Coming attractions - animationens bortglömda skatter

text HENRIK MAGNUSSON
Nr 5/2012
 
Del 3: The Third Rail
Vårt tredje kapitel kommer att handla om den sista av MTV’s förlorade skatter, nämligen den urbana animerade serien Downtown. Baserad på livet i New York City i dom sista månaderna av 90-talet, så skapades serien av Chris Prynoski, en tidigare animatör för Beavis And Butthead. Huvudpersonen är den nördiga Alex, ett serie-och sci fi besatt biträde för en kopieringsaffär, som precis flyttat ut till sin första egna lägenhet, en nergången liten håla ovanför en sunkig bar. Runt honom kretsar hans vänner, hans 16-åriga syster Chaka och hennes vänner Matt, Fruity och Mecca, hans bästa vän Jen som jobbar i en second-hand affär, den övervintrade hårdrockaren och konspirationsteoribesatta ”Goat” (riktiga namn okänt), och hans kärleksintresse, gothtjejen Serena.
 
Matt, Mecca, Serena, Fruity, Chaka, Alex, Jen och Goat © MTV 1999

Downtowns humor ligger i att visa upp den nergånga och solkade baksidan av New York, den realitet som dom flesta av stadens invånare får dras med snarare än den glamorösa fasad som oftast visas upp i media. Kassa, nergångna lägenheter, skitiga tunnelbanor, barer som stinker av svett och gammal öl och skräpiga, mörka parker är skådeplats för seriens handling. Ett annat populärt ämne är den sociala ångest som uppstår i de flesta umgängeskretsar av den sort som finns i serien, och den desperation som kommer från behovet av intimitet. Förutom Alex intresse för Serena, kan nämnas Goat, som i princip jagar allt som rör sig, och har en ”kvantitet framför kvalitet” inställning till dejtande, och Fruity, en av Chakas klasskamrater i gymnasiet vars tonåriga hormonstinna desperation tar sig uppenbara uttryck.  
 Serien gick 13 avsnitt under 1999, och uppnåde en blygsam framgång. Till skillnad från Clone High och Undergrads hade bara en kändis ett gästspel, proffsbrottaren Mark Callaway, mer känd som WWE’s The Undertaker, som spelar sig själv i avsnitt 5, som en gäst på New York Comic Con. Det på grund av att under den här perioden hade MTV ett samarbete med proffsbrottarorganisationen WWE för utbyte av
musiklicenser och kändisar.

De 13 avsnitt som gjordes varierar i tema och fokus. En intressant aspekt är att flera avsnitt handlar om lokala folkmyter om New York, och dom kringliggande områdena. Avsnitt 6 handlar om New Yorks tunnelbana och myterna om till exempel de så kallade ”mullvadsfolken”, den tredje rälsen som sägs vara elektrifierad och steker den som rör vid det, och rapporterna om alligatorer och elektriska ålar som lever i kloakerna. Avsnitt 12 handlar om de närliggande New Jersey trakterna, och myten om inavlade klaner med kannibaler som sägs leva i skogarna, och den legendariska Jersey Devil, New Yorks svar på mellanvästerns Bigfootlegender.
 Chakas och hennes vänners försök att underhålla sig på New Yorks nattklubbscen, vad än åldersgränserna säger, är ett sekundärt huvudtema efter Alex kärleksproblem. Detta syns mest i avsnitt 3, ”Hot Spot”, där en ny nattklubb kallad Flame tar över den gamla baren under Alex lägenhet, och Chaka utnyttjar chansen att använda byggnadens nödutgång för att ta sig förbi dörrvakten, och sover i Alex lägenhet under natten när han jobbar nattskift. Samtidigt försöker Alex och Jen få Flame nerstängt, då Jen hatar ”trendiga” nattklubbar som tar över och förstör vad hon anser är en viktig del av New Yorks kulturliv, sunkiga barer, som hon kallar en Amerikansk Tradition, och Alex som hatar klubben för att dansmusiken gör honom galen när den ekar genom hela huset. Det hela slutar med att klubben stängs ner då Chaka blir arresterad för minderårigt drickande, och döms till samhällstjänst.
 En intressant parallell är mellan Alex och hans bästa vän Jen, och hur deras kärleksproblem liknar varandra. Alex trånar efter Serena, men vågar sig inte på att försöka stöta på henne, medan Jen är frustrerad över att alla män hon är intresserad av istället dras till lösaktiga bimbos som hennes rumskamrat Leah, som hon har ett spänt förhållande med. Det finns flera tecken på att dom är intresserade av varandra, men bestämmer sig för att förbli vänner istället för att ta förhållandet till en annan nivå.

Serien lades ner efter avsnitt 13, där Alex trånande efter Serena fick en slags upplösning, och ett missöde med drogat Halloweengodis ledde Chaka på en väldigt makaber resa genom New Yorks Halloween firande. Downtown, precis som sina gelikar, hade potential som aldrig fick utforskas helt och hållet, men serien lever vidare genom sin skapare, som säljer en DVD med de 13 avsnitt som gjordes på sin hemsida. För tillfället är det allt Downtowns fans kan trösta sig med…

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0