i-landsproblem

text HANS DAHLSTEDT
foto OLA WARRINGER
Nr 3/2014
 

Att klaga på triviala och onödiga saker är något som vi alla antagligen har gjort någon gång. Problemen som inte borde få den tid vi lägger ner på dem men det händer ändå.
Ibland når det till den nivån av dumhet att vi inte längre kan ta människorna som klagar på allvar och börjar skratta åt problemet istället.

 

Så klart behöver man ibland bli irriterad på något som inte går som det ska, men om du börjar klaga på saker som exempel att din blyertspenna går av hela tiden så kanske du ska ta och lugna ner dig. Man får också acceptera att dessa problem som människor hittar på inte kommer att försvinna på ett långt tag. Det är normalt att folk blir mer irriterade på småsaker i livet ju rikare landet de bor i blir. De verkliga problemen såsom svält och fattigdom börjar lösas och vi har mer tid att lägga ner på annat. När man säger annat så borde det ju vara saker som vetenskap och samhällsproblem. Som många andra saker är dock inte i-landsproblemen enbart irriterande klagomål på triviala saker, utan ibland kan det som nämndes tidigare hända, nämligen att man skrattar åt dem istället.
 Ett bra exempel på användning av i-landsproblem i humor är den svenska komediserien HippHipp. I denna serie som är uppgjord av små sketcher kom det ibland en om i-landsproblem där man får se någon med ett löjligt problem som t.ex. att personen inte kan sätta fast en post-it lapp och blir förbannad på grund av detta. Sen kommer det ett sigil där det står i-landsproblem och en röst som säger “Dagens i-landsproblem”.

 

Tack vare de sociala medierna kan man idag lätt se människors klagomål på det mest triviala av saker. Dock är det även enklare för andra människor att göra narr av dem. Om man använder den kända sidan Twitter så kanske man även känner till hashtagen #FirstWorldProblems som man brukar lägga ditt brevid sin text om sitt eller någon annans i-landsproblem.

 

Så ändå om i-landsproblem är en ganska dum sak och man kanske tycker att människor borde sluta klaga på sina liv, så får vi bara acceptera att oftast blir vi aldrig nöjda med vad vi har. Sen så kan man alltid få sig ett gott skratt från någon som klagar på att de råkade beställa fel kaffe eller att deras mobil inte är den senaste modellen.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0