Geocaching

text JOHANNA LEWÉN
foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 4/2012
 
Geocaching är en modern teknologisk skattjakt där du måste ha tillgång till en GPS mottagare som hjälpmedel till att finna gömda cacher runt omkring i hela världen.
 
Den 2:e maj 2000, då 24 satelliter runt jorden aktiverades, gav det en omedelbar stor uppdatering av GPS enheter, ett föremål som kan med hjälp av elektronik meddela exakt vart du befinner dig eller också ge dig en vägbeskrivning till den plats du önskar att besöka. Detta kallade man för ’selektivt närvarande’. Uppdateringen gjorde till exempel det möjligt för dig att placera ett föremål någonstans, spara den exakta koordinationen så du vid ett senare tillfälle kunde återvända och hämta det du lämnat där.

Den 3:e maj 2000 ville datorkonsulten Dave Ulmer testa uppdateringens exakthet och tog därför med sig en låda ut i skogen nära Beavercreek i Portland. I denna behållare placerade han en loggbok, penna, filmer och lite böcker som ett pris för de som lyckades att hitta den. Lådans koordination skrev han och klistrade fast på den så att man skulle veta att man hade hittat det man sökt efter. Då han hade placerat ut den gick han hem och laddade upp koordinationen på ett GPS användare forum som han kallade för ’’ Great American Stash Hunt’. Den som gav sig ut för att finna hans lilla gömma var på så här sätt tvungen att ha någon form av GPS mottagare.
Inom tre dagar hade två personer hittat Ulmers behållare, skrivit i loggboken och sedan återvänt hem, gått ut på forumet och där delat med sig om sina erfarenheter. Ulmers test på uppdateringen av GPS enheter var med andra ord lyckad och inom loppet av några få veckor hade konceptet spridit sig som en löpeld och andra hade likt honom gömt olika behållare runt omkring i hela världen.

Mike Teague, som var den förste och finna Ulmers behållare, började samla in en lista av de GPS stash som fanns registrerade och laddade upp dessa listor på sin webbsida. ’Great American Stash Hunt’ är det första officiella namnet på denna aktivitet, men på listorna kunde man se hur andra hade gett det andra olika namn, ett av dessa var just geocaching.
 Geocaching präglades först av Matt Stum. Detta är en sammansättning av två ord. Geo står för jorden och beskriver jordens naturliga aktivitet,ett annat ord för det är geografi. Caching kommer från ordet cache, vilket i sig har två olika betydelser. Ordet är av fransk härkomst från 1797 och betydde att man kunde tillfälligt förvara någonting på ett hemligt ställe. Några som man kunde koppla till detta ord var gruvarbetare, pionjärer och pirater. Cachings andra betydelse är av mer modern teknik, speciellt finner man detta ordet ofta i samband med datorer som tillfälligt lagrar ett minne då du surfar på nätet. Kombinationen av jorden, gömma och teknologi gjorde namnet Geocaching väldigt lämpligt för denna sortens aktivitet.

Till en början var detta en aktivitet för framförallt erfarna GPS enhets användare, som t. ex resenärer. Likt många andra som medverkade var konceptet av skattjakt kombinerat med elektronik en väldigt intressant form av sysselsättning. En lek för både både ditt inre och yttre barn.
 Då internet exploatören Jeremy Irish i Seattle, gjorde efterforskningar om GPS så fick han syn på Mike Teagues lista och såg att det skulle finnas en av dessa cacher placerade i närheten av vart han bodde. Innan veckans slut så hade han köpt sin första GPS och hittat den gömda behållaren.
 Efter att ha erfarnast av spänningen av sin jakt skapade Irish en hobbysida på nätet för aktiviteten och gav det just namnet Geocaching. Med sina kunskaper så skapade han också verktyg så att man kunde uppleva jakten på ett bättre sätt. Listan med cacher gjordes då ännu för hand, men med hjälp av en databas kunde Irish standardisera listorna. Ytterligare verktyg skapades som gjorde det möjligt genom en enkel sökning på sin adress kunna se om det fanns några närliggande cacher. Med andra ord så gjorde detta det möjligt för andra oerfarna GPS användare att vara med i jakten. Vid tiden för hobbysidans lansering den 2:e september 2000 fanns det sammanlagt omkring 75 stycken registrerade cacher i
hela världen.

Efter en ökad trafik på hemsidan förstod Irish att han behövde förbättra den och bad därför sina två kollegor på Sunrise Identity att hjälpa honom. Tillsammans med Elias Alvord och Bryan Roth började han utveckla företaget Groundspeak Inc på sin fria tid. För att få råd med sitt projekt började de sälja, under en kort period, t-shirts med Geocaching.com loggan och pengar de drog in från premium medlemmar. Inom loppet av några år kunde Jeremy Irish och Elias Alvord säga upp sig från Sunrise Identity och göra Groundspeak Inc till deras heltidsjobb och 2005 blev även Bryan Roth fast anställd.  
 Idag drivs Geocaching av de tre vännerna med ett litet team från Groundspeaking Inc som deras sponsor och med över 100 frivilliga geocache användare i världen till deras förfogande.
 

Hur fungerar Geocaching?
Som ny till geocaching så går du först in på deras hemsida på geocaching.com och registrerar dig. Då du har registrerat dig är du en så kallad ’basic member’, vilket betyder att du har grundverktygen till hjälp. Vill du få ut mer av din geocaching upplevelse så går det att uppgradera sig till premium vilket ger dig fler redskap för att finna de gömda cacherna.
 Då du är klar med registreringen så går du till deras startsida, sök där i ett sökfält på den adress du befinner dig på och upp kommer en lista med närliggande cacher. Om du har en GPS så skriver du in cachens koordination på den som du vill hitta. Om du har en smartphone t. ex iPhone, så ladda då ner applikationen Geocaching från appstore och här gör du sedan samma sak som du gjorde på nätet, i denna applikation ingår en GPS mottagare som du kan använda.
 Då är det dags för dig att gå ut och börja leta med hjälp av din GPS. Ta med dig en penna, då inte alla cacher har en penna placerat i sig. I denna cachen du finner så ska du nämligen skriva in datum och ditt användarnamn, som du använder dig av på Geocaching, i den loggbok eller logglista som ligger i behållaren. Då du är klar lägg tillbaka cachen där du fann den och återvänd sedan hem till datorn och logga där sedan ditt fynd.
 I Sverige finns det över 58 000  registrerade cacher gömda, varav  1384 finns i Blekinge län, bland annat i Karlskrona.
För mer information besök Geocaching.com

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0