Pengar, gott eller ont?

text TROLLE LUNDBERG
Nr 1/2014
 
Du ligger ner på den leriga och kalla marken i den typiska regniga höstkvällen. Ditt ben är brutet, du förblöder inifrån men tyvärr så kommer ingen att rädda dig, för du har inte råd med någon sjukvård.
 
 
Den giriga regeringen har bestämt att om man inte har pengar så är man inte värd deras tid, detta gäller polis, brandkår och nu i detta fallet sjukvården. Efter ett par timmar faller det eviga mörkret över dig bara för att staten tycker att pengar är viktigare än ditt liv var, pengar som du inte hade.

 Naturligtvis så är detta inte fallet inom Sveriges gränser...

 

Pengar för många kan anses vara lösningen på alla problem, i mina ögon är det orsaken till problem. Att pengar skapar girighet och korruption. De med mycket pengar har makt och kontroll och jag känner att denna makten lätt kan missbrukas.

 

Regnskog skövlas för det är billigare än att odla eget. Människor blir påtvingade hårda arbetsuppgifter i dåliga arbetslokaler med dålig lön för att tillverka billigt producerade produker så att företaget kan tjäna mer pengar.
 Det är viktigare att produkten är billig och snabb att tillverka än tänkandet på miljö och arbetsplats skador. Det är dyrare att köpa produkter som är miljövänligt producerade.
 Andra exempel på att pengar styr var när NASA planerade att skicka folk till Mars. Nackdelen var att det skulle vara en enkelresa för det skulle vara för dyrt att få hem dem....

 

För ett flertal år sedan kom någon på en idé att kunna använda vattenånga under högtryck för att driva en effektiv motor som kunde användas inom bilindustrin. Det enda bränsle som bilen gick på var vanligt vatten och avgaserna som blev var vattenånga.
 När denna idén började sprida sig dröjde det inte länge förrän något oljeföretag kom fram till honom och köpte upp hela hans idé bara för att de inte skulle bli ruinerade.
Om alla skulle skaffat hans ångmaskin till sina bilar skulle ingen brytt sig om olja längre.
 ”Vi ger dig en massa pengar om du inte bidrar med din ångmaskin till samhället”
 Även om det verkar som att pengar bara bidrar med ondska så finns det en ljus sida också. De som har mycket pengar är i en position att kunna utföra goda gärningar.

 

För inte allt så många dagar sedan såg jag en episod utav
Skavlan, det var en intervju med en utav världens rikaste och inflytelserikaste män, Bill Gates.
 1975 grundade han tillsammans med Paul Allen det som har blivit världens största datorföretag, Microsoft.
 Idag är Microsoft ett imperium. Nästan alla persondatorer kör Microsofts operativsystem Windows. Microsoft har tjänat 142 miljarder dollar på sina datorer, konsoller, surfplattor och Windows.

 

142 miljarder dollar är inte lite pengar. Som jag nämnde tidigare, när ämnet pengar dyker upp tänker jag på hur pengar styr vårt samhälle. Att personer och företag som har massor med pengar har kontroll över oss andra för de kan bygga och skaffa tjänster som inte vi andra kan, de kan förändra samhället. Men är det för en positiv eller negativ riktning?

 

Medans i slumstäder är det ofta pengarna som styr. De som är rika kan leva i lyx, ha råd med mediciner, skicka sina barn till skolan medans den fattiga delen har varken råd med bostäder eller kläder.
 Blir de sjuka får de hoppas på ett mirakel.

I intervjun blev Bill frågad om hur han hade förändrats som person genom åren. Bill sa som ung tyckte han om att arbeta sent under nätterna och hålla på med datorer. Men med åldern och en stor förmögenhet insåg han att han kunde göra en förändring, genom att donera stora delar av sin förmögenhet till utbildning, fattiga, sjukhus, forskning. Bill sa att han och 144 andra miljadärer fokuserar nu på att skänka bort stora delar utav sina rikedomar till välgörenhet.

 

Bill Gates tillsammans med sin fru Melinda Gates grundade år 1997 Bill & Melinda Gates Foundation som är världens största välgörenhetsstiftelse. B&MGF skänkte 287 miljoner dollar till HIV-forskning som delades upp i 16 olika forskings team.
 Stiftelsen ger ungefär varje år 800 miljoner dollar till Global Health Program som fokuserar på ett flertal olika hälsoområden, bland annat utrotandet utav Polio, Children’s Vaccine program.

 

En annan person som har get bort stora delar utav sin rikedom är Warren Buffett, VD för Berkshire Hathaway. Med en förmögenhet på 58 miljarder dollar gav han bort 85% i juni 2006 till fem olika stiftelser.
 Donationen kommer dras ut under flera års tid vilket resulterar att det kommer bli den största donationen till välgörenhet någonsin.
 I en Foregin Policy rapport 2010 blev både Warren och Bill Gates klassade som världens mest inflytelserikaste män.
Kanske är detta miraklet?


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0