Alexandra

text & foto ALEXANDER KOLTUNOV
Nr 1/2014
 
Som en ägare till en vattenlevande sköldpadda, jag bara måste skriva om henne!
 
Att sköta en vattenlevande sköldpadda inte alls så svårt åtminstone när man är van med det. I stort sett behöver man bara byta vatten och mata sköldpaddan. Det blir ännu lättare om man har ett filter i terrariumet. Men jag är så van med denna sorts sköldpadda att jag hellre bytter vatten själv. Min sköldpadda, som jag döpt till Alexandra, mår som jag tror bättre av det. Hon får vara i min hand när jag bytter hennes vatten och ströar hennes bur med sköldpaddspellets!

 De äter även räkor, det är ett bra val för att de blir snabbare mätt på räkkött än på sköldpaddspellets. Det känns mycket tryggare om man vet att ens djur mår bra och alltid är mätt när man är inte hemma! Det bästa är nog när husdjuret, när man kommer hem, tittar vänligt åt min sida istället för att krafsa efter mer peletts!

 

Sköldpaddor är reptiler som utmärks av en sköld som skyddar mjukdelarna. De utgör en egen ordning vilken i sin tur består av två underordningar, gömhalssköldpaddor samt vändhalssköldpaddor. Det ingår 260 nu levande arter i denna ordning. Skölden består av två delar: ryggskölden, och bukskölden.

 

Även om många sköldpaddor lever en stor del av sitt liv under vatten, så andas alla sköldpaddor luft och därför måste de simma upp till ytan regelbundet för att andas. Men de kan ändå klara sig med den luft de har i ca 3 timmar. Sköldpaddor gillar att gömma sig under saker.
 Sköldpaddor lägger ägg som alla andra kräldjur. Men till skillnad från andra så är deras ägg svaga och sega. Deras ägg blir klotlika för det mesta, men en mindre del av dem blir också ovalformade. Deras äggvita är också vit, men proteinet som den innehåller är mycket annorlunda än fåglars och därför kan den inte stelna när man kokar den. I vissa arter bestämmer omgivningens temperatur om äggen ska bli till en hona eller hane. Hög temperatur leder till hona och låg temperatur leder till hane. Ett stort antal ägg lämnas i sandhål och täcks sedan över med sand, varefter honan väntar på att äggen ska kläckas på egen hand. Det finns ingen skölpaddsart där honan tar hand om ungarna, de får alltid klara sig på egen hand. Havssköldpaddor lägger också sina ägg på torra, sandiga stränder. De unga havssköldpaddorna får aldrig hjälp av de vuxna – liksom alla andra arter får de klara av det hårda livet på egen hand. Det tar väldigt lång tid innan de blir gamla nog att föda och de lägger ägg vart femte år.
 Nya undersökningar har visat att en sköldpaddas organ inte blir sämre med tiden som andra djurs. Det är bevisat att lever, lungor och njurar hos en 100-årig sköldpadda är nästan oskiljbara från de ungas. Det har inspirerat genetiska forskare att börja kartlägga sköldpaddans arvsmassa för gener som ger ett långt liv. den äldsta sköldpadda som hittats var 298 år gammal.

 

Familjer:
* Nyaguineasköldpaddor
* Ormhalssköldpaddor
* Havssköldpaddor
* Huggsköldpaddor
* Centralamerikanska flodsköldpaddor
* Havslädersköldpaddor
* Kärrsköldpaddor
* Geoemydidae
* Slamsköldpaddor
* Pelomedusasköldpaddor
* Storhuvudsköldpaddor
* Landsköldpaddor
* Lädersköldpaddor

 

Sköldpaddor i kulturen
I antikens Grekland förknippades sköldpaddor med herde-guden Pan. Berömda sköldpaddor i senare populärkultur är Skalman i Bamse, Teenage Mutant Ninja Turtles och TV-spelshjälten Marios fiender Koopas.
 I vissa länder i Oceanien är det mycket vanligt att man äter grillad sköldpadda. I exempelvis Palau är det en vanlig rätt.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0