Bob & kälken

text LEIF KÄLLBERG
Nr 6/2013
 
 
Bob som var sex år gammal hade fått en ny kälke. Det var en rattkälke och den var gul. Leif däremot hade fått en spark med ratt. Bob ville inte visa att han tyckte att det var mera praktiskt att sparka sig fram. Så för att glädja sina föräldrar som hade köpt varorna höll han masken. Innerst inne tyckte han också att man kunde glädjas över kälken som passade bra i isiga nedförsbackar.

På söndag blir det tävling i kälkåkning i isbacken Gatta på stan. Bob såg fram emot tävlingen som gjorde att hans föräldrar hade köpt just kälken åt honom. Det var visserligen bara tisdag idag men några dagar går så fort. Vad Leif skulle använda sparken till var att använda till affären i halkan. Man kunde sätta matvarorna på sitsen och stå baktill och sparka sig fram. Ove som var den äldste sonen hade man slagit på stort till och köpt en moped på hans femtonårsdag. Det var oroligt i parken på kvällen. Det var ynglingarna som hade börjat röka och måste ha pengar till cigarretterna. Ove tjatade hemma på kvällen om cigarrettlimpor till extrapris. Leif som var tio år gammal ältade fortfarande vad bra sparken var och gladdes över den. Han gjorde också stora ögon över mopeden och försökte få mamma att lova sig också en moped när han
fyllde femton år.

Grannen hade köpt hund. En stor schäferhund ingick numera i hans ägo som vakthund. Grannen Hans var en frejdig typ ursprungligen från Göteborg. Där vilade inga ledsamheter utan det var bara klackarna i taket. Ove hade också försökt att stjälas mopeden ifrån så han ville använda vakthunden om nätterna. Hans var då så pass just att han lånade ut hunden för en kortare period. Dröm om Oves förvåning när det visade sig vara hans bäste vän Dennis som var tjuven. Dennis svor över fasttagandet och kunde inte förklara sig med mindre än att han velat tillskansa sig mopeden.

Det var söndag och feststämning över kälkåkningen i den backe där tävlingen skulle äga rum. För Bob var det extra spännande eftersom han hade den enda nya kälken. När tiotalet åkare hade åkt var det Bobs tur. Han satte fart och lyckade att få den bästa tiden efter en rejäl satsning. Bob hade vunnit tävlingen och visste inte till sig av lycka. Han bjöds på hamburgare med pommes frites och var nöjd med dagen. Ove var den ständigt närvarande eftersom det ingick i hans föreställningsvärld att vara det. Han visste inte till sig av omsorger över syskonen och verkade alltid för det. Ove hade också skaffat flickvän och även om mamma och pappa tyckte att det var väl tidigt även om Ove snart skulle fylla sexton år.

Det hade öppnat en ny arbetsplats på stan. Ett större varuhus hade just slagit upp portarna centralt. Ove och hans kamrater vaggade omkring varuhuset när ledningen för affärskedjan lade aspekter på det eftersom man var rädd för busliv. Polisen tyckte att varuhusledningen skulle ta det lugnt eftersom man inte förknippade Ove och hans kamrater med gangsterliv. Det hade blivit helg igen och varuhuset var nu etablerat och redan bortglömt som intresseområde för ynglingarna. Ove och hans kamrater hade ett eget intresseområde och det var motorer, mopeder och motorcyklar samt bilar. I takt med att adertonårsdagen närmade sig innebar det också problem. Kälkåkningen för Oves lillebröder var redan bortglömd. Det hade återigen blivit en andra vinter och sommaren hade bara snabbt återigen försvunnit alla intressanta händelser.

Ove hade fyllt aderton år och tiden hade bara rasat igenom från hans femtonårsdag. Bob var nio år och Leif var tretton år gammal. Det önskades friskt från Oves sida till adertonårsdagen, men han fick svaret från föräldrarna att han fick köpa bil på egen bekostnad . Ove gick ut och dansade och roade sig eftersom det var en gång i livet man var aderton år. Han hade också gjort slut med flickvännen som hellre ville ha någon med tumme med sina föräldrar. Det innebar att flickan Yvonne ville ha bil för att ställa upp som flickvän och Ove ville inte krusa henne. I samband med danserna på lördagskvällarna träffade Ove också en bilförsäljare som tyckte att Ove skulle ta körkort och också han bli bilförsäljare. Ove hade också träffat en förstående flicka som tog hans parti för dom som ville använda sig av honom. Den närmaste att försöka använda sig av honom var just bilförsäljaren som också visade sig vara delägare i en rekommendabel bilskola. Ove bestämde sig dock för att inte använda sig av den bilskolan men en konkurrent till försäljaren. De två småbrorsorna var också en black om foten eftersom de inte ville ha en brorsa som inte hade något för sig hemma. Ove bestämde sig för att försöka sig på att börja i en dammsugarförsäljarekurs för att tjäna pengar till körkortsutbildningen. Kursen var bra och Ove sålde sina första dammsugare genom att förflytta sig just per moped. Mopeden hade hängt med sedan femtonårsdagen och snart var Ove på fötter ekonomiskt.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0