Ledare

text KENNETH SVENSSON
målning JOHN KULLMAN
 
Jämlikhet, en utopi?
 
Solen skiner även på en fattig. Är det en form av jämlikhet eller bara ett hån? 
  Hade tänkt skriva några rader om en undersökning gjord av United Minds, publicerad i Aftonbladet 5 juni -13. Men jag vet inte längre. Hur som helst visar den att Skeppet Sverige styr mot ökade klyftor. Tänkte att det ändå vore bra om vi vet att det i undersökningen framgår att vi tror att den rikaste femtedelen äger 38 procent av tillgångarna, och den fattigaste femtedelen 10 procent. 

 Men att i själva verket är sanningen den att den rikaste femtedelen äger 87 procent, medan den fattigaste femtedelen äger ingenting, utan enbart har skulder. Samtidigt som svenska folket anser att skillnaden mellan rik och
fattig borde minska.
 Är det då en omöjlig ekvation vi söker när studien också visar att en ynka procent av Sveriges rikaste befolkning äger 23,5% av tillgångarna?
 Och under tiden jag grunnar vidare slår det mig... Kan det vara så att medan vi dividerar om hur vida vi ska, eller på vilket sätt, använda begreppet ”hen” för att komma närmre jämlikhet, glömmer bort att styra skutan?

 

Tacksam och glad är jag för att Trolle och Tobias anlänt till oss på redaktionen och för att det våras. Så mycket bättre sent än aldrig, tack Jonas.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0