Skitfiske

Nr 4/2013
text & foto CHRISTINA ERICSSON
 
Min sambo fick för sig att vi skulle ut och fiska. I havet. Närmare bestämt på Hasslö vid Tjuraviken. Vår semester hade börjat och han var sugen på att pröva lyckan, eller rättare sagt, att det skulle bli ”skitfiske”. Dessa fiskenördar vill att man önskar ”skitfiske” för det ger tur. Vädret på tv:n sa att det skulle bli soligt dagen efter så vi packade in spön och beten i bilen så att det skulle vara klart på morgonen efter. Vi skulle åka ut tidigt bestämde vi, för det är då det är bäst säger expertisen. Vi förberedde allt på kvällen, stekte ägg att ha på mackor och plockade ut en vetefläta ur frysen.

Natten blir sömnlös. Jag är spänd och förväntansfull. När Dan, som min sambo heter, viskar: Är du vaken? Har jag precis somnat in, kl 6 på morgonen! Kommer upp och hinkar i mig tre koppar kaffe för att få upp ögonen. Tittar ut. Det är en fin morgon. Tidiga sommarmorgnar har något speciellt över sig. Alldeles stilla och tyst, förutom fåglarna som sjunger. En alldeles egen dag, från början orörd, som DU gör vad DU vill med. Så kändes det faktiskt, denna tidiga morgon.

Vi är tysta under bilfärden, ja för vad säger man egentligen till varandra kl 6 på morgonen. Vi kommer fram och packar ur. Det är bara en liten bit att gå för att komma till bryggan. Solen värmer även att det är tidigt, det är det som är det speciella med sommarmorgnar, bl a, och det tillsammans med fågelsången. Då är det nära att man blir religiös.

Dan gör iordning spöna och vi önskar varandra ett riktigt stort ”skitfiske”. Går ut på bryggan och kastar i. När jag vevar tillbaka linan känner jag att något tar emot, är det napp? Nej, bara tång. Samma för Dan. Vi försöker, riktigt flitigt, men det blir inte ens en liten abborre. Bara tång. Var i hela friden är fisken för någonstans. Efter någon timme tar vi paus och äter våra äggamackor. Vi begrundar i vad felet kan ligga i eftersom vi inte får någon fisk på kroken.
 Vi bestämmer oss för att flytta på oss till några stenar som ligger vid havskanten och nära vassen. Där finns gäddorna säger Dan. Men vad hjälpte det, inga gäddor på kroken där heller. Nu börjar det bli tråkigt och vi tar en fikapaus. Hoppet är borta om storgäddan och vi bestämmer oss för att åka hem. Det blev inget ”skitfiske” men vi fick uppleva en härlig morgon ute vid havet. Där var en till ,morgonpigg, som kom och rastade sin hund under tiden. De kom och satte sig där på klippan, husse och hund, och tittade ut över havet. Så rofyllda de med av denna tidiga morgon.

Det finns många drömmar om ”skitfiske”. En kille berättar i Kvällspostens extrabilaga om Fiske om sin dröm om att fånga 3000 gäddor. Hans dröm gick i uppfyllelse, men det tog honom 1056 timmar sammanlagt att fånga alla dessa. Då har man ett intresse.

Samma tidning och samma nummer berättar om en tjejfiskeklubb som heter Fjällorna. De har 400 medlemmar över hela Sverige. Med den klubben vill de göra det lättare för tjejer att komma ut och börja fiska för killarna har ju fått det med sig på ett naturligt sätt sen barnsben, säger en av medlemmarna till tidningen.

Men det ÄR faktiskt ett roligt och spännande intresse. Så att tjejerna kommit igång mer och mer är faktiskt inte konstigt, med en egen klubb och allt. Dan har sagt till mig: att den gången du får din första stora fisk på kroken är du såld. Känslan i den kamp som uppstår när du vevar upp fisken är fenomenal. Det känns verkligen i reptilhjärnan, där allt ursprung är samlat. Det blir ett sånt adrenalinpåslag så det finns inte. Och efteråt är man skakis och NÖJD, en middag är fixad, och det har du gjort alldeles själv. Det är färsk fisk! Men denna morgon fick vi åka hem tomhänta. Så är det faktiskt många gånger. Det är inte lätt utan det är tålamod som gäller. Att inte ge upp utan försöka igen. Som killen med sina 3000 gäddor.
Det är tålamod.






Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0