer att träffa Marie den 31/1 och skriva in mig i hennes friskvårdsgrupp.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0