Studiebesök - sydöstran

text JOHANNA LEWÉN
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 5/2012
 
Presspunkten må kanske inte tas som en så kallad ”seriös” tidning, men dess medarbetare tar de chanser som de får för att förbättra sina färdigheter och onsdagen den 12e september erbjöd ett just sådant gyllene tillfälle av journalisten Anders Nilsson på Sydöstran i Karlskrona.
 
Klockan 10:00 den 12:e september välkomnar Anders Nilsson Presspunktens sju medarbetare in till Sydöstrans redaktion och visar oss in till ett konferensrum. Härifrån har vi alla en klar inblick där de övriga journalisterna och fotograferna arbetar hårt för att hinna med de diverse med tips för kommande artiklar.
 Inne i konferensrummet bjuds vi fika och de första minuterna fylls rummet med stela artighetsfraser innan Anders Nilsson tar initiativet och så börjar vårt studiebesök.
­ – Jag kan börja med att berätta lite grann om vad vi gör här. Han gestikulerar med handen mot det rum mittemot oss där en kvinna sitter framför en dator och svarar i telefonen. Jag sitter just nu vid desken; alltså nyhetsdesken tillsammans med Maria där.

Nyhetsdesken betyder att det är där man svarar på mejl, brev, telefonsamtal och så vidare med tips, som sedermera delat ut till Sydöstrans olika journalister. Man kan ju inte göra artiklar av alla de tips man får in, utan då får man tänka på vad som är av ett allmänt intresse. Och då kan man ju fråga sig vad som egentligen är en nyhet. Anders Nilsson berättar då om ett telefonsamtal som ska ha ägt rum 1963 mellan Ölands Bladets chefsredaktör Nick Sjöholm och TT, Tidningarnas Telegrambyrå. TT ringer och berättar hur USA presidenten John F Kennedy blivit mördad och undrar om de är intresserade. Då varken John F Kennedy eller mördaren har någon känd anknytning till Öland avböjer Nick Sjöholm. Vad som är intressant för en lokal tidning att skriva om är t. ex hur vida kommunens olika beslut påverkar allmänheten.

Idag behöver man inte givet ha en journalistik utbildning för att göra detta till sin karriär. Visst finns det renodlade journalistskolor, men detta betyder inte att de kan skriva på ett fängslande sätt. Enligt Anders Nilsson så är det nämligen en begåvning som man inte kan lära sig. Därför är det viktigt att man är allmänbildad, noggrann och insatt i det ämne man skriver om. Som journalist bör man vara tävlingsinriktad; för att vara först på plats före sina konkurrenter. Man ska samt vara stresstålig och saklig på grund av den tidspress man ställs för varje dag.

På Sydöstran arbetar dagspressen från 09:30 till 17:30, kvällsreportrarna är verksamma mellan 14:00 och 22:00 och tidningens redigerare från 15:30 till 23:00; men man måste kunna anpassa sina arbetspass beroende på olika tillställningar som till exempel Melodifestivalen.
 Deras källor är så klart bland det viktigaste för dem och är lite olika. Utöver TT har de källor från polisen, kommunen, myndigheten, länsstyrelsen och landstinget. En bra journalist har tipsare vilket kan vara t. ex privatpersoner.

Anders Nilsson anser att en bra journalist har någon gång blivit anmäld hos pressombudsmannen; men har denne ifråga blivit fälld är det en annan sak eftersom det då är klart att journalisten då har gjort något fel.
 Han har själv blivit anmäld flera gånger, men aldrig fälld. Som journalist får man räkna med att vad man skriver kan göra personer upprörda, man kan bli hotad och själv har han till och med blivit misshandlad.

Av de frågor som vi ställer finner Anders frågan om
religion inressant.
 Är det skillnad på religiösa frågor och andliga frågor? Hur ser du på det?
 – Ja, nu börjar det bli djupt här. Skrattar han. Det kan väl vara någon skillnad. Andlighet behöver väl inte vara religöst. Vi hade en artikelserie om andlighet i höstas som var väldigt uppmärksammad där vi tog upp både om religioner och mer andligt med spöken och sådant. Jo men andlighet behöver inte riktigt vara samma sak. Det tycker inte jag. Jag tycker sånt är intressant och att vi kan skriva mer om sådant på så sätt om andlighet.

Då vårt studiebesök lider mot sitt slut ställs frågan vad Anders, som en professionell journalist, anser om Presspunkten?
 – Ja, tyvärr har jag inte läst den så bra som jag borde. Jag tycker den är bra. Flera grejer är riktigt bra. Men det var någon som hade en ingress som var i mästerklass, en Henrik Magnusson som hade skrivit om en skräckförfattare. Där är en riktigt bra ingress som man bara slutar med ”Vi ska tala om Howard Philips Lovecraft”.

Vårt studiebesök avslutas med en guidad tur genom redaktionen där vår fotogrupp får tillfället att prata med en av Sydöstrans fotografer och vi andra tar chansen att se hur en av deras journalister sammanställer sin artikel. Vi får en positiv överraskning då vi ser att de använder sig av samma designprogram som oss på Presspunkten, men så klart arbetar de med mer avancerade mallar än vad vi gör.

Presspunkten tackar därefter för oss och lämnar Sydöstran med ny och inspirerande kunskap, som vi med stor sannolikhet kommer ta med i våra kommande artiklar framöver.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0