halta lotta - den “sunda” idrotten

text & foto OLA WARRINGER
Nr 2/2014
 

Hur en skada kan förstöra, förändra och ge nya perspektiv på livet. Lotta älskar idrott och träning och började spela fotboll i Rödeby. Tyvärr ådrog hon sig knäskador och dylikt så hon var tvungen att ta det väldigt lugnt så hon bestämde sig för att ta en paus, men efter ett tag så bestämde hon sig för att följa med en vän på en 7-manna inomhusträning med Trion. Eftersom hon inte tränat på länge och hade redan tidigare skador i knäna sedan 2001, då hon skadad inre minisken och främre korsbandet gick av, så har hon bara tränat sporadiskt, så blev hon tillsagd av sina vänner att det lugnt.

 

Men Lotta körde på för hon tänkte att det skulle nog gå bra ändå och det började bra med två gjorda mål fast senare under träningen när hon skulle vända sig snabbt smällde det till, först trodde hon och de andra att det var kramp men märkte rätt snabbt att så inte var fallet så hon bestämde sig för att åka till sjukhuset för att kolla upp vad som hänt. Så det bar av in till röntgen för att se om det var någon fraktur, fast röntgen visade att det inte var någon fraktur. Det var som hon befarade att hälsenan hade gått av.

 

Hon pratade med läkarna och fick två val antingen att bara gipsa eller att operera, hon valde det senare. Redan dagen efter fick hon tid för operation. De första två veckorna var tuffa då hennes man bor i Malmö och hon har två barn att ta hand och tvungen att gå omkring på kryckor och inte lägga någon tyngd alls på foten. Den hjälp hon blev erbjuden utav hemtjänsten var att bära varor från hallen till köket, men inte mera. Det pga att hon var gift. Skulle hennes man som bor i Malmö hjälpa henne?
 Som tur väl har hon släktingar och vänner som hjälpte henne de två första veckorna med dem jobbigaste sakerna. Fast hon klarade sig rätt OK själv, fick dock byta gips ett antal gånger, hon orkade heller inte göra mycket utan kollade mycket på TV och låg på soffan pga trötthet. Efter två veckor fick hon ett par specialskor som kallas ”Air Walkers” så hon i alla kunde fall bära saker och det blev lite lättare, fast hon var tvungen att ha dem på sig dygnet runt i sex veckor.

 

Lotta tyckte att hon fick dålig information på ortopeden angående hur hon skulle använda sina “Air Walkers” och hur mycket hon fick belasta foten till exempel. Operationen ledde till att hon fick yttre nervskador som gör väldigt ont. Hon smörjer fortfarande in foten varje dag och även gör övningar hos sjukgymnast för att rehabilitera sig fram till mitten utav sommaren. Även om nu Lotta har utsatts för alla dessa prövningar i livet håller hon humöret uppe. Visst har det tagit mycket på psyket på grund utav alla skador. Alla dessa skador på knä och hälsenan har ju ändå satt stopp för ett av hennes stora intresse som är att idrotta och röra sig så trivs hon på jobbet och är tacksam för det hon har och hon planerar att komma igång med träningen så fort som möjligt igen.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0