Länge leve enkelspårigheten

text & foto CHRISTINA ERICSSON
Nr 6/2013
 
Hur är det med koncentrationen? I dagens läge då alla ska klara av att göra så mycket samtidigt. Myten om simultankapaciteten. Den har blivit upphöjd till en dygd och frågan är varför? Hur gick det egentligen till? När vi i dagens läge ska göra så mycket samtidigt.

Ta en jobbannons t ex där företagen frågar efter personer som kan hålla många bollar i luften och dessutom i högt tempo. De fiskar efter „multi tasking“ d v s att man kan prata i telefon samtidigt som man skriver sina mejl.

Annat var det förr. Då var det viktigt med var sak på sin plats, något som kräver koncentration.Förr kallades det lat mans börda när man bar iväg med allt lass i famnen istället för att gå två gånger, då man tappade hälften på vägen. Inte skulle man ropa hej innan man gått över bäcken heller. Det var ordning på den tiden. Idag är det tvärtom. Bär allt samtidigt som du skriker hejhej mitt på bron och står där viftandes när du försöker samla ihop bollarna och undvika bulor i huvudet.

Förr i tiden var vi inte hela tiden uppkopplade och nåbara på internet och mobiltekefoner. Vad lär vi våra barn där vi sitter och krafsar på våra paddor planlöst?

För att få frid, vad ska man ta sig till egentligen? Bosätta sig långt ut i skogen bort från all civilisation, dit täckningen ännu inte når. Men vi får snabba oss, för telemasterna blir fler och fler.

Alla bollar vi ska hålla i luften. Nu är det cirkusakrobatik på hög nivå.Vi ska laga mat, hjälpa barnen med läxorna och skicka sms samtidigt på telefonen. Själv vill jag bara klappa katten för den sköna konstens skull att få vara enkelspårig.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0