Livet bortom hörnet

Nr 2/2013
text CHRISTINA ERICSSON
foto HELENA JÖNSSON
 
Vad har man för värde som barnhemsbarn. Varför fick han ingen kärlek. Varför brydde sig ingen om honom. Hur tänkte sig de ansvariga för konsekvenserna.
 
Joakim Mostberg och Martin Hult har hållit i en presskonferens om sin nya uppsättning på teaterhimlen. Teaterföreställningen heter Mellan himmel och jord. Den handlar om Patrick när han under perioder växer upp på ett barnhem på 70-talet och hur livet blev för honom. Martin och Joakim vill på detta sätt göra ett konstnärligt inlägg i debatten om ”samhällets styvbarn” genom att berätta Patriks version. Detta fenomen är något som det ofta fortfarande blundas för. Under lång tid har ingen velat kännas vid dessa barn som vuxit upp på barnhem i den känslokalla värld som rådde där. Hade de egentligen det bättre på barnhemmen än hemma? Frågan är nog lika aktuell idag.

Patrik och Joakim. Joakim är den som ska gestalta Patrik i pjäsen
Mellan himmel och jord. Pjäsen är ett inlägg i debatten om
“samhällets styvbarn” .

Patrik blir tidigt stämplad som problembarn. Han kan inte sitta still och koncentrera sig. Men han berättar att han under en tid själv jobbade på skola som vuxen. Patrick berättar också om tider med stark ångest och självmedicinering. Han har haft ett flertal kontakter med psykiatrin med bl a inläggningar på avdelning. Det finns ett flertal olika diagnoser i bagaget från olika läkare där de flesta bara tittat i hans papper och gjort sin bedömning utan att vare sig titta honom i ögonen eller prata med honom. Ville de inte höra hur det blev för Patrik. Ville de inte kännas vid hans upplevelser av vad kärlekslöshet och otrygghet gör med ett barn. Nu har han fått diagnosen ADHD. Det har varit ett liv med både mörkaste förtvivlan med sina demoner inombords och också glada, positiva minnen bl a har han en dotter från ett tidigare förhållande.

Pjäsen är en enmansföreställning som Joakim Mostberg spelar. I utförandet utgår Joakim också en hel del från sig själv. Detta är som de säger en motvikt till ”blingteve” som gottar sig i tragiken men struntar i människan bakom. Denna historia tog sin start när Patrik ringde i ren desperation till sin vän Martin, den sista gången han blev inlagd.( Nu håller han sig ifrån psykiatrin.) Han ville göra något med sitt liv och tillsammans kom de fram till att det skulle bli en pjäs. Men det har varit jobbigt att rota i det gamla för Patrick.

Denna pjäs är skriven av Martin Hult som också jobbar som tv-journalist och är god vän med Patrick. För regin står Johan Westermark och producenter och projektledare är Marre Jonsson och Louise Lindén.
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0