Trix express

Nr 4/2013
text LEIF KÄLLBERG

Det hade varit shoppingtid för familjen Bengtsson. Bland annat så fyllde ju Erik tio år och måste firas. Erik var ett av tre barn. De andra två var tre och sex år och skulle få fest senare. Det hade varit en ansträngande dag för mamma och pappa Bengtsson. Pappa, Hugo, gnällde över de höga priserna och mamma, Stina, hade svårt att hitta. Till slut bestämde sig familjen Bengtsson för att köpa ett tyskt elektriskt tåg till Erik. Det var av märket Trix Express och kostade flera hundra kronor. Man bör tänka på att den här händelsen inträffade år 1964 så det var ett dyrt tåg. Tåget hade tre skenor till skillnad mot konkurrentmärkena Märklin och Fleishmann som hade de mer realistiska två skenorna. Mamma och pappa hade väntat ända tills födelsedagen med att handla present. Paketet med tåget överräcktes under högtidliga former och familjen hurrade för Erik. Han blev själaglad för presenten och monterade den omgående. ’- Där ser du att han inte behövde någon hjälp’, utropade mamma till pappa.

Transformatorn till tåget hade åtta hastigheter, fyra framåt och fyra bakåt. Pappa hade redan från början köpt två stycken lok till anläggningen. Det var möjligt att koppla parallell drift med båda loken oberoende av varandra tack vare den extra skenan. Emellertid var snart födelsedagen ett minne blott. Det var snart den tjugosjätte augusti och dags att börja i femte klass i skolan. Sommarlovet hade gått så rysligt fort att man knappast trodde att det var sant.
 Tåget till trots, det var dubbelt så roligt att vara tillbaka och spela fotboll med klasskamraterna igen. Det var orientering i skolan och Erik som var äventyrlig hade gått vilse, och Eriks klasskamrater hade larmat Hugo och Stina. Det tog tre timmar innan Erik kom tillrätta, och då kom han fram ett par kilometer från den officiella platsen för återsamling. Stina grälade på Erik som hade chansat och sprungit en som han trodde genväg.

Det hade gått några månader och vi var inne i november med stilla familjefiranden till söndagarna och jul att se fram emot om någon månad. Det var ett stilla huvudbry att fundera över vad man skulle hitta på för julklapp. Veckopressen vimlade av annonsörer för tipssystem man borde köpa för att bli rik. Erik bestämde sig för att köpa ett till pappa i julklapp. Medan han ändå var i farten var det lika bra att köpa mamma en liniment hos en annan annonsör. Sina bröder begåvade han med varsin nallebjörn och pussel. De presenterna köpte han i varuhuset.

Julaftonen kom och det var ganska vant numera med presenter och festmat så det innebar inte så stor förändring mot vardagen. Eriks pappa var utbildad civilingenjör och hade ett bra betalt arbete som konstruktör och modern var ekonom. Modern var också i chefsställning så familjen hade det bra ekonomiskt. Men säg det goda som inte har något ont med sig. Den goda vardagen utmynnade snart i något besvärligt för Erik. Hans tåg hade gått sönder. Han hade visserligen lekt med det nästan varje dag i ett halvår men förväntade sig mera av det. Till julklapp fick Erik ett par skidor till tröst, och passade på att prova dom omgående eftersom det var snö på marken.

Pappa och mamma skulle åka på semester och lämnade över familjen till mormors beskydd. Mormor som var en manhaftig kvinna tog tag i rodret riktigt rejält med att utlysa ett påbud om att pojkarna inte fick gå ut utan att säga till henne. Hon följde också med Erik till skolan och hämtade honom efteråt. Hon organiserade också små trevliga lekar där man alltid fick tala om vad man tänkte på eller säga pip. Belöningen blev en småkaka som hon hade bakat med de minsta pojkarna. Hon hade också hjälpt Erik med läxläsningen. Hon var så pass plikttrogen att hon nästan tvingade honom att lära sig böckerna utantill. Det var förhör på engelskan som man började läsa i femte klass och Erik framstod som ett ljus inför klassen. Han fick därmed beröm, och tillsades att fortsätta med studierna efter grundskolan, eftersom han hade anlag för det. Mormor var så noga med pojkarnas liv att hon klagades på hos mamma och pappa när de kom hem. De viftade dock bort klagomålet med att det var väl bra att ni fick hjälp.
 Pappa hade avancerat på sitt arbete och blivit chefsingenjör, och firade det med ett kalas och med att lära ut åt pojkarna vad han egentligen sysslade med. Erik tyckte att pappa hade väl så svåra saker att hålla på med och ville egentligen hellre läsa språk. Hans mamma som ägnade sig åt översättningar på sitt arbete var alltså en mera passande lärare. De två minsta bröderna fick också sin del av mammas och pappas ambitioner med att föräldrarna köpte dom en ny sovrumsutrustning med förnyelse av badrummet. Familjen bodde i en tämligen stor villa så småpojkarna hade eget badrum.

Erik lämnade sitt tåg till reparation och fick betala etthundrafemtio kronor, men det var det värt för nöjet att återigen få köra det och riktigt mycket gotta sig åt den extra skenan.   


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0