matilda och lindansen

text LEIF KÄLLBERG
foto ANDERS FREUDENDAHL
Nr 2/2014 
 

Matilda hade just betalat månadens räkningar när hon fick se att hon hade bara femtio kronor över på sitt konto. Maten för månaden framåt skulle komma att kosta åtminstone 2400 kronor så det gällde att skaffa pengar. Trots den dystra situationen bestämde hon sig för att inte oroa sig utan lösa problemet dag för dag. Den vanligaste lösningen var genom att använda kreditkortet. Den metoden hade satt henne i skuld med cirka tiotusen kronor på ett av sina kreditkort. Hon hade också bestämt sig för att i värsta fall skaffa ett extraknäck. Hon började med att skaffa ett städjobb. Det var en militärförläggning som behövde städerskor på halvtid, och kvällarna blev hennes arbetspass. Den första städkvällen blev hon handledd och visad hur hon skulle göra. Det var en yngre kvinna i trettioårsåldern som visade henne. Matilda själv var fyrtioett år gammal och frånskild med två redan vuxna barn. Hon hade en dotter som var tjugo år och en son som var nitton år gammal. Barnen studerade och var inskrivna vid högskolan. Dottern som hette Sara läste ekonomutbildningen, och sonen Dan studerade vid läkarlinjen. De två barnen var Matildas stora stolthet och något som hon aldrig besvärade. Det hade gått någon dag och ikväll skulle Matilda städa ensam utan handledning. Hon började med att råka ut för att få ett avbrott i vattenleveranserna. Trots att hon vred på vattenkranen för fullt kom det inte något vatten. Avbrottet varade en hel timme och föranledde stress hos de anställda. Annars gick städningen bra och det var redan städat kvällen innan så det var inte så mycket att göra utom den rena rutindelen. Hon dammade alltså av skrivborden och tömde askkoppen i rökrummet samt torkade golven lätt. På hemväg från förläggningen togs hon för en prostituerad, och erbjöds femhundra kronor för en herdestund. Hon blev arg och hotade med att ringa polisen. Matildas ordinarie jobb var ett kontorsarbete på en bokföringsavdelning på ett större exportföretag.

 

Det hade gått några månader och Matilda hade fått sina första avlöningar från städarbetet. Hon satsade faktiskt på att betala in pengarna på kreditkorten för att komma ikapp skulderna. Hon unnade sig faktiskt inte ens på en ny vårkappa, utan bar de gamla vinterkläderna så länge som möjligt. Det hade redan hunnit att bli juni innan Matilda äntligen köpte sig en sommarkappa. Hon stod då inte fast mot marknadsföringen utan kostade på sig en dyr och elegant kappa för femtusen kronor. Hon debiterade kostnaden på ett av kreditkorten men blev kallsvettig över räntekostnaden. Hon hade också först varit snål när hon fick anställningen som städerska, men nu var det som om botten rann ur och hon b lev intresserad av att köpa sig en bil. Hon gick runt och såg på många fordon innan hon slog till och köpte sig en begagnad Volvo. Den kostade sjuttiofemtusen kronor och hon skrev på ett avbetalningskontrakt. Nu var det som om djävulen hade tagit tag i henne, och hon kunde inte längre stå emot att göra inköp. Nästa inköp måste dock bli något annat eftersom hon hade bil och kläder. Det måste bli som för de övriga städtanterna, semester utomlands. Hon bestämde sig för en tre veckors semester i Spanien. Genom att boka vintersemestern redan på sommaren fick hon dessutom femton % rabatt. Hon gick också ut hårt på de vanliga semestermånaderna juni, juli och augusti och levde om ordentligt på den svenska västkusten. De ena vinflaskan efter den andra korkades upp och debiterades kreditkorten mellan sommardanserna. Hon blev också känd för sin generositet mot hennes kavaljerer som hon bjöd på middag. Hon var nämligen svag för unga killar på tjugo till tjugofem år. Så blev det äntligen vinter och dags för Spaniensemestern som hon passade på att spendera ordenligt på. Hon blev också flitigt uppvaktad under den och bjöd på ett storslaget hålligång under de tre veckorna. När hon kom hem kom chocken. Hon fick se att hon med bilköpet och det övriga livet var skyldig 375000 kronor att jobba och slita och betala av för.
 

Matilda hade bestämt sig för att gå till jourhavande kurator med sina skulder och få råd om hur hon skulle få hjälp att betala dem. Kuratorn tyckte inte att skulderna var oöverstigliga utan skulle kunna betalas av på genom att jobba på som vanligt. Matilda bestämde sig då för att ta det lugnt och göra också en ny vårsemester i bilen. Hon hälsade på Sara och Dan. De visste inte något om skulderna men hade inte tid med någon omfattande ledighet. De måste läsa på läxorna för att klara av studierna. Matilda återvände hem besviken för att barnen hade hunnit bli så vuxna och med en tomhet i sig för att hon inte hade någon man. Hon hade också råkat ut för så pass många lurendrejare att hon inte litade på karlarna längre. Hon hade dock varit duktig på sitt extraknäck som städerska och erbjöds att avancera till avdelningschef för en del av militärförläggningens städerskor. Hon fick därmed 1500 kronor mer per månad, och tackade ja till erbjudandet, och fortsatte lindansen med kreditkorten och avbetalningarna.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0