Ledare

Nr 2/2013
text KENNETH SVENSSON
illustration HENRIK MAGNUSSON
 
Tappad & nöjd...
 
Började dagen med lite åderlåtning.
En återkommande win-win-situation.

Efter en helg i lite obalans har jag har jag nu rätat upp skutan. Skuta i det här fallet är min gamla bil. Den ansåg inte att det var läge för en lördagsutflykt till icke namngivet möbelföretag i vårt grannlän. Redan efter ett par mil börjar det kärva i en frambroms, inte lämpligt att fortsätta.
 Bara att vända hemåt igen med många stopp på vägen för att undvika överhettning. Tur det finns händiga ”kloka gubbar” på hemmaplan. Lördagsutflykt blev till söndagsutflykt.

Som blodgivare får jag mer än vad jag ger. Det är nämligen en ren hälsokur för oss med högt blodvärde. Att handlingen dessutom är till nytta för någon okänd medmänniska gör ju inte saken sämre. Som ”lön för mödan” får man välja bland något ur presenthyllan. Jag brukar välja något gosedjur som skänks till någon av barnavdelningarna. Så nu går jag lite lättare fram mot nya vurpor och solskensdagar. För det är väl när det pendlar lite hit och dit som livet bli påtagligt.

Stort tack till Helena och Anette.


Kost och mental hälsa

Nr 2/2013
text KARIN MATTSSON-COLL
 
En fortsättning på ”I Sundhetsrevolutionens spår”
från nr 5/2012
 
Varför mår vi inte bra idag, när vi har det så bra? Hur ser vår vardagsmiljö ut? Vilka fällor finns det?
Varför ökar andelen barn med livsstilssjukdomar, som bara borde drabba äldre människor? Är det för att vi envisas att proppa i dem socker och onyttig mat?

Många svar om detta och mer därtill hittar du i boken Kärnfrisk Familj så gör du! – Livsstil utan socker, stress och kemikalier. Förändrar din vardag för alltid.
Av Ninka-Bernadette Mauritson och Morten Mauritson.
Storebror Bertram och lillebror Melvin medverkar också.
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld. Finns på Bokia bl.a

Hur går det att lindra autism och hyperaktivitet?
Över 60 % av vår hjärn-och nervvävnad består av fett, som kan delas in i två grupper av fettsyror: omega 3 och omega 6. Studier och aktuella forskningsresultat runt om i världen visar att brist på omega-3-fettsyror bidrar till psykiatriska, neurologiska och utvecklingspsykologiska problem.

Barn med autistiska drag, ADHD eller hyperaktivitet lider ständigt brist på dessa fettsyror, särskilt omega-3.
Professor Paul Schaltock från Autism Research Unit, säger att omega-3-fettsyror är ett seriöst alternativ till Ritalin. Återuppbygg tarmsystemet enligt läkaren Natascha Campbell-Mc Bride från Cambridge. Hon är också mamma till en autistisk son. Första åtgärden är att förstärka immunförsvaret och som en följd av detta utesluta vissa födoämnen.

Redan Hippokrates på de gamla grekernas tid yttrade sig:
”Roten till människans hälsa finns i tarmsystemet”.
Hippokrates kallades för läkekonstens fader.

Det är vanligt att många autistiska barn föds med en dålig tarmflora. När de slutar amma och ska gå över till fast föda försvagas immunsystem och matsmältning. Barnen får brist på nyttiga bakterier, näringsämnen, vitaminer och livsnödvändiga (essentiella) fettsyror. De färdigheter som barnet förvärvade när det ammades försvinner och ”går förlorade”. Detta påverkar språkutvecklingen, beteendet och den sociala kompetensen.

Dessa barn är mycket känsliga mot antibiotika, steroider och stress. Därför är det bra att välja färsk fisk, nötter, fröer, grönsaker, frukt och soppor. De behöver och måste få i sig mjölksyrabakterier och annan probiotika, som är nyttiga bakterier för att återbygga och stärka tarmfloran.
 Ett tips är att utesluta kemikalier, socker och mjölk. Ge kosttillskott:  nyttiga oljor, vitaminer och mineral ämnen som finns i s. k bars. Smakar riktigt gott. De finns att köpa i Skärva Ekobutik, apoteket eller Willys. Alla har olika sorter. Säkert finns det på många fler ställen.
   
De olika råden om hur man ska lindra autism och hyperaktivitet kommer från Dr Kenneth A.Bock, som de senaste sju åren har behandlat barn med autism, Aspbergers syndrom, ADD , ADHD och barn med andra beteendestörningar.
 Dr Kenneth har blivit en av de ledande experterna inom DAN-Network – Defeat Autism Now! På olika sätt och i flera olika sammanhang har han hjälpt 100-tals barn till att få ett bättre liv. Han har haft stor framgång i behandlingen av kroniska sjukdomstillstånd med kompletterande medicinska metoder.

Låga värden av stresshormonet kortisol hos unga med ADHD
I denna studie, som är publicerad av Psychiatric Research,  har man kommit fram till att kortisol är ett hormon  som är av central betydelse för vår förmåga att anpassa oss till krav från omgivningen. Detta meddelas från Frank Lindblad, som är forskare vid institutionen för neurovetenskap i Uppsala. Han svarar gärna på frågor och har telefonnummer: 018-6118887 eller e-post: frank.lindblad@neuro.uu.se

Åter till mamma Ninka som vill dela med sig av sina erfarenheter och vill ge föräldrar nytt hopp, när det gäller autism och hyperaktivitet.

7 steg i rätt riktning:
* Ta bort gluten, komjölk, som innehåller kasein. De är molekyler ur mjölkprotein, som är svåra att bryta ner för omogna tarmsysten.
* Ta bort socker, som kan fungera som ett gift för en del barn!
* Motion minst en timme varje dag, gärna tillsammans med barnet.
* Lugn och ro, hjärnan måste få vila för att kunna återhämta sig. Pröva att stänga av TV:n eller begränsa tiden vid datan för kvalitetstid.  Inga dataspel som hetsar med sitt snabba skiftande av information och pockande på svar – skapar stress.
* Ge barnet/tonåringen probiotika dvs. en bakteriekultur som finns i kosttillskott och i mjölksyrade frukt och grönsaker. Fiskolja, linfröolja och kokosolja obs! Inte kokosfett!
* De här barnen behöver äta detta varje dag, för att få inre och yttre balans.
* Bada barnet eller ge det fotbad med Epsomsalt. Det finns i Skärva Ekobutik.
* Kom ihåg att det finns många glutenfria produkter så som majs, hirs och bovete.

Du som vill veta mera kan gå in på följande sida:
www.sundhetsrevolutionen.dk

Dr Kenneth A. Bock har kommit ut med en bok på Amazons
förlag. Den heter: Healing New Childhood Epedemier:
autism
ADHD
astma
allergier

Genom boken har han både indirekt och direkt
hjälpt 1000 barn hittills.

Akrobatisk rock'n'roll

Nr 2/2013
text MARLOU HINDRIKSEN
målningar ANNEKE VAN VENROOIJ & MARLOU HINDRIKSEN
 
Groningen, stad av ljuva minnen. När de flesta tänker på Holland, tänker de oftast på Amsterdam. Och då har de helt rätt, för Amsterdam ligger i Norra-Holland, en av Nederländernas tolv provinser. Men förutom Norra- och Södra-Holland finns det tio provinser till.
 
En gång kom det två vänner från Kanada. Självklart skulle de spendera största delen av semestern i Amsterdam, men de skulle även bo några dagar hemma hos mig i Groningen. När de ankom ångrade de att de hade så få dagar kvar. ’Varför berättade du inte att Groningen var en sådan vacker stad?!’, utropade de. Mycket finare än Amsterdam, tyckte de. Bara så svårt att uttalas, med det konstiga ljudet som låter
som en harkling.

Groningen har ungefär 195 000 invånare och är därmed den sjunde största staden i Nederländerna. Det är en riktig studentstad, med drygt 50 000 studenter, varav jag brukade vara en i många år. Som student kan man delta i olika sportkurser för en icke avsevärd summa med pengar. Bara gymmet var lite dyrare. Så jag prövade det ena efter det andra. Afrikansk dans, streetdance, röra-på-musik (att ”bomba” på holländska, för att ange hur man känner sig efteråt - som en exploderad bomb), cirkelträning, och så vidare. En dag kom min pojkvän på att vi skulle pröva ”akrobatisk rock’n’roll”. Men varför inte, tänkte jag.

Första lektionen. Vi stod i rad för att få instruktioner. Nu är jag med mina 1m77 genomsnitt i norra Nederländerna, hade jag alltid fått höra, men när jag tittade mig omkring började jag tveka. Jag var minst 10 cm längre än de andra tjejerna. Är 30% av den europeiska befolkningen överviktiga? Här var det snarare tvärtom.
Jag kände mig verkligen som en kossa.
 
Efter några lektioner började jag förstå varför de flesta tjejerna var så små och smala och varför de flesta killarna såg ut som Rambo. Eller snarare sagt började min pojkvän förstå det. Han bestämde sig för att börja träna på gymmet, även om det kostade en slant. Och under över alla under hann vi med. Han kunde ligga på ryggen och hålla mig som ett flygplan, kasta mig bakom sin rygg och sedan tillbaka, kasta mig i luften – lite grann. Och då kom dagen jag skulle göra en salto över hans axel. Efter tio försök fick det räcka. ’Varför valde jag inte din syster som är drygt 1,60m?’, suckade han. Tack och lov var det dags att flytta till Sverige och det fanns inte något sådant i Karlskrona och omgivning.

 

Dame evelyn glennie

Nr 2/2013
text KARIN COLL-MATTSSON
foto CAROLINE PURDAY & CAMBRIDGE NEWSPAPERS
 
En sann historia om Dame Evelyn Glennie, en av världens främsta slagverkare idag. Hon musicerar tillsammans med världens främsta ensembler, orkestrar och dirigenter och solister. Artist, kompositör, presentatör av egna program för att motivera sin publik, smyckedesigner och lärare står det i hennes cv.
 
Den 19 juli 1965 föddes det en flicka i Aberdeen, Scotland och hon var yngst av tre syskon. Bägge föräldrarna arbetade som bönder och upptäckte ganska snart Evelyns musikalitet. Hennes far Herbert Arthur Glennie spelade accordeon i ett skotskt dansband som spelade countrymusik. Det finns starka musiktraditioner i nordöstra Scotland, där etniska minoriteter får komma till tals. Evelyns första instrument var ett munspel och därefter spelade hon klarinett. Några förebilder som fått stor betydelse i Evelyns musikutveckling t ex. Den otroligt skicklige pianisten Glenn Gould, vars Bachtolkningar saknar motstycke än idag och Jaqcqueline du Pré den unga mycket begåvade cellisten som drabbades tidigt av en muskelsjukdom och till sist Trilok Gurtu som kallas för ”trollkarlen på slagverk (percussion)”.

När Evelyn var 8 år så började hon spela piano. Det var då hennes hörsel gradvis försämrades. När hon var 10 ville hon spela klarinett och när hon var 12 började hon med percussion och då var hon helt döv.
 Så småningom studerade hon vid Kungliga Musikaliska Akademien i London, Royal Academy of Music och var under tiden medlem i den nationella ungdomsorkestern i Scotland. Ron Forbes utformade the Cults Percussion Ensemble 1976 där Evelyn var medlem. Det blev både turnéer och skivinspelningar.
 Ron Forbes hade stort tålamod med Evelyn i många olika sammanhang. Evelyn skulle stämma pukorna (timpani) och Ron Forbes lärde henne då att hon kunde lägga handflatorna platt mot väggen och på så sätt uppfatta vibrationerna, som hon även kände i händerna och underbenen och på så sätt kunde hon höra rätt tonhöjd och intonation.

Det finns otaliga möjligheter att verkligen höra och uppfatta ett enskilt instrument. Genom årens lopp så har Evelyn utvecklat denna förmåga så långt det är möjligt. Evelyn är dessutom en otroligt spännande, underhållande presentatör som verkligen kan konsten att ”bjuda in lyssnaren”. Hennes talröst är mycket behaglig, varierad, välartikulerad utan överdrifter och själv är hon en mycket skicklig läppläsare. Hon uppträder antingen barfota eller i strumpbyxor utan skor, på så sätt hör och känner hon vibrationerna genom hela kroppen.
 
En annan man som hade stor betydelse för hennes musikaliska utveckling var James Blades. Han uppmuntrade henne att utforska flera möjligheter med percussion. En lektion fick hon inte använda trumpinnarna eller klubborna. Hennes nya uppgift var att ta reda på hur många olika sätt hon kan spela på en trumma. Detta fick hon utforska på egen hand till nästa lektion till veckan därpå.
 1986 reste Evelyn till Japan en månad för att studera för Keiko Abe. 1990 kom Evelyns biografi ”Good Vibrations”.

Hon har hitintills gjort 24 skivinspelningar. Hon har också medverkat i en film:”Touch the Sound”. Konserter i 40 länder fördelade på fem världsdelar. Hon gör ca 100 konserter/år, där 56 konserter är specialskrivna för henne. Hon har samarbetat med 200 olika ensembler och orkestrar av högsta kvalitet. Evelyn komponerar även själv speciellt för TV, radio och för att användas av media. Hon äger en instrumentsamling som ständigt utökas. Just nu är det 1800 instrument. Glennie spelar också säckpipa och har utsetts till årets skotte 1982 och årtiondets bästa kvinnliga skotte 1990.

Utmärkelser
1989 Bästa kammarmusikframförande belönades med en Grammy Award
1985 Får hon Drottningens rekommenderade pris
1998 Utses till bästa studiomusiker och slagverkare (live) utsedd av Rhytm Magazine 2000, 2002, 2003 och 2004
2003 Årets instrumentalist i Amerika. Glennie har tilldelats 15 doktorat på flera olika universitet i England. 2007 adlades Evelyn till Dame Evelyn Glennie

2007. Några professionella musiker gjorde en inventering av unga musiker och utlyste en talangjakt. Så skapades ”Music in Education Constortium” av Glennie och en flöjtist som jag lyssnade på mycket när jag (Karin) var liten. Han spelade t. o .m på en guldflöjt och heter Sir James Galway. Julian Lloyd Webber har komponerat Pie Jesu ur Requiem med en berömd duett mellan sopran och  gossopran, The Phantom of the Opera är också en mycket välkänd musical som Lloyd Webber komponerat. Michael Kamen var en Amerikansk kompositör, dirigent och arrangör som har gjort musik till 100 filmer och TV-serier: ”Dödligt Vapen, Die Hard, Tid för hämnd (James Bond), De tre Musketörerna och Robin Hood”. Michael Kamen gjorde okesterarrangemang för så skilda artister som Pink Floyd, Eric Clapton, Metallica och Dawid Bowie.

Andra artister som Evelyn gärna arbetar tillsammans med är Björk Gudmundsdóttir f. 1965 i Reyjkavik. Björk är också mycket mångsidig: isländsk sångerska, kompositör, musiker, fotomodell och skådespelerska. Hennes stilar varierar ordentligt; rock, jazz, elektronisk dansmusik, folkmusik och klassisk musik. Hon har gjort ett album som heter Telegram, där finns låten ”My Spine” som Evelyn och hon gjort tillsammans. 2003 hade Björk sålt över 15 miljoner album över
hela världen.
 En annan vocalgrupp som sjunger a´cappella, precis som The Real Group, men det är sex män i kören vid King´s College i Cambridge och därför heter de The King´s Singers. Har också musicerat med Evelyn.
 
Varje år ger Evelyn 100 konserter och hon har framfört 143 nya verk för solo percussion. Evelyns inspelningar efterfrågas ständigt. Efter 20 år i musikbranschen så har hon börjat ge privatlektioner som gör att hon utvecklas på ett ”nytt sätt”. Hon funderar också mycket över musikterapi som kommunikation. När jag upplever en videoupptagning med henne från nätet så säger hon så här inledningsvis: ”Min uppgift är att få världen att lyssna”!
 Hon talar också om hur hon följer alla instruktioner i noterna och vad interpretation, som betyder tolkning, kan innebära och hur många olika sätt det finns. Vad står det egentligen i noterna, konsten att läsa mellan raderna stimulerar henne. Vi måste lära oss att lyssna till oss själva innan vi kan lyssna på andra och omgivningen.
 Hur skapar man mer dynamik, från svagaste nyanser genom hela uttrycksregistret till starkaste nyanser med så liten ansträngning som möjligt? När läraren frågade mig hur jag hör musiken svarade jag: ”Vi hör inte endast med öronen utan hela kroppen hör genom sin benstruktur då vibrationer fungerar som en klanglåda i kroppen.

Glöm inte att kroppen är en trumma i sig som det går att spela på och få fram olika klanger eller ljud. Hur skulle du demonstrera ljudet av åska och dunder, snö eller regn? Evelyn visar att vi vuxna glömt bort att vi inte behöver sitta ner hela tiden utan kan klappa händerna på golvet och på oss själva, endast fantasin sätter gränser. ”Musik är vår dagliga dos av medicin”. ”Det är som ett kalejdoskåp att hämta ny inspiration ifrån. Det går att få helt olika upplevelser av samma instrument beroende var man står, sitter eller går.
 Vad kan ljudet innebära för att få en bättre livskvalitet? Jämför med en människa som sitter i rullstol, vi antar att hon eller han inte kan gå, men i verkligheten är det kanske så att hon/han kan ta ett par steg och upplever att de kan gå. Vad har vi med oss i ”bagaget” och hur påverkar det vår förmåga att kunna lyssna?

Dame Evelyn är ambassadör för Royal National Children Stiftelse, Barnens nationella kungliga stiftelse som grundades redan 1827 av Dr Andrew Reed och 1842 blev drottning Victoria stiftelsens beskyddare. Syftet är att hjälpa utsatta barn till ensamma föräldrar eller annan vårdare.
 Idag driver RNCF inte längre några egna internatskolor utan stöttar barn som finns i internatskolor runt hela England. RNCF har hitintills hjälpt 3000 utsatta barn bland de 150 olika internatskolorna som finns.

Se och hör på hemsidan: www.evelyn.co.uk och upplev
henne live!

Stalking

Nr 2/2013
text JOHANNA LEWÉN
 
”Jag ska döda dig”, ”Om inte jag kan få dig ska ingen annan få dig” eller ”Jag hatar dig, din fula kossa”. När du hört dessa hårresande trakasserier utan att vidtagit åtgärder är det på hög tid att du gör det.

Dessa obehagliga trakasserier är klassificerats som stalking. De flesta tror att stalking är någonting som endast händer kändisar, men är tyvärr inte fallet. År 2012 rapporterades att ca 150 000 svenskar är offer för detta brott. Enligt BRÅs undersökning där 400 personer medverkade, visade att var tionde person har varit drabbade av stalking. Merparten av dem har valt att inte anmäla till polisen då de ansett att situationen inte varit så pass allvarlig och att de kunnat hantera det själva, men i en del fall har offret varit för rädd för att anmäla den så kallade stalkern.

Förföljelse i Sverige specificeras i form av hotelse, gör ovälkomna besök, ringer upprepande gånger och skickar sms, brev och mejl med oftast kränkande och hotfulla innehåll.
I dagens läge finns det ingen lag mot stalking i Sverige, men problemet är känt. I regeringsbrevet 2012 anges det att BRÅ skall införskaffa kunskapsunderlag avseende stalking. Dessa uppdrag är bland annat att se huruvida man följer lagen om kontaktförbud.

Trots det välkända problemet förföljelse, är det väldigt få länder världen över som har en lag mot stalking. Till de länder som har en lag hör USA, Canada, Italien, Japan och Storbritannien.
 Världens första lag mot stalking kom 1990 i Kalifornien, USA. Lagen var en följd efter ett antal högprofilerade brott under 1980 talet. Inom tre år hade alla andra delstater i Nord Amerika en lag mot förföljelse.

Enligt den amerikanska kriminalpsykologen och stalkingoffret, Michelle Ward, kan vem som helst bli utsatt för stalking. Det beror inte på dig som person, utan på gärningsmannen.
Hon ger tips på hur du kan upptäcka mönstren hos en stalker;
* Var observant ifall personen kan verka dominerande kontrollerande i t. ex din klädsel, vänskapskretsar och utseende.
* Extrem svartsjuka, irrationell misstänksamhet eller aggressiv som får dig att känna obehag.

Den 7:e november 2012 hade det svenska programmet Stalkers premiär på TV3 med Hasse Aro som programledare. Tillsammans med 5 medarbetare försöker han hjälpa personer runt omkring Sverige som är offer för stalking, varav ett avsnitt tar plats i Karlskrona.
 Bland de som hjälper Hasse Aro är förföljelse experten Agneta Syrén, som skrivit flera böcker om ämnet.
Agneta Syrén ger här nedan exempel på vilka typer av stalking som är de vanligaste;

* Den före detta partnern; vanligaste typen som är okapabel att släppa sin före detta. Detta är också den farligaste typen och som man ofta förknippar med våld.
Tre exempel på personlighetsdrag: 
 – Bristande förmåga på empati.
 – Lida av storhetsvansinne.
 – Lättkränkta.
* Den hämndlystne; en person som av någon anledning vill få rätt eller upprättelse genom delvis trakassera eller förfölja personer.
* Den socialt inkompetente; vet inte hur man ska föra sig i ett socialt sammanhang med andra. Oftast har denne svårt att förstå hur andra kan vara av en annan åsikt än honom/ henne.
* Erotomanen; en psykisk sjukdom som omfattar vanföreställningar. Oftast vet personen inte om det och har därför svårt att söka hjälp. Ett exempel på denna typ av stalker är John Hinckley Jr. som förföljde aktrisen Jodie Foster. För att vinna hennes kärlek utförde han ett mordförsök på den dåvarande amerikanske presidenten Ronald Reagan.

Om du är offer för stalking ger Agneta Syrén tips på hur du skyddar dig mot stalkern i fyra steg;

Steg 1)
Skaffa larm och ändra på dina vanor. Det första som privatperson är att se över sina egna och sina näras fysisk säkerhet. Polisen kan i många fall hjälpa till med överfalls larm. Skaffa eget larm; larmet bör omfattas av följande;
1) Inbrottslarm som aktiveras då du lämnar bostaden.
2) Bråklarm som omfattas av rökdetektorer och tryckknappar.
Förändra dina vanor. Lämna bostaden vid olika osammanhängande tider. Kör olika vägar till och från jobbet. Ställ bilen i ett garade om det finns tillgång till detta. Om garage inte finns som lösning, parkera på ett upplyst område. Parkera inte på samma plats varje dag.

Steg 2)
Minska riskerna vid elektronisk kommunikation.Byt och skaffa hemligt nummer. Spara det gamla numret vid övergången och spara alla meddelanden som lämnas av stalkern för eventuella polisanmälningar. Logga tid och datum. Med mobiltelefonen gör du samma sak som med hemtelefonen. Får du sms, så skriv ner ordagrant dess innehåll och logga sedan tid och datum då polisen kan stänga av numret/mobilen som används för stalking. Skaffa ny mejladress, men spara alla meddelanden från din stalker, då detta kan användas som bevis vid en eventuell framtida rättegång. Spara allt digitalt i papperskopia (sms och mejl). Be en vän gå igenom alla mejl och sms och se om stalkerns humör förändras med tiden. Se om stalkern blir mer hotfull och om hans/hennes psyke förändras.

Steg 3)
Underrätta stalkern. I början av stalkingen ska du säga till honom/henne att du inte vill ha någonting med denne att göra. Även detta måste sparas som kopia. Skicka även epost med ”nej” och spara detta. Besvara ett samtal där du spelar in att du sagt nej och lägg ifrån dig luren i syfte att spela in hela samtalet. Besvara ej utan låt det gå en stund och lägg sedan på.
Om du sagt nej och denne ändå fortsätter så gör denne sig skyldig till ofredande. Var uppmärksam. Om stalkern uppfattar att skyddsåtgärden vidtas kan han/hon tappa kontrollen och beteendet eskaleras. Spara all form av kommunikation.
Var uppmärksam på din omgivning och säkerhet.
När det finns bevis att denne ofredat kan åklagare ta beslut om kontaktförbud.
 
Steg 4)
Kontaktförbud. Med bevisen som du samlat in kan du ansöka om kontaktförbud mot personen. Anmäl inte alla händelser på en och samma gång. Gör istället flera anmälningar under tiden och anmäl alla ofredande och olaga hot som riktas mot dig.

Vad som också är extremt viktigt att komma ihåg här är att inte bara kvinnor utsätts för förföljelse, utan även män kan bli offer för detta. I USA visar statistiken att 40 % av alla anmälningar som kommer in varje år är av män.

 

Livet bortom hörnet

Nr 2/2013
text CHRISTINA ERICSSON
foto HELENA JÖNSSON
 
Vad har man för värde som barnhemsbarn. Varför fick han ingen kärlek. Varför brydde sig ingen om honom. Hur tänkte sig de ansvariga för konsekvenserna.
 
Joakim Mostberg och Martin Hult har hållit i en presskonferens om sin nya uppsättning på teaterhimlen. Teaterföreställningen heter Mellan himmel och jord. Den handlar om Patrick när han under perioder växer upp på ett barnhem på 70-talet och hur livet blev för honom. Martin och Joakim vill på detta sätt göra ett konstnärligt inlägg i debatten om ”samhällets styvbarn” genom att berätta Patriks version. Detta fenomen är något som det ofta fortfarande blundas för. Under lång tid har ingen velat kännas vid dessa barn som vuxit upp på barnhem i den känslokalla värld som rådde där. Hade de egentligen det bättre på barnhemmen än hemma? Frågan är nog lika aktuell idag.

Patrik och Joakim. Joakim är den som ska gestalta Patrik i pjäsen
Mellan himmel och jord. Pjäsen är ett inlägg i debatten om
“samhällets styvbarn” .

Patrik blir tidigt stämplad som problembarn. Han kan inte sitta still och koncentrera sig. Men han berättar att han under en tid själv jobbade på skola som vuxen. Patrick berättar också om tider med stark ångest och självmedicinering. Han har haft ett flertal kontakter med psykiatrin med bl a inläggningar på avdelning. Det finns ett flertal olika diagnoser i bagaget från olika läkare där de flesta bara tittat i hans papper och gjort sin bedömning utan att vare sig titta honom i ögonen eller prata med honom. Ville de inte höra hur det blev för Patrik. Ville de inte kännas vid hans upplevelser av vad kärlekslöshet och otrygghet gör med ett barn. Nu har han fått diagnosen ADHD. Det har varit ett liv med både mörkaste förtvivlan med sina demoner inombords och också glada, positiva minnen bl a har han en dotter från ett tidigare förhållande.

Pjäsen är en enmansföreställning som Joakim Mostberg spelar. I utförandet utgår Joakim också en hel del från sig själv. Detta är som de säger en motvikt till ”blingteve” som gottar sig i tragiken men struntar i människan bakom. Denna historia tog sin start när Patrik ringde i ren desperation till sin vän Martin, den sista gången han blev inlagd.( Nu håller han sig ifrån psykiatrin.) Han ville göra något med sitt liv och tillsammans kom de fram till att det skulle bli en pjäs. Men det har varit jobbigt att rota i det gamla för Patrick.

Denna pjäs är skriven av Martin Hult som också jobbar som tv-journalist och är god vän med Patrick. För regin står Johan Westermark och producenter och projektledare är Marre Jonsson och Louise Lindén.
 

Tänkvärt

Nr 2/2013
text & bild LOTTA ERIKSÉN
 
LÄS - BEGRUNDA - BÄR MED DIG ETT TAG
 

To the bitter end

Nr 2/2013
text CHRISTINA ERICSSON
 
En utställning om Tutankhamon har visats i Malmö. Jag var där och blev tagen av historien som berättades och föremålen som visades från hans grav. Det var en historia om människoöden.
 
Tutankhamon, kung av Egypten. En ung sådan. Han levde mellan 1332 till 1323 f. Kr. Han blev alltså bara nitton år. Det som grep mig var tragiken i hans liv. Han var sjuklig, antagligen hade han någon sorts skelettsjukdom pga inavel. Hans föräldrar var syskon för på den tiden arrangerades äktenskapen. Och särskilt hos kungligheter arrangerades äktenskapen bland syskon för att föra gudomligheten vidare. Bland vanligt folk gifte de oftast bort sina barn med kusinerna. Tutankhamon hann trots allt med en hel del under sin korta levnadstid. Bland annat så återinförde han månggudsdyrkan. Till prästernas glädje. Något som hans far tagit bort före honom. Till  prästernas sorg. Mer som gjordes var att ta tillbaka den gamla huvudstaden till ny igen. Så Tutankhamons uppgift i den Egyptiska historien blev att ställa tillrätta.

Den unge kungens privatliv var på gott och ont. Hans äktenskap med en äldre halvsyster blev mycket lyckligt. De båda tonåringarna sågs ofta ihop. Men deras lycka vändes i stor sorg då de fick två barn som dog tidigt. De sörjde något oerhört vilket inte var vanligt på den tiden och balsamerar kropparna. Till slut dör även Tutankhamon, bara nitton år. Av vad forskas det fortfarande om. En del tror han blev mördad. Av sin rådgivare som så klart själv ville komma till makten eller pga de politiska spänningar som blev i landet under hans regeringstid. Eller också drabbades han av malaria. Det avgörande är hur svårt man vill göra det för sig. Var det konspirationer på hög nivå eller en vanlig mygga som avslutade hans liv.

Men det ska dröja 3300 år innan hans grav hittas. Av Howard Carter den 26 november 1922. Han drömde redan som barn om det spännande Egypten hemma i England. Han läste allt han kunde komma över och kom redan som sjuttonåring till Egypten. Funderar. Över ditt liv. Jag ska som 17-åring resa till ditt land. Och få se på nära håll. Du som 17-åring sörjde två barn som dog tidigt. Jag har läst och försökt förstå ditt liv. Du föddes till kung, men vad hjälpte det. Du dog så ung. Livet börjar ju vid den åldern. Första jobbet för Howard blev att som tecknare avbilda föremål och inskriptioner från utgrävningar. Snart fick han leda egna utgrävningar i Egypten. Men alla var plundrade som hittades. Tanken växte mer och mer att det finns en kunglig grav till där. Tutankhamon var inte så känd i historien pga hans korta tid i livet och för att efterträdarna tog bort mycket som påminde om Tutankhamon efter hans död. Men Howard nystade i detta och trodde att det skulle finnas en grav av honom. Men skulle den också vara plundrad?

För att göra denna utgrävning behövdes pengar, som han också fick genom att han träffade en miljonär. Denne miljonär hette Lord Carnarvon ,en engelsman som var starkt intresserad av Egypten. Efter första världskriget startade Howard sin utgrävning men det skulle dröja fem år innan graven hittades och då var Carnarvons pengar i stort sett slut. I februari samma år blir Egypten självständigt från Storbritannien. Så det blir Egypten själv som får behålla alla skatterna. Men de blir kända, superkändisar milt sagt, för graven är inte plundrad. Där är fullt av ”underbara ting” som Carter uttrycker det till Carnarvon när de kommer igenom förseglingen av graven. De har gjort ett av historiens största arkeologiska fynd. Där finns massor av föremål. Gjorda i guld. Jag har letat. Gud som jag letat. Efter din grav. Visste att den fanns. Och nu. Äntligen. Står jag här och ser. Det är fantastiskt. Det tar Howard tio år att katalogisera alla föremål. Men där vänder lyckan lite mot honom. Carter blir betraktad som lycksökare och får inga fler sådana jobb. Han flyttade tillbaka till England och skrev en populär bok i tre band om Tutankhamons grav, men tjänade i övrigt inga stora pengar på sin upptäckt. Howard drar sig undan rampljuset och avlider i mars 1939 efter en längre tids sjukdom, 65 år gammal. Lord Carnarvon är redan död. Han dog strax efter upptäckten av graven. Förmodligen av en bakteriesjukdom från en mygga, men många tror på en förbannelse som lagts över gravkammaren.

Uppgång och fall. Fantastisk rikedom, följt av sjukdom och glömska. Likheterna i dessa liv är slående.
To the bitter end.
 

Förseelsen

Nr 2/2013
text LEIF KÄLLBERG
 
Sara hade inte varit på möte förr. Hon blev inbjuden genom en personlig lapp som hade skrivits för henne. Det var hennes man som hade skrivit den. Säkert som amen i kyrkan hade hon förväntat sig den.
 
Saras man hade nämligen fullt upp med alla möten han själv måste delta i. Det var allt från scouterna till banken där han var anställd som VD som väntade. Nu väntade kaffe med dopp för dagen, och sedan klockan 14.30 var det ett vanligt måndagsmöte för veckan. Saras man som heter Alf förväntade sig att gamla änkan Zetterman skulle hota med att byta bank. Hon var inte så tät som hon trodde. Hon hade aktier i Asea för någon miljon i övrigt hade hon bara folkpensionen att bidra med. En av bankens handläggare fick en ansökan om ett lån just nu. Låneansökan väckte uppseende eftersom den efter en kvart föranledde ett hot. Hotet sade att om inte lånet beviljades skulle ett attentat begås. Lånet togs inte på allvar eftersom hot ofta uttalas från psykiskt obalanserade kretsar. Kamreren som skötte låneansökan ringde upp låneansökaren. Det visade sig att mannen inte alls hade fyllt i någon ansökan. Det var hans son som var tio år gammal som hade gjort ansökan. Pappan var säker, sonen hade för en liten stund sedan lekt med en penna och ansökningsblanketten. Även om Viktor, sonen nekade till ansökan var det hans handstil på den. Banken nöjde sig med förklaringen, eftersom var och en måste förstå att barnsliga hot inte tas på allvar.

Efter lunchen var det dags på allvar att ta itu med en låntagare som inte hade betalt sitt företagslån på tre månader. Han svarade inte på post till sig och krediten sades upp med omedelbar verkan. Kunde han komma med en för banken nöjaktig förklaring till skulden som uppstått kunde han få fjorton dagars respit. Ärendena som löpte klarades av som alla andra bankdagar. Kommunens folk hade också kontakter med Stadshypotek som beviljade lån till större investeringar vid byggen och dylika arbeten. Men bankerna följde också med i ärendena och erbjöd också privata lån till toppfigurerna i byggnadskarusellen. Alf lade också märke till en ung snygg kvinna som mötte hans blick och för några sekunder drunknade ögonparen i varandra. Alf var nyfiken på den unga kvinnan och såg till att han blev presenterad. Hon hette Marit och var gift med VD:n för en byggnadsfirma. Alf försökte att göra en invit till henne senare under dagen. Hon sade att de möjligen skulle kunna träffas en kort stund efter middagen. Vid femton och trettiotiden blev det dags att träffa Marit för en kvart under en kaffepaus i ett avskilt rum från de andra. Det blev ett hett möte där Alf gjorde skäl för öknamnet förförare. Sedan kläderna hade rättats till återvände Alf och Marit till kaffebordet där de höll masken och intresserade sig för ortens företagare och personer. Det blev också dags att dela ut ortens pris för bästa lokala idrottsprestation. Det utdelades till en skidåkerska som själaglad tog emot prischecken om 25 000 kronor.

Ett halvår hade gått och det var dags för semestrar. Inbjudan till Sara som vi började med ledde till en suppleantplats i bok och biblioteksnämndens styrelse. Den hade efter en tid lett till en ordinarie plats i styrelsen. Sara grälade på Alf. Hon tyckte inte att han var seriös nog utan tog allt med en klackspark. Sara själv var dotter till en präst, och hennes vänner tyckte inte att hon passade ihop med Alf. Alf som hade fått blodad tand efter träffarna med Marit, visade inte upp någon ångerfylld min som han skulle ha gjort tidigare. Det ledde till allt svårare gräl mellan paret och så småningom började det att bli tal om skilsmässa. Viktor var den stora kärleken för både mamma och pappa och någon som inte fick fara illa vid en skilsmässa. Mormor blev räddningen. Hon erbjöd sig att ställa upp som barnvakt och skilsmässoförhandlingar kunde inledas. Marit hade också visat intresse för Alf på ett sådant sätt att Alf skulle kunna räkna med att hon också skilde sig från sin man och gifte sig med Alf. Men livet är fyllt med petitesser och en bilolycka är en sådan. Viktor hade vid en lek på skolan sprungit ut i vägen och blivit påkörd. Tillståndet var kritiskt och Alf och Sara hade blivit sams igen. Det var som om den olyckliga händelsen blivit en väckarklocka för det nu snart medelålders paret. Sonens tillfrisknande betydde nu allt för Alf och Sara. Sjukgymnastiken tog tid och Alf fick många tillfällen att träffa Sara under den. Det ledde till en fördjupad förståelse för den äkta parten. Det gick så långt att Alf bad om ursäkt för sitt ointresse för Saras bekymmer tidigare. Sara hade nämligen haft problem med att få pengarna att räcka till. Det visade sig att Alf utan att tala om det hade sparat tiotusen kronor i månaden till dom. Viktor blev emellertid frisk. Det var ju huvudsaken, och Alf talade ut med Marit om att de måste göra slut på förhållandet. Slutet gott allting gott. Alf verkade också trovärdigare på sitt arbete och kunde avancera inom koncernen. 


Austin 3:16 - historien om pro wrestling

nr 2/2013
text HENRIK MAGNUSSON
 
Del 1: To Be the Man, You Gotta Beat The Man

Ett koncept som aldrig riktigt fått något grepp i Sverige är professionell wrestling, eller showbrottning. Det har sina fans, men Sverige saknar det kulturella drag som krävs för att den här typen av underhållning skulle få någon större popularitet. Det döms ut som fejk och uppgjort, vilket det tekniskt sett faktiskt är. Ett misstag många gör är att se på det som en uppgjord sport, när det faktiskt är uppvisningsunderhållning, som är menad att berätta en historia blandat med atletiska förmågor. Wrestling är dessutom betydligt äldre och kulturellt relevant än vad många inser, och har en rik och detaljerad historia, och det är vad vi kommer ta upp här. I vår första del kommer vi att fokusera på den så kallade ”pionjär-eran”, den period som följer från wrestlingens ursprung fram till den moderna eran.

För att vara riktigt petig så har wrestling egentligen sitt ursprung i amatörbrottningen i Grekland som är flera tusen år gammal, men eftersom detta är ett delat ursprung med fribrottning ska vi istället fokusera på var pro wrestling i sig började. Vår historia tar sin början i slutet av 1800-talet, någonstans i den amerikanska mellanvästern. Sedan länge var brottningsutmaningar en stor del av de kringresande circusshower som var populära vid den här tiden. Allt som tiden gick, började utmaningarna förvandlas till uppgjorda matcher som dom ovetande i publiken satsade pengar på, gärna genom att presentera en brottare som oslagbar, och den andre som svagare, och låta honom förlora mot utplacerade utmanare i publiken, för att senare låta honom vinna och lura av publiken pengar. Dessa matcher började alltmer bli stationära, och när cirkusarna började försvinna, stannade wrestlingen kvar.
 Små brottningsligor började utvecklas, och lokala mästare och titlar växte fram. Regionala ”världsmästare” dök upp sporadiskt, men det var inte förrän 1905 när den ryske brottaren George Hackenschmidt besegrade Tom Jenkins, som en erkänd mästare kröntes. Den titel som Hackenschmidt vann tillhörde aldrig officiellt någon liga, utan försvarades överallt där en utmanare fanns. Hackenschmidt höll titeln till 1908, när han förlorade mot amerikanen Frank Gotch, en annan av dom ursprungliga pionjärerna i wrestling. De två kom att mötas igen i Comiskey Park 1911, en event som drog ett rekordstort antal åskådare. På den tiden var wrestlingen ännu inte helt uppgjord, utan var en blandning av tävling och show, och i decennier framöver så var det tradition att mästaren var legitimt tränad i amatörbrottning så han kunde försvara sig ifall motståndaren försökte ändra matchens utgång.
 
Hackenschmidt Vs Gotch, 1911
Wrestlingen förändrades inte mycket under perioden som ledde upp till andra världskriget, världsmästare och huvudattraktioner kom och gick, dom flesta är idag okända för alla utom dom mest hängivna fansen. Efter Gotch’s pensionering 1913, så dök det inte upp någon ny superstjärna som han och Hackenschmidt hade varit och publiken började utebli, men detta skulle snart komma att ändras.  På 20-talet startade Ed ”Strangler” Lewis, Billy Sandow och Toots Mondt sina egna ligor, och introducerade koncept som idag är en hörnsten för wrestling som vi känner den, bland annat tidsgränser för matcherna, vilket kunde leda till oavgjort och på så sätt fortsätta fejden mellan två wrestlare, signaturtekniker, och snabbare och mer ”flashy” grepp och tekniker, vilket gjorde att wrestlare kunde utveckla en personlig stil som fick dem att stå ut mer från gruppen. Dom introducerade även ett obskyrt koncept kallat Tag Team, gruppmatcher mellan fyra eller fler wrestlare. Detta var inte helt nytt men hade aldrig nått en större publik tidigare, och skulle komma att bli extremt populärt i framtiden, och synonymt med modern wrestling. De började även med att ha långtidskontrakt för wrestlarna i deras territorier, vilket gjorde att dom kunde ha längre fejder och storylines mellan två wrestlare, vilket också ledde till högre popularitet. Men wrestling hade fortfarande långt att gå. Rivaliteten mellan ägarna av de olika territorierna gillade inte konkurrensen, och politiken involverad i att bestämma en världsmästare började bli problematiskt, men 1948 formade en grupp av territorier National Wrestling Alliance, en löst sammanhållen allians mellan konkurrenter som tillsammans valde vem som skulle vara deras mest populära wrestlare. Den dåvvarande Mellanvästernmästaren, Orwille Brown, valdes att krönas som den första NWA World Heavyweight Champion, den äldsta världsmästartiteln som fortfarande existerar i våra dagar. Men inte lång efter skadades Brown i en bilolycka, och NWA valde att ge titeln till en man vid namn Lou Thez.
 Detta skulle så fröna för NWA’s framtida succe. Thez var nämligen precis vad som hade saknats sedan Gotch’s pensionering 30 år tidigare, en superstjärna som kunde dra publik vart han än reste. Som NWA’s främste wrestlare kom Thez att dominera sporten i över 20 år, och kom även att influera wrestling i andra delar av världen, särskilt i Japan. Det var också nu, i andra världskrigets spår, som en viktig del för wrestlingens framtid ökade i popularitet, nämligen televisionen. Tidigare hade wrestlingmatcher nästan uteslutande varit live shower som endast publiken kunde se, men i och med att TV introducerades till gemene man, fick territorierna ett helt nytt medium att nå nya fans med.

Lou Thez ca 1948
Där Lou Thez representerade ren atletisk talang, kom snart en annan sorts wrestlare att inta en plats i den nya eran. 1932 hade en man vid namn George Wagner debuterat i det dåvarande Texasterritoriet, men i början av 40-talet var han känd som Gorgeous George, den Mänskliga Orkideen. Wagner introducerade den flamboyanta, fuskande skurken, en hörnsten av wrestlingkaraktärer, där blont, oftast lång hår, färgglada rockar och en kontroversiell och överdrivet feminint beteende, något som var i princip helt okänt vid den här tiden. I och med TV’ns intåg så dök Gorgeus George upp över hela USA, och blev snabbt en legend, då publiken flockades till arenorna i hopp om att deras favorit skulle besegra George.  Det säjs att just denna provokativa stil var bland de bidragande orsakerna till TV’ns framtida popularitet. Wagner var dessutom en erfaren fribrottare, och kunde backa upp sitt skrytande och poserande med sin talang. Wagner och Lou Thez kom att mötas i ringen 1950 när Thez var NWA mästare, och Wagner höll AWA’s världsmästartitel.  Det var inte den sista gången Thez kom att mötas av den här typen av wrestlare, då han på 60-talet utvecklade en rivalitet med den nu legendariske ”Nature Boy” Buddy Rogers, något som kom från verkliga livet då Thez avskydde Rogers och de två aldrig kom överrens.

 Buddy Rogers ca 1961
I territorierna började saker också röra på sig, flera av de lokala ägarna ogillade hur NWA’s styrelse favoriserade vissa territorer över andra, och det blandat med olika dispyter angående pengar och scheman ledde till att Verne Gagne, den mest populäre wrestlaren och ägaren av Minneapolisterritoriet drog sig ur NWA i 1960 och grundade American Wrestling Alliance, en liga som kom att vara en skav i sidan på NWA under årtionden framåt. Det hela upprepade sig på östkusten, där Buddy Rogers och Vince McMahon Sr, tillsammans med veteranen Toots Mondt, drog sig ur NWA och grundade World Wide Wrestling Federation, idag känt som World Wrestling Entertainment eller WWE, den största wrestlingligan i världen. Det låg dock lång fram i tiden, och för tillfället var den amerikanska  wrestlingmarknaden uppdelad mellan AWA, NWA och WWWF. Lou Thez spenderade 50 och 60 talet som NWA’s toppstjärna, men reste också runt i Japan och Europa där wrestling nu börjat ta tag, men det kommer vi att gå in på mer i framtida artiklar.
 Buddy Rogers fick en hjärtattack 1963 och tvingades ge upp sin plats som WWWF’s främsta drag, och den rollen gick istället till den numera legendariske Bruno Sammartino, en italiensk immigrant som med nöd och näppe överlevt Mussolini och hans stövelbusar under andra världskriget, och som gymnasiestudent börjat med bodybuilding och wrestling.  Han blev en stor attraktion in det New York-baserade WWWF, och kom att hålla deras världsmästartitel i över 8 år, ett rekord som än idag aldrig brutits. Vince McMahon Sr, en affärsman som ärvt det gamla Capitol Wrestling territoriet från sin far, använde en strategi som involverade att använda en etnisk wrestlare som kunde tilltala de stora invandrargrupperna i New York City, vilket visade sig vara ett populärt steg. Med hjälp av Sammartino, Pedro Morales och senare även Billy ”Superstar” Graham kom WWWF att bli en svår rival för NWA. AWA å andra sidan fokuserade på atletiska wrestlare snarare än populism, och Verne Gagne, ägaren av AWA kom att bli deras främste mästare under större delen av territoriets existens, och efter honom gavs den platsens till Nick Bock-winkel, en annan erfaren brottare som vanligtvis spelade skurk. Samtidigt fortsatte NWA med sin dominans, och när 1970-talet började krypa in introducerades flera framtida legender. ”Nature Boy” Ric Flair, en framtida 16 gångers världsmästare debuterade i det gamla Mid-Atlantic territoriet 1972, men hans karriär tog nästan abrupt slut när han bröt ryggen i en flygkrash 1974. Han lyckades dock rehabiliteras fullständigt och kom att ge sig ut på en karriär som vara i över 35 år. Samtidigt hade han sina första matcher mot framtida rivaler ”American Dream” Dusty Rhodes, Ricky ”The Dragon” Steamboat, och den dåvarande världsmästaren Harley Race, som hade besegrat Terry Funk för NWA titeln 1973. 70-talet kom att bli grogrunden för dussintals legender, men det vore ett misstag att inte gå in mer på en av de främsta, nämligen Andre Rousimoff, mer känd som Andre The Giant.

Andre The Giant och Bruno Sammartino
Född 1946 i Grenoble, Frankrike, Andre led av sjukdomen Gigantism, en överstimulering av växtkörteln som gjorde att han under sin livstid växte till över 2 meters höjd, och gav honom ovanligt stora fötter, händer och huvud, samt en nästan övermänsklig styrka. Han kom att turnera världen runt fram till hans död 1993, och hade en legendarisk fejd med superstjärnan Hulk Hogan under hans glansperiod. Han var i princip obesegrad förutom en handfull diskvalifikationsförluster, och en registrerad förlust mot Hulk Hogan 1987. Detta kommer vi dock gå in på mer detaljerat i ett senare kapitel. Vi börjar nu närma oss slutet för territorie epoken  för amerikansk wrestling. Allt fler ligor började konsolidera sig ur NWAs territorier, både i USA, och utomlands. Det var 1984 när allt kom att förändras helt. Vince McMahon Sr var död, och hade lämnat WWWF till sin son, Vince Jr, som hade stora planer för framtiden, vilket skulle förändra ansiktet på wrestling för alltid… Men det är en senare historia.


Pengar gör lika mycket som piller?

Nr 2/2013
text CHRISTINA ERICSSON
 
Hörde på Radio Blekinge där Claes Wiridén, chef för handikappförvaltningen, berättade att Karlskrona är utvald i ett forskningsprojekt. Forskning från USA har visat att personer med psykisk funktionsnedsättning i allmänhet har sämre ekonomi. I förlängningen menar forskarna, att det ger ett sämre allmänt mående. Så lite mer i plånboken skulle göra livet lite lättare för dessa. Studien i USA har gett mycket goda resultat att pengar hjälper lika mycket som medicin. Så med detta vill de visa att medicineringen kan minskas genom att få en summa pengar som man får göra vad man vill med. För många blir tyvärr isolerade och mår sämre för att de inte har råd att unna sig någon aktivitet tillsammans med andra.
 
Projektet går till så att 100 personer får 500 kronor i månaden att spendera själva. Det pågår i nio månader. Under tiden blir de intervjuade om hur de upplever detta. I Ronneby finns en kotrollgrupp på 50 personer som inte får dessa pengar, men får svara på frågor om hur de upplever sin situation. Med denna studie vill forskningen visa att sociala insatser hjälper så att medicinering kan minskas och den onda cirkeln med mer medicinering kan brytas genom att man får råd att ta en fika på stan eller åka och hälsa på någon.

Studien är prövad av etisk nämnd, skatteverket och arbetsförmedlingen. De inblandade är väl införstådda med uppgifterna och att pengarna bara kommer i nio månader. Sen tar det ju tyvärr tid innan det blir en del av systemet. Så är det ju med all forskning. Studien är unik då den inte gjorts förr och lite kontroversiell på det sätt den utförs , säger Claes Wiridén. Om det visar sig att det fungerar så får man tänka om i kommun och landsting.

Att den kom just till Blekinge är tack vare att Kompetenscentrum i Ronneby gjort undersökningar om bl.a ekonomin hos psykiskt funktionshindrade.
 Forskningsledare är en man som heter Alain Topor, docent vid Stockholms universitet. Alain säger att: I den amerikanska förlagan uppvisade de inblandade en bättre: psykisk hälsa, funktionsnivå och självkänsla genom att ha råd med sociala aktiviteter.

Detta är spännande och vi återkommer med mer
information i nästa nummer.

Bang bang balans

Nr 2/2013
Gästkrönikör ANETTE BJÖRCK
 
– Går du omkring hemma hos dig och tittar på hur fint du har det, tar en kopp kaffe och berömmer dig själv för att du lyckats så bra med just allt?
 
Anette Björck; Jag är en kvinna – om jag har tur- i mitten av livet, med blicken riktad mot oupptäckta platser, nya intressen och upplevelser. Min ålder är spännande och samtidigt lite läskig. För att ny tid startar i livet; barnen flyger ut en efter en och plötsligt är man helt fri att flytta och göra vad som helst, hur skall jag förvalta denna frihet och alla val? Jag jobbar bland annat som grafisk formgivare, och mitt nästa yrke skall blir trädgårdsmästare och när jag dött vill jag återfödas till en katt.
 
Det händer inte hos mig. Ligger jag hemma på soffan med en bok så känner jag mig gräsligt onyttig, tittar mig omkring och noterar att blommor behöver vattnas, katthår skall rollas bort från pläden, duken borde varit renare och mer struken, vinfläcken på mattan borde bearbetas… plötsligt är det omöjligt att fortsätta att ligga där med en bok på magen.
Varför är jag sån?

När jag försöker stämma av hur bra eller dålig livssituationen är just nu hos mig själv, så tänker jag i tårtbitar. Inte någon svulstig gräddtårta utan formen av tårtbitar från en cirkel. Varje del motsvarar något som är viktigt för mig; relationen till barnen, relationen till mannen, meningsfull fritid,
framtidsplaner, tillfredställelse på jobbet o s v.

Ofta är det obalans i någon tårtbit, men förhoppningsvis är en annan tårtbit lite extra bra just då så att den totala känslan är att jag mår bra och att allt är rätt okej och kanske till och med fantastiskt ibland! Tyvärr fungerar inte allt av sig själv här i livet utan man måste ju göra vissa insatser, ibland får man ligga i som bara dem för att det skall fungera. Men ibland känns det som om man alltid kämpar och kompromissar och aldrig njuter av belöningen.

Nu är emellertid botemedlet för detta uppfunnen, mannen och jag reser bort! Ju mer vi är i behov av vila desto mer är vi på resande fot. Det behöver inte alltid vara till andra sidan jorden, det kan vara fullt tillräckligt att ta sig några grannbyar bort. Det behöver inte ens vara särskilt lyxigt, även om det uppskattas ibland.

Sista flykten från verkligheten som vi gjorde, var en tur till Skånes naturreservat Söderåsen. Ett boende hade hyrts vid en bondgård mitt i reservatet. Tanken var att vi skulle ställa bilen några mil därifrån och vandra till stugan, bo över och ta sig tillbaka till bilen längst en annan väg. Ryggsäckarna var packade, mat inhandlad och vi var ordentligt klädda för två dagars vandring på Söderåsen. Förväntansfulla körde vi från Karlskrona arla morgon, men när vi började närma oss målet insåg vi att vädret var hemskt! Isande vindar som hittade in i varje skrymsle och vrå bet i ansiktet så
kinderna domnade.

Raskt fick vi ändra våra planer, vi åkte till vår bondgård, installerade oss och tog en promenad som berättigade oss till en helkväll framför kaminen i stugan. Stugans inredning bestod av allt sådant gårdsfolket inte längre ville ha, bråte från femtiotalet fram till nutid. Det var inte överdrivet rent i stugan – men vad brydde jag mig om det, vi var ju bortresta och på köpet gäster!

Kvällen tillbringades lojt nedsjunkna i fåtöljer framför brasan, utrustade med mat, choklad och ett gott vin läsandes gamla serietidningar som vi hittat i en hylla. Vi valde omsorgsfullt ut vilka vedklabbar som skulle eldas, tittade i kartor över Söderåsen men framför allt så ”var” vi bara, när det släcktes för korna i ladugården mittemot så var det nattdags. Vilken underbar harmonisk kväll, så nöjda vi kände oss när vi
kröp till sängs.

På morgonen efter noterade vi att husmusen hade tuggat sönder och bajsat på vårt frukostbröd så blev det ett litet fniss -och inte ett hysteriskt anfall med anklagelser mot den oansvarige bonden som hyrde ut hus med sanitär ohyra! Vi var i balans med oss själva, varandra, världen och var nu redo att göra ett besök i vardagen igen!  Ni har väl hört mamma Mu och kråkan sjunga ”Bang bang balans, och inte hålla i sig någonstans”, balans får man genom att träna, och jag tillhör dem som måste träna mycket ibland.


Filmrecensioner i fyra rutor

Nr 2/2013
av MAGNUS HENRIKSSON

Anstaltstankar

Nr 2/2013
av Henrik Magnusson