våga vara - gympa för själen

text CHRISTINA ERICSSON
Nr 3/2014
 
 
 
Hej på er allihopsom läser detta, nu ska jag berätta om något kul man kan ha till hösten. Jo, det är så att Möllebackskyrkan har startat en gruppverksamhet som ska hålla på om tisdagar kl 10-15. Det börjar igen den 19:e augusti i år. De kallar det Våga vara och innehåller aktiviteter såsom:
  • Matlagning – där man tillsammans lagar en enkel måltid. Ingredienserna hämtar man bland annat från köksträdgården som man anlagt tillsammans
  • Kroppskännedomsövningar – man lär sig använda kroppen på ett skonsamt sätt och hur andningen påverkar vår hälsa. Förmågan till närvaro tränas och sambandet tanke, känsla, handling uppmärksammas
  • Lyssna på musik – och kanske sjunga till eller röra sig till den
  • Promenader – där årets växlingar styr målen. Svampplockning blir det också under kunnig ledning
  • Färg och form – som mynnar ut i samtal om viktiga livsfrågor
  • Reflekterande samtal – kring t ex dikter, musik, låtar, konstverk som man blir berörd av
  • Existensiella samtal – Världshälsoorganisationen WHO har skrivit åtta byggstenar i existensiell hälsa förutom den fysiska eller psykiska: hopp, harmoni, helhet, meningsfullhet,förundran, andlig kontakt, personlig tro och gemenskap. Dessa tre behov i hälsa blir till en helhet som alla behöver få ta del av.
  • Gemensamma kulturupplevelser – t ex konsertbesök eller konstutställning

Denna verksamhet vänder sig till dig som är mellan 18-65 och är arbetslös eller står utanför arbetslivet pga sjukdom eller andra hinder. Detta pågår i 16 veckor i Möllebackskyrkans lokaler. Alla är välkomna oavsett trosinriktning eller om man är trosvilsen.

 

Dagen börjar med en fika och sen är det dem olika aktiviteterna som leds av volontärer som är utbildade. Våga vara har plats för upp till tolv deltagare. Innan kursen startar har man ett inskrivningssamtal tillsammans med Britt som är diakon och projektledare. I inskrivningssamtalet berättar man om sig själv, hur en dag kan se ut, hur man mår och pratat om vilka förväntningar man har på kursen, vad man vill att det ska ge. Deltagarna nu tycker om den varma atmosfären och gemenskapen i gruppen. Detta är ett projekt som kommer från EU-medel och är nu en förstudie för att nästa år bli större och inkludera praktikplatser i kyrkans verksamhet fem dagar i veckan. Som det ser ut nu ska detta pågå i tre år till en början.

 

För frågor och anmälan kontaktar du Britt Jonasson
på telefon 0455-337732 eller mejlar till
[email protected]

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0