Kost och mental hälsa

Nr 2/2013
text KARIN MATTSSON-COLL
 
En fortsättning på ”I Sundhetsrevolutionens spår”
från nr 5/2012
 
Varför mår vi inte bra idag, när vi har det så bra? Hur ser vår vardagsmiljö ut? Vilka fällor finns det?
Varför ökar andelen barn med livsstilssjukdomar, som bara borde drabba äldre människor? Är det för att vi envisas att proppa i dem socker och onyttig mat?

Många svar om detta och mer därtill hittar du i boken Kärnfrisk Familj så gör du! – Livsstil utan socker, stress och kemikalier. Förändrar din vardag för alltid.
Av Ninka-Bernadette Mauritson och Morten Mauritson.
Storebror Bertram och lillebror Melvin medverkar också.
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld. Finns på Bokia bl.a

Hur går det att lindra autism och hyperaktivitet?
Över 60 % av vår hjärn-och nervvävnad består av fett, som kan delas in i två grupper av fettsyror: omega 3 och omega 6. Studier och aktuella forskningsresultat runt om i världen visar att brist på omega-3-fettsyror bidrar till psykiatriska, neurologiska och utvecklingspsykologiska problem.

Barn med autistiska drag, ADHD eller hyperaktivitet lider ständigt brist på dessa fettsyror, särskilt omega-3.
Professor Paul Schaltock från Autism Research Unit, säger att omega-3-fettsyror är ett seriöst alternativ till Ritalin. Återuppbygg tarmsystemet enligt läkaren Natascha Campbell-Mc Bride från Cambridge. Hon är också mamma till en autistisk son. Första åtgärden är att förstärka immunförsvaret och som en följd av detta utesluta vissa födoämnen.

Redan Hippokrates på de gamla grekernas tid yttrade sig:
”Roten till människans hälsa finns i tarmsystemet”.
Hippokrates kallades för läkekonstens fader.

Det är vanligt att många autistiska barn föds med en dålig tarmflora. När de slutar amma och ska gå över till fast föda försvagas immunsystem och matsmältning. Barnen får brist på nyttiga bakterier, näringsämnen, vitaminer och livsnödvändiga (essentiella) fettsyror. De färdigheter som barnet förvärvade när det ammades försvinner och ”går förlorade”. Detta påverkar språkutvecklingen, beteendet och den sociala kompetensen.

Dessa barn är mycket känsliga mot antibiotika, steroider och stress. Därför är det bra att välja färsk fisk, nötter, fröer, grönsaker, frukt och soppor. De behöver och måste få i sig mjölksyrabakterier och annan probiotika, som är nyttiga bakterier för att återbygga och stärka tarmfloran.
 Ett tips är att utesluta kemikalier, socker och mjölk. Ge kosttillskott:  nyttiga oljor, vitaminer och mineral ämnen som finns i s. k bars. Smakar riktigt gott. De finns att köpa i Skärva Ekobutik, apoteket eller Willys. Alla har olika sorter. Säkert finns det på många fler ställen.
   
De olika råden om hur man ska lindra autism och hyperaktivitet kommer från Dr Kenneth A.Bock, som de senaste sju åren har behandlat barn med autism, Aspbergers syndrom, ADD , ADHD och barn med andra beteendestörningar.
 Dr Kenneth har blivit en av de ledande experterna inom DAN-Network – Defeat Autism Now! På olika sätt och i flera olika sammanhang har han hjälpt 100-tals barn till att få ett bättre liv. Han har haft stor framgång i behandlingen av kroniska sjukdomstillstånd med kompletterande medicinska metoder.

Låga värden av stresshormonet kortisol hos unga med ADHD
I denna studie, som är publicerad av Psychiatric Research,  har man kommit fram till att kortisol är ett hormon  som är av central betydelse för vår förmåga att anpassa oss till krav från omgivningen. Detta meddelas från Frank Lindblad, som är forskare vid institutionen för neurovetenskap i Uppsala. Han svarar gärna på frågor och har telefonnummer: 018-6118887 eller e-post: [email protected]

Åter till mamma Ninka som vill dela med sig av sina erfarenheter och vill ge föräldrar nytt hopp, när det gäller autism och hyperaktivitet.

7 steg i rätt riktning:
* Ta bort gluten, komjölk, som innehåller kasein. De är molekyler ur mjölkprotein, som är svåra att bryta ner för omogna tarmsysten.
* Ta bort socker, som kan fungera som ett gift för en del barn!
* Motion minst en timme varje dag, gärna tillsammans med barnet.
* Lugn och ro, hjärnan måste få vila för att kunna återhämta sig. Pröva att stänga av TV:n eller begränsa tiden vid datan för kvalitetstid.  Inga dataspel som hetsar med sitt snabba skiftande av information och pockande på svar – skapar stress.
* Ge barnet/tonåringen probiotika dvs. en bakteriekultur som finns i kosttillskott och i mjölksyrade frukt och grönsaker. Fiskolja, linfröolja och kokosolja obs! Inte kokosfett!
* De här barnen behöver äta detta varje dag, för att få inre och yttre balans.
* Bada barnet eller ge det fotbad med Epsomsalt. Det finns i Skärva Ekobutik.
* Kom ihåg att det finns många glutenfria produkter så som majs, hirs och bovete.

Du som vill veta mera kan gå in på följande sida:
www.sundhetsrevolutionen.dk

Dr Kenneth A. Bock har kommit ut med en bok på Amazons
förlag. Den heter: Healing New Childhood Epedemier:
autism
ADHD
astma
allergier

Genom boken har han både indirekt och direkt
hjälpt 1000 barn hittills.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0