To the bitter end

Nr 2/2013
text CHRISTINA ERICSSON
 
En utställning om Tutankhamon har visats i Malmö. Jag var där och blev tagen av historien som berättades och föremålen som visades från hans grav. Det var en historia om människoöden.
 
Tutankhamon, kung av Egypten. En ung sådan. Han levde mellan 1332 till 1323 f. Kr. Han blev alltså bara nitton år. Det som grep mig var tragiken i hans liv. Han var sjuklig, antagligen hade han någon sorts skelettsjukdom pga inavel. Hans föräldrar var syskon för på den tiden arrangerades äktenskapen. Och särskilt hos kungligheter arrangerades äktenskapen bland syskon för att föra gudomligheten vidare. Bland vanligt folk gifte de oftast bort sina barn med kusinerna. Tutankhamon hann trots allt med en hel del under sin korta levnadstid. Bland annat så återinförde han månggudsdyrkan. Till prästernas glädje. Något som hans far tagit bort före honom. Till  prästernas sorg. Mer som gjordes var att ta tillbaka den gamla huvudstaden till ny igen. Så Tutankhamons uppgift i den Egyptiska historien blev att ställa tillrätta.

Den unge kungens privatliv var på gott och ont. Hans äktenskap med en äldre halvsyster blev mycket lyckligt. De båda tonåringarna sågs ofta ihop. Men deras lycka vändes i stor sorg då de fick två barn som dog tidigt. De sörjde något oerhört vilket inte var vanligt på den tiden och balsamerar kropparna. Till slut dör även Tutankhamon, bara nitton år. Av vad forskas det fortfarande om. En del tror han blev mördad. Av sin rådgivare som så klart själv ville komma till makten eller pga de politiska spänningar som blev i landet under hans regeringstid. Eller också drabbades han av malaria. Det avgörande är hur svårt man vill göra det för sig. Var det konspirationer på hög nivå eller en vanlig mygga som avslutade hans liv.

Men det ska dröja 3300 år innan hans grav hittas. Av Howard Carter den 26 november 1922. Han drömde redan som barn om det spännande Egypten hemma i England. Han läste allt han kunde komma över och kom redan som sjuttonåring till Egypten. Funderar. Över ditt liv. Jag ska som 17-åring resa till ditt land. Och få se på nära håll. Du som 17-åring sörjde två barn som dog tidigt. Jag har läst och försökt förstå ditt liv. Du föddes till kung, men vad hjälpte det. Du dog så ung. Livet börjar ju vid den åldern. Första jobbet för Howard blev att som tecknare avbilda föremål och inskriptioner från utgrävningar. Snart fick han leda egna utgrävningar i Egypten. Men alla var plundrade som hittades. Tanken växte mer och mer att det finns en kunglig grav till där. Tutankhamon var inte så känd i historien pga hans korta tid i livet och för att efterträdarna tog bort mycket som påminde om Tutankhamon efter hans död. Men Howard nystade i detta och trodde att det skulle finnas en grav av honom. Men skulle den också vara plundrad?

För att göra denna utgrävning behövdes pengar, som han också fick genom att han träffade en miljonär. Denne miljonär hette Lord Carnarvon ,en engelsman som var starkt intresserad av Egypten. Efter första världskriget startade Howard sin utgrävning men det skulle dröja fem år innan graven hittades och då var Carnarvons pengar i stort sett slut. I februari samma år blir Egypten självständigt från Storbritannien. Så det blir Egypten själv som får behålla alla skatterna. Men de blir kända, superkändisar milt sagt, för graven är inte plundrad. Där är fullt av ”underbara ting” som Carter uttrycker det till Carnarvon när de kommer igenom förseglingen av graven. De har gjort ett av historiens största arkeologiska fynd. Där finns massor av föremål. Gjorda i guld. Jag har letat. Gud som jag letat. Efter din grav. Visste att den fanns. Och nu. Äntligen. Står jag här och ser. Det är fantastiskt. Det tar Howard tio år att katalogisera alla föremål. Men där vänder lyckan lite mot honom. Carter blir betraktad som lycksökare och får inga fler sådana jobb. Han flyttade tillbaka till England och skrev en populär bok i tre band om Tutankhamons grav, men tjänade i övrigt inga stora pengar på sin upptäckt. Howard drar sig undan rampljuset och avlider i mars 1939 efter en längre tids sjukdom, 65 år gammal. Lord Carnarvon är redan död. Han dog strax efter upptäckten av graven. Förmodligen av en bakteriesjukdom från en mygga, men många tror på en förbannelse som lagts över gravkammaren.

Uppgång och fall. Fantastisk rikedom, följt av sjukdom och glömska. Likheterna i dessa liv är slående.
To the bitter end.
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0