Star wars - då och nu

text PERLUKAS ZETTERQUIST
Nr 6/2013
 
En gång för länge sedan i en galax långt, långt borta …

Star Wars, vad är det? Star Wars är en filmserie som satte sitt frö den 25 maj 1977 i USA som regisserades utav filmregissören George Lucas, som fick många att häpna av förundran. Film hade nått en ny revolutionspunkt. Det sätt som Star Wars hade filmats var storartat. George var före sin tid.

George föddes 1944 den 14 maj och växte upp på en valnötsfarm i Modesto, Kalifornien, USA med sin familj. Som barn var han intresserad av rymden, men hans karriär började inte riktigt där. I senare tonårstid gick han på Thomas Downey High School och var intresserad av Drag racing, så han planerade att bli en professionell racerförare, men den 12 juni 1962 hamnade han i en trafikolycka. George låg två dagar i koma och därefter betraktade han sin karriär som racerförare, avslutad.
   Han bestämde att plugga vidare på Modesto Junior College innan han fortsatte in på University of Southern Californina Film School. Här gjorde han flera kort filmer. Där av han skapade Electronic Labyrinth THX-1138: 4EB som fick första pris på 1967-68 National Student Film Festival. George fick samma år ett stipendium av filmbolaget Warner Brothers som här George fick sin filmkarriär. Han skulle här se över skapandet utav filmen Finian´s Rainbow som var regisserad utav filmregissören Francis Ford Coppola. George och Fancis blev goda vänner och skapade 1969 bolaget American Zoetrope. Som deras första projekt var att göra George kortfilm THX-1138: 4EB till en långfilm som utgavs 1971. Samma år gick Francis till produktionen utav Gudfarden som utgavs 1972 och George startade sitt eget bolag Lucasfilm Limited Company.

1973 skrev och regisserade George filmen Sista natten med gänget som fick: Golden Globe och fem Academy Awards nomineringar. Detta gav honom kicken han behövde för sitt nästa stora äventyr, skapandet utav Star Wars. Från 1977 med Star Wars: Episod 4 - Ett Nytt Hopp, 1980 Episod 5 - Imperiet Slår Tillbaka, 1983 Episod 6 – Jedins Återkomst, 1999 Episod 1 – Det Mörka Hotet, 2002 Episod 2 – Klonerna Anfaller, 2005 Episod 3 – Mörkrets Hämnd, sist kom en animerad film 2008: Klonkrigen som var första avsnittet till den animerade serien Klonkrigen som kom ut samma år. Varför George valde att göra episoderna 4 – 6 först finns bara teorier, som att George tyckte att den dåvarande tekniken på 70-talet inte var tillräcklig för episoderna 1 - 3 , för att skapa spänning, få fans att diskutera, för att dra in mer pengar till att göra marknadsplaner och nya filmer.

Efter många års slit gick George i pension och sålde Lucasfilm till Disney för drygt 4 miljarder dollar 2012 och här efter fortsätter Star Wars med Episod 7 som regisseras utav J. J Abrams känd för bl.a. serien Lost och planer finns för Disney att fortsätta med episoderna 8 – 9 och möjligen ända upp till 12.  Rykten sprids om Star Wars Episod 7, men det som står klart är att den kommer till biograferna 2015.

Det har betytt mycket för många, mer än bara som filmserie. Den har genom tiden präglat mycket som t.ex. religion, teknik, livsstil osv.  Det är ett helt universum fullt med mysterier som bara väntar på att bli upptäckt.
 Det kan ses många skildringar till religioner som ex. att en utav huvudkaraktärerna – Anakin Skywalker, blev född i en jungfrufödsel som Jesus, Jesus var utvald av Gud/ Anakin av Kraften, Jesus skulle offra sig för människans synder/ Anakin ge balansen tillbaka till Kraften, strider mellan ont och gott osv.  Många har tagit Star Wars som religion och skapat ”Jediism (goda)” och ”Sithism (onda)”, men mer eller mindre som ett skämt.
 Star Wars har det typiska spektret för fantasy med strider mellan ont och gott, där en enkel pojke blir lärd av en mästare, får ett magiskt föremål, möter och besegrar ondskan, får prinsessan och halva kungariket.
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0