Coming attraktions - animationens bortglömda skatter

text HENRIK MAGNUSSON
Nr 4/2012
 
Del 2: The Best Years Of Our Lives
Vi stannar kvar i MTV’s animerade guldålder i även det här kapitlet. Vår historia tar sin början i April 2001, när serien Undergrads hade premiär. Baserat på skaparen Pete Williams erfarenheter med college, så handlar Undergrads om en grupp förstaårsstudenter på de fiktiva universiteten State U, Techerson Tek, och Central State Community College, i en stad någonstans i vad som verkar vara New England. Gruppen, som varit vänner sen barnsben, består av den relativt normala Nitz Waltz, tjejtjusaren Cal, sportfånen och halvalkisen Rocko och den Star Wars besatta datanörden Gimpy. Trots att dom nu går på varsin skola, Nitz och Cal på State,  Rocko på Central och Gimpy på Techerson, så umgås dom fortfarande på varandras skolor, och genomlider både de bra och dåliga delarna av collegelivet, och upplever dom första åren utanför föräldrahemmet tillsammans. Serien är märkbar för att den tar upp även de dåliga delarna med college, något som är ovanligt med så kallad collegehumor. Studentlån, kass cafeteriamat, identitetskriser, irriterande rumskamrater, grupptryck och finansiella problem. Serien förmedlar den känsla många studenter upplever när dom står mellan tonåren och vuxenlivet, med allt nytt ansvar och arbete det medför.

Nitz är den mest normale av gruppen, och står som sk Straight Man till hans mer galna och excentriska vänner. Dock har han en del udda karaktärsdrag själv, mest nämnvärt är hans besatthet av Kimmy Burton, en andraårstudent som han gick i gymnasiet med, och har haft en flamma för dom senaste fyra åren. Flera av avsnitten handlar om hans försök att få hennes uppmärksamhet, vilket är ett problem då han är så nervös kring henne att han knappt kan säga sitt eget namn. Kimmy själv är så distraherad av alla förpliktelser hon tagit på sig på college att hon är helt omedveten till Nitz känslor för henne. Detta irriterar en annan student, Jessie, som Nitz blir vän med i det första avsnittet, och som har ett romantiskt intresse för honom, något han inte märker alls. Nitz rumskamrat är Cal, en av hans vänner från gruppen, som är en inte alltför smart teaterstudent, men som dock är extremt lyckad med kvinnor, tack vara hans stiliga utseende, och godhjärtade natur. Hans förmåga att dra till sig alla singeltjejer i rummet är ett evigt plågoris för Rocko, en stordrickande sportfåne som ligger vid den närliggande folkhögskolan Central State, där han är med i studentföreningen Alpha Alpha. Den sista medlemmen i gruppen är datorgeniet Gimpy, som går på teknologiskolan Techerson Tech, där han har blivit ledare för studenterna tack vare hans kunskaper om hacking och hans ledaregenskaper.

Karaktärerna går genom flera olika personliga berättelser under seriens gång, den främsta vilken är Nitz försök att imponera på Kimmy, och hans identitetskris i avsnitt 10, ”Identity Crisis”, där han har en personlighetskris när han inser att han inte står ut bland studenterna. Rocko’s historia tar sin början med hans kamp för att bli medlem i Alpha Alpha i första avsnittet, något han tror kommer vara precis som college filmer i stil med Animal House, och börjar nolla sig själv för att imponera på dem, och även hans problem med alkohol som ofta landar honom i klistret, och hans försök att hitta en ny flickvän på college efter att ha dumpat sin gamla efter gymnasiet.
   Cal är den av gruppen som har minst personliga kriser, men kan nämnas hans försök att ändra sig då han får reda på att dom flesta killarna på skolan hatar honom eftersom han drar till sig alla singeltjejer, och hans tid som skolmaskot åt State U’s fotbollslag. Gimpy’s berättelser handlar mest om hans kamp mot Tech U’s tyranniska studenthemsvakt, hans fejd med Star Trek nörden Spud, den tidigare ledaren för nördarna på skolan, och hans romans med She-Prime, en kvinnlig hacker han fejdat med på Internet.
 

Gimpy, Nitz, Rocko och Cal - © Decode Entertainment 2001

Undergrads går också in i dynamiken mellan huvudkaraktärerna, och spänningarna som uppstår när gamla vänskapsband utsätts för den distans och nya erfarenheter som är en del av college. Det är mest uppenbart i avsnitt 4, ”New Friends”, där Nitz tröttnar på att dom andra tar honom för given efter att dom glömmer hans födelsedag, och istället slår sig samman med Jessie, och hennes grupp med vänner, filmstudenterna Kruger, Dan och Brodie. Spänningarna från det här avsnittet dyker upp då och då i resten av serien, särskilt resten av gruppens irritation över Nitz besatthet med Kimmy. Ett annat tema som tas upp är den frustration som uppstår för en individ på en skola av den storlek som State U, med byråkrati och anonymitet som resultat. Bland annat tas det upp med Nitz personlighetskris när han inser att han inte har något som gör honom nämnvärd i studentbefolkningen, och hans problem med sitt studielån när ett administrativt misstag gör att checken försvinner och svårigheten att få hjälp från låneföretaget att hitta den. Rockos problem med alkohol står också i fokus flertal gånger, särskilt i ett avsnitt när en serie händelser slutar med att han övernattar i fyllecell iklädd en vuxenblöja, och experimenterar med nykterism under några dagar.

Serien använde sig av populära band från 2000-perioden, ett kännetecken för MTV’s animation, mest nämnvärt punkrock bandet Good Charlotte som, förutom att ha gjort introlåten The Click för serien, också gästspelade i avsnitt 12, som inhyrda sångare för en skolfestival som slutar i ett upplopp på grund av ett brinnande popcornstånd. Seriens soundtrack består till stor del av indie musiker, bland andra Knacker, Planet Smasher, Sloan och ett flertal andra.

Undergrads avslutades efter 13 avsnitt, enligt många på grund av MTV’s dåliga hanterande av seriens schema och de resulterande dåliga tittarsiffrorna, men har fortfarande en stor grupp av hängivna fans, och Pete Williams har i flera år försökt återuppliva serien i olika format, då han anser att historien inte är slut ännu. Förslagen har inkluderat en andra säsong, en ny serie kallad We Got Issues som skulle involvera karaktärerna från Undergrads, en serietidning och en animerad webbserie. Inget har materialiserats ännu, men det är möjligt att Undergrads berättelse ännu inte är över. Som situationen är idag, står de 13 existerande avsnitten som ett monument över en utmärkt animation nerlagd före sin tid, men som ändå lämnade ett märkbart intryck. Och vem vet, kanske vi får se dem igen en dag.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0