Stalking

Nr 2/2013
text JOHANNA LEWÉN
 
”Jag ska döda dig”, ”Om inte jag kan få dig ska ingen annan få dig” eller ”Jag hatar dig, din fula kossa”. När du hört dessa hårresande trakasserier utan att vidtagit åtgärder är det på hög tid att du gör det.

Dessa obehagliga trakasserier är klassificerats som stalking. De flesta tror att stalking är någonting som endast händer kändisar, men är tyvärr inte fallet. År 2012 rapporterades att ca 150 000 svenskar är offer för detta brott. Enligt BRÅs undersökning där 400 personer medverkade, visade att var tionde person har varit drabbade av stalking. Merparten av dem har valt att inte anmäla till polisen då de ansett att situationen inte varit så pass allvarlig och att de kunnat hantera det själva, men i en del fall har offret varit för rädd för att anmäla den så kallade stalkern.

Förföljelse i Sverige specificeras i form av hotelse, gör ovälkomna besök, ringer upprepande gånger och skickar sms, brev och mejl med oftast kränkande och hotfulla innehåll.
I dagens läge finns det ingen lag mot stalking i Sverige, men problemet är känt. I regeringsbrevet 2012 anges det att BRÅ skall införskaffa kunskapsunderlag avseende stalking. Dessa uppdrag är bland annat att se huruvida man följer lagen om kontaktförbud.

Trots det välkända problemet förföljelse, är det väldigt få länder världen över som har en lag mot stalking. Till de länder som har en lag hör USA, Canada, Italien, Japan och Storbritannien.
 Världens första lag mot stalking kom 1990 i Kalifornien, USA. Lagen var en följd efter ett antal högprofilerade brott under 1980 talet. Inom tre år hade alla andra delstater i Nord Amerika en lag mot förföljelse.

Enligt den amerikanska kriminalpsykologen och stalkingoffret, Michelle Ward, kan vem som helst bli utsatt för stalking. Det beror inte på dig som person, utan på gärningsmannen.
Hon ger tips på hur du kan upptäcka mönstren hos en stalker;
* Var observant ifall personen kan verka dominerande kontrollerande i t. ex din klädsel, vänskapskretsar och utseende.
* Extrem svartsjuka, irrationell misstänksamhet eller aggressiv som får dig att känna obehag.

Den 7:e november 2012 hade det svenska programmet Stalkers premiär på TV3 med Hasse Aro som programledare. Tillsammans med 5 medarbetare försöker han hjälpa personer runt omkring Sverige som är offer för stalking, varav ett avsnitt tar plats i Karlskrona.
 Bland de som hjälper Hasse Aro är förföljelse experten Agneta Syrén, som skrivit flera böcker om ämnet.
Agneta Syrén ger här nedan exempel på vilka typer av stalking som är de vanligaste;

* Den före detta partnern; vanligaste typen som är okapabel att släppa sin före detta. Detta är också den farligaste typen och som man ofta förknippar med våld.
Tre exempel på personlighetsdrag: 
 – Bristande förmåga på empati.
 – Lida av storhetsvansinne.
 – Lättkränkta.
* Den hämndlystne; en person som av någon anledning vill få rätt eller upprättelse genom delvis trakassera eller förfölja personer.
* Den socialt inkompetente; vet inte hur man ska föra sig i ett socialt sammanhang med andra. Oftast har denne svårt att förstå hur andra kan vara av en annan åsikt än honom/ henne.
* Erotomanen; en psykisk sjukdom som omfattar vanföreställningar. Oftast vet personen inte om det och har därför svårt att söka hjälp. Ett exempel på denna typ av stalker är John Hinckley Jr. som förföljde aktrisen Jodie Foster. För att vinna hennes kärlek utförde han ett mordförsök på den dåvarande amerikanske presidenten Ronald Reagan.

Om du är offer för stalking ger Agneta Syrén tips på hur du skyddar dig mot stalkern i fyra steg;

Steg 1)
Skaffa larm och ändra på dina vanor. Det första som privatperson är att se över sina egna och sina näras fysisk säkerhet. Polisen kan i många fall hjälpa till med överfalls larm. Skaffa eget larm; larmet bör omfattas av följande;
1) Inbrottslarm som aktiveras då du lämnar bostaden.
2) Bråklarm som omfattas av rökdetektorer och tryckknappar.
Förändra dina vanor. Lämna bostaden vid olika osammanhängande tider. Kör olika vägar till och från jobbet. Ställ bilen i ett garade om det finns tillgång till detta. Om garage inte finns som lösning, parkera på ett upplyst område. Parkera inte på samma plats varje dag.

Steg 2)
Minska riskerna vid elektronisk kommunikation.Byt och skaffa hemligt nummer. Spara det gamla numret vid övergången och spara alla meddelanden som lämnas av stalkern för eventuella polisanmälningar. Logga tid och datum. Med mobiltelefonen gör du samma sak som med hemtelefonen. Får du sms, så skriv ner ordagrant dess innehåll och logga sedan tid och datum då polisen kan stänga av numret/mobilen som används för stalking. Skaffa ny mejladress, men spara alla meddelanden från din stalker, då detta kan användas som bevis vid en eventuell framtida rättegång. Spara allt digitalt i papperskopia (sms och mejl). Be en vän gå igenom alla mejl och sms och se om stalkerns humör förändras med tiden. Se om stalkern blir mer hotfull och om hans/hennes psyke förändras.

Steg 3)
Underrätta stalkern. I början av stalkingen ska du säga till honom/henne att du inte vill ha någonting med denne att göra. Även detta måste sparas som kopia. Skicka även epost med ”nej” och spara detta. Besvara ett samtal där du spelar in att du sagt nej och lägg ifrån dig luren i syfte att spela in hela samtalet. Besvara ej utan låt det gå en stund och lägg sedan på.
Om du sagt nej och denne ändå fortsätter så gör denne sig skyldig till ofredande. Var uppmärksam. Om stalkern uppfattar att skyddsåtgärden vidtas kan han/hon tappa kontrollen och beteendet eskaleras. Spara all form av kommunikation.
Var uppmärksam på din omgivning och säkerhet.
När det finns bevis att denne ofredat kan åklagare ta beslut om kontaktförbud.
 
Steg 4)
Kontaktförbud. Med bevisen som du samlat in kan du ansöka om kontaktförbud mot personen. Anmäl inte alla händelser på en och samma gång. Gör istället flera anmälningar under tiden och anmäl alla ofredande och olaga hot som riktas mot dig.

Vad som också är extremt viktigt att komma ihåg här är att inte bara kvinnor utsätts för förföljelse, utan även män kan bli offer för detta. I USA visar statistiken att 40 % av alla anmälningar som kommer in varje år är av män.

 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0