En glimt av tylösand

text & foto KARIN MATTSSON-COLL
Nr 4/2012
 
Att lycka kan vara sand mellan tårna och att promenera längs havsstranden, smyckad av snäckor.
Det fick vi uppleva, när vi besökte Tylösand
 
Tack vare en musikerkollega till min man, så fick vi en möjlighet att flytta in i Klockargården på tunet i Tylösand. Vi var där från den 4:e till den 23:e juni, när min man vikarierade i det populära bröllopskappellet S:t Olof, som har en mycket egen historia.

S:t Olofs kapell
Kapellet byggdes 1721 åt församlingen  i Lidhult, vid den småländska gränsen. 150 år senare revs kyrkan, för att ersättas av en kyrka i sten. Tänk på Amiralitetskyrkan, som  var ett provisorium och som också skulle ersättas av en kyrka i sten. Virket efter det gamla kapellet köptes av en lantbrukare i socknen, för att användas till bostadshus. Vid ett besök i Lidhult 1931 fick landsantikvarien i Halland, Erik Salvén, höra historien. Han besökte lantbrukaren som visade de gamla vackra takmålningarna från husets vind. Erik Salvén satte igång med sin egen undersökning, som blev ett riktigt detektivarbete. Brudbänken vid koret var uppsatt som en kalvkätte på en gård och de spiralvridna kolonnerna på altarsatsen återfanns i USA, där de användes som blomsterpiedestaler.
 Grundstenen till kapellet i Tylösand lades på Olofsdagen 1947. Träskulpturen S:t Olof, som hänger på väggen i kapellet, är en kopia. Originalet finns på Västsjällands konstmuséum på Sorö. Kopian lämnades av den danska staten, som tack för den gästfrihet danska flyktingar fiek uppleva i Sverige under andra världskriget.
 Svåra stormar har gjort att S:t Olof lossnat från väggen och slagits i bitar. Första advent förra året inträffade en mycket svår storm, men gudstjänsten kunde genomföras ändå. Besökarna såg hur väggarna rörde på sig vid stormstötarna. Under natten föll åter igen S:t Olof till golvet och slogs sönder, tursamt nog inte under gudstjänsten då prästen suttit
rakt under statyn!

Tjuvahålan
Om man fortsätter ner för kyrkbacken mot havet, så kommer man till Prins Bertils stig och Tjuvahålan som ligger strax söder om Tylösands centrum. Tjuvahålan är en havsvik öster om Tyludden och adressen till Klockargården är Tjuvahålan. Det förekom både sjöröveri och smugglare under väldigt många år, innan tullverket stoppade verksamheten på 1870-talet. Viken är väl skyddad  från insyn från fartyg ute till havs och därför en mycket lämplig ”arbetsplats” för pirater och smugglare, som kunde skicka iväg en spejare upp på höjderna. Området var dessutom obebott och saknade dugliga vägar och kontakt med närliggande bebyggelse.
 Det som en gång var en vinpinad ödemark och tillhåll för smugglare och pirater är idag ett attraktivt semesterparadis.
2008 observerades en knölval, som var synlig i ungefär en timme, innan den simmade vidare norrut mot Falkenberg. Det är väldigt ovanligt att se knölval i svenska vatten. Sportdykarna uppskattade att den var 4-5 m, en ung val på jakt efter sill.
 

Badliv och annat ”smått och gott”
Tylösand skapades efter en fransk by som förebild, Trouville. Det var hovfotografen Johan Hallberg som upptäckte Tylösands skönhet och drev på utvecklingen av ett badortsprojekt. Han insåg tidigt potentialen och möjligheterna, så 1915 var det premiär på Restaurang Tylösand och bara fem år tidigare bildades AB TYLÖSANDS HAVSBAD med hans fru Maja vid ”rodret” och Johan Hallberg som direktör.
 

1929 får Tylösand sitt stora genombrott som internationell badort genom den stora Halmstadsutställningen.
 1952 brinner restaurangen ner till grunden, men bara ett år senare så invigs den nya restaurangen, som är grunden i dagens Tylöhus, som hotellet också kallas. Det fanns många aktiviteter under 70-talet med många välgörenhetsgalor, som avlöste varandra. ”Rosenbalen” var berömd, likaså ”Rädda barnen-soarén”, ”Sprintermästarbalen” lockar fortfarande professionellt travfolk och sponsorer.

1995 köper Per Gessle och Björn Nordstrand Hotell Tylösand. Tillsammans investerade de 60 miljoner.
 Per Gessle bjuder allmänheten på konst i foajén och runt om i hela hotellet, sammanlagt 400 verk. Allt från statyer, en röd mycket vacker motorcykel med fransar på sadeln, ett stort rävhuvud i mosaik samt svart-vita porträtt, förutom tavlor och annat ”smått och gott”. I Leifs lounge såg jag massor av guldskivor av Roxette. Det finns även foton av Beatles och en jättestor skulptur av pistolen, som slår knut på sig själv.

Så här ser Per Gessle själv på konst
En daglig kraft
Ett 6:e sinne
En mäktig del av allt som finns
 

Tylön
Från stranden syns lilla Tylön, där man förvandlat K-märkta fyrvaktarbostäder från 1860 till ett konferenscentrum i samarbete med Tylöhus.
 Det lär ha funnits folk här redan på stenåldern och det finns många spår som bekräftar detta.
Hallands största fågelkoloni finns på Tylön

Några fakta om Tylösands strand
* Under högsäsongen besöker ca 40 000 människor den 7 km långa stranden varje dag
* Stranden bevakas från kl.10-18 varje dag av livräddare
* Ett av livräddartornen är 11 m högt och lutar 67 grader för ännu bättre sikt
* Livräddarskolan startades av Leif Karlborg 1960

På upptäcksfärd i Halmstad
En dag, när min man övade i kapellet, så körde jag in till Halmstad, en sträcka på 7 km. Där såg jag Carl Milles imponerande staty ”Europa och Tjuren” mitt i en sprutande fontän.
Alldeles i närheten ligger S:t Nikolai kyrka från 1300-talet. Bakom ett vackert utsirat träskrank, ligger fältmarskalk och friherre Carl Wrangel och hans fru begravda. Undrar just om han hade någon anknytning till Carlscrona? Anslag på Hallandsgården, ett friluftsmuséum på Galgberget
I södra Sverige förvandlar sig näcken till en häst, ”Bäckahästen”. Om man ropar: ”Kors, så fort han springer”, så klarar man sig, även om man sitter på hans avlånga rygg. Han avskyr alla ord med kors i, för då känner han sig besegrad.

Det finns många historier om näcken, så här är en till:
Vid Vännet fanns det en liten välvd stenbro över Öradebåcken. En man gick under bron på midsommarnatten och fann två fioler hängandes i valvet. Den ena var näckens fiol, och spelade han på den så kunde han aldrig sluta spela samma visa om och om och om igen. Visan kallas för ”älvastycket” och tog aldrig slut, utan spelades i all evighet.

Äldsta stugan och utsikten från Galgberget
Jag gick in i en ryggåsstuga, som saknar direkta ytterdörrar och där finns bara ett litet fönster. Det var helt livsnödvändigt att hålla stugan varm och samtidigt spara på bränslet, för veden hämtades en mil bort. Under yttertaket tätade man med björknäver och mossa. Mitt över vägen från muséet, gick jag väldigt många trappsteg för att komma till ett utkikstorn från 1897.

En symbol
Nere vid Halmstads slott ligger en liten fullriggare från 1897, som heter Najaden. Hon var ett skolskepp och övningsfartyg för skeppsgossar. Hennes besättning bestod av 20 stycken
befäl och 100 skeppsgossar. Najaden är 48,8m lång och 8,4m bred med ett djupgående på 3,7m. Hon är en symbol för Halmstad sedan 1946, då hon blev ett civilt fartyg. Det var grosshandlare Bernhard Aronsson, som på initiativ av sjökapten C O Johansson, skänkte fartyget till Halmstad. Systerfartyget heter Jarramas 1900 och bägge fartygen sjösattes i Carlscrona.
 Skeppsgossekåren grundades 1685 i Carlscrona, då var den yngste eleven 8 år, 1848 var antagningsåldern 13 år och 1899 hade den höjts till 15 år. Pojkarna var bundna till ett kontrakt på 9 år och livet ombord var hårt. Skeppsgossekåren
höll på till 1937.

Halmstad blev stad 1307 Inne i staden finns det många spår av kung Christian IV på 1600-talet och det finns gott om korsvirkeshus. Slaget vid Fyllebro (lämpligt namn) stod mellan svenskar och danskar och freden i Brömsebro 1645 gjorde Halmstad svenskt efter långvarigt danskt styre.
 Jag kommer att tänka på att Ronneby fick sina stadsprivilegier 1387 och som också har en våldsam och grym historia. 1594 intog svenskarna och Erik XIV Ronneby. Hela staden, utom kyrkan brändes ner. En händelse som kallas för ”Ronneby Blodbad”, som anses vara den mest grymma
människoslakten i Norden.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0