Stina och uppgiften

text LEIF KÄLLBERG
Nr 1/2014
 

Stina hade just fyllt aderton år och var osäker om vad hon ville ägna sig åt. Hon gick därför igenom ett anlagstest på ett privat institut. Det visade att hon hade anlag för det mesta. Hon var både tekniskt lagd och något för kontorsarbete. Hon gick därför till arbetsförmedlingen och ansökte om en anställning på kontor. Hon blev där hänvisad till ett privat företag som hette Sören Holm AB. Där skulle hon vara vikarie för dom för dagen sjuka. Det innebar allting från vaktmästare till kontorsassistent. Hon fick börja sin anställning omgående för en lön på 18000 kronor per månad. Till att börja med hade kontoristen Greta blivit förkyld, och Stina fick rycka in som ersättare. Framåt lunch började det första bekymret.
 Avdelningens tipskassa skulle förnyas. De anställda från vaktmästaren till kontorschefen skulle fylla på med femton kronor vardera. Då visade det sig att det var så många frånvarande att det blev ett för stort underskott för att kunna betala tipssystemet som kontorschefen hade plitat ihop. Det saknades 135 kronor, alltså avgifter för nio personer. Stina gick då in till kontorschefen som hette Börje, och frågade hur hon skulle göra. Han sade åt henne att fylla i tipsraden efter eget huvud så blev dom säkert nöjda. Hon gjorde som han sade men tyckte att det blev en slumpens sak att spela på tipset.

 

En vecka hade gått och Greta hade blivit frisk och Stina vikarierade nu för vaktmästeriet. Hon fick gå ärenden åt dom anställda och ställa upp på service. En övervaktmästare frågade Stina om hon ställde upp på sex men hon tackade nej. Stina blev upprörd av frågan och gick in till kontorschefen och klagade. Han skrattade och sade att det inte var något att bry sig om. Stina stod dock på sig och ville att övervaktmästaren som hette Nils skulle få en tillsägelse. Kontorschefen ansåg emellertid att det bara var att skratta bort.

 

Nästa bekymmer blev postutdelningen eftersom listan med dom anställda på företaget var gammal, och flera namn på den hade slutat sina anställningar. Stina tyckte att det var dags att omorganisera postsorteringen, och satte igång med att gå runt och fråga alla vad dom hette, och fyllde i på den nya postlistan. Sedan skulle till och med blommorna vattnas. Företaget hade också blivit polisanmält för att den pilske övervaktmästaren hade föreslagit en grannfru till honom att ha sex med honom. Kontorschefen hade den här gången reagerat eftersom Sören Holm AB hade nämnts i samband med sexförslaget. Kontorschefen höll ett möte med de anställda där Nils ställdes ut för sexfrågan och de anställda ondgjorde sig över honom. Nils blev då arg och sade upp sig med omedelbar verkan. Han gick helt enkelt hem och ägnade sig åt något annat.

 

Det blev Stinas sak att visa den nye vaktmästaren runt och instruera honom om de vanligaste uppgifterna. Börje hade annonserat om platsen och fått den omgående tillsatt. Det var så många som trettio sökande till platsen så han valde med omsorg. Den här gången var det en ung kille på aderton år som fick börja som vaktmästarbiträde. Själva övervaktmästaretjänsten utlystes lokalt och tillsattes av en trettiofemårig man vid namn Gusten. Han var redan anställd i receptionen och tjänsten som övervaktmästare betydde en löneökning med femhundra kronor i månaden. Stina fick med honom att göra och den här gången uteblev de skamliga förslagen. Stina fick gå in som vikariat för vaktmästeriet och lära Gusten de vanligaste sysslorna.
 Stina råkade istället ut för en religiös svärmare som hela tiden tackade Jesus för allting. Gusten höll alltså i stort sett bön på arbetstid och hade redan efter en veckas anställning retat de andra vaktmästarna på sig. Han försökte också att rekrytera Stina till sin kyrka. Kyrkan var en av de mindre kända med i första hand lokala förankringar på en fem sex ställen i landet. Börje hade redan fått klagomål på Gustens propaganda men ansåg emellertid att det var Gustens sak.

 

Stina blev med tiden intresserad av Gusten och följde faktiskt med på en och annat bönemöte. Hon ville trots allt inte döpa sig eller bli medlem men tyckte att hon lika väl kunde ge Gusten några timmar någon gång som att spela fotboll som hon gjorde för Listers IF.

 

Stina var uttagen som center i Listers IF och hon var med sina aderton år en lovande påläggskalv med listiga passningar som specialitet. Hon hade också ett rappt skott och laget lyckades att gå till final i en cup som visserligen var lokal men lovade mersmak. Hon lyckades precis som Gusten att propagera på sin arbetsplats om att arbetskamraterna skulle komma och se henne spela. Stina var duktig på sin arbetsplats och Börje ville befordra henne till sekreterare åt honom. Hon fick därmed en löneförhöjning om 3000 kronor i månaden och blev också fackföreningsombud för de övriga sekreterarna på Sören Holm AB.
 Hon träffade också en trevlig ung man i samband med fotbollen. Han var tränare för pojklaget och Stina och Gunnar som han hette förlovade sig och Stina kunde börja
avvakta bröllop.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0