buskaid

text KARIN MATTSSON - COLL
foto AnnagGordon flickr.com
 
Buskaid ett projekt i Sowetos kåkstäder. 1992 grundades Busk av Rosemary Nalden tillsammans med 120 professionella kollegor. Ett projekt som sändes i 16 olika radiostationer 1992. 2013 den 4 oktober sändes ett speciellt program i TV-4, där Buskaid presenterades.
 
 Hur idén om Buskaid föddes?
Kvinnan bakom allt föddes i England och utbildades på Nya Zeeland, där hon examinerades som filosofie kandidat i konst och språk. Senare skulle hon studera viola och sång vid Royal College of Music i London. Rosemary Nalden, som hon heter, frilansade i London i 25 år, som en ledande medlem i orkestrar och ensembler. Alla hade de specialiserat sig på tidig musik. Rosemary har spelat tillsammans med flera dirigenter och gjort många inspelningar tillsammans med dem.

1992 grundade Rosemary Buskaid tillsammans med hjälp av 120 professionella kollegor. De gjorde ”reklam” för Buskaid i 16 radiostationer i Sydafrika. På två timmar hade de fått ihop 6000 pund till unga musiker i kåkstaden i Soweto. Det finns fonder i Sydafrika och England och man ordnar med lotterier och säljer sina CD-skivor. Buskaid gör många olika konserter och framträdanden. Buskaid Soweto String Projekt etablerades av Rosemary Nalden 1997. Idag finns det 100 studenter från 4 till 30 år och 12 lärare. Från början var huset byggt för 35 elever och 2 lärare. Därför försöker Buskaids fond samla ihop 5 miljoner till ett nytt hus. 1999 hade the Buskaid Music School 7 olika studios, ett musikbibliotek och en stor repetitionssal. Buskaid Music School är en drivande positiv kraft som påverkar hela kommunen. Varje medlem har sin egen historia att berätta om vad detta projekt inneburit för livet. Det finns barn som föddes på ett sopberg och som idag är fosterbarn, eller flickan som var 8 år och kom och anmälde sig själv. Hon är där varje dag i veckan.

Hur många begåvningar hade blivit oupptäckta utan detta projekt och hur många finns det i samhället som bara ber om en chans? På TV-skärmen ser jag lysande, levande, fokuserande ansikten med totalt engagemang. AIDS härjar och HIV och i plåtskjulen finns det ingen medicin. Vad kan då kärleken till violinen innebära med inspirerande, hängivna lärare som kommunicerar med ett globalt språk – musik!

Buskaid har en vision:
Alla kåkstadsbarn ska få möjlighet att kanalisera sina kreativa energier och talanger genom att få lära sig spela klassisk musik på högsta internationella nivå.

Uppdraget är:
Att lära barn från mycket fattiga förhållanden att spela ett stråkinstrument och sträva efter att uppnå högsta möjliga standard. Att uppmuntra och stödja de mest talangfulla eleverna att utforma och bilda en egen professionell orkester unik i spelstil och valet av repertoar. Att träna och uppmuntra ett litet urval av de mest talangfulla barnen/studenterna att bli stråklärare på hög professionell nivå. Att lära en del till instrumentmakare och kunna erbjuda arbetstillfällen till den lokala ungdomen och som en följd av detta kunna tillverka Buskaids egna handgjorda violiner,
violas och celli m.m.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0